GeriSeyahat Avrupa’nın en güzel noel pazarları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avrupa’nın en güzel noel pazarları

Avrupa’nın en güzel noel pazarları

Aralık başı gelince yılbaşı heyecanı içimizi kaplamaya başlıyor. Ay sonuna kadar Avrupa’nın dört bir yanında kurulan pazarlarda vakit geçirip kendinizi tarçın, kestane, çikolata kokuları içinde noel havasına kaptırmak, bir an önce yola çıkmak istiyorsanız önerilerimize kulak verin...

Adı noel çöreğinden
ALMANYA - Dresden

Noel pazarı geleneği Alman kültürüne ait bu yüzden Almanya’nın her köşesine birbirinden güzel pazarlar kurulsa da en eskisi en çeşitlisi Dresden pazarı. Dresden’de geleneksel, lunaparklı değişik tam 11 tane pazar var.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları


600 yıllık ismini meyveli noel çöreğinden alan Stollenmarkt, 250 kulübesinde envai çeşit el işi boyama, tekstil, üfleme cam ürünleri, kuklalar ve ahşap oyuncaklar bulmak mümkün. Aralık ayının ikinci pazarı bu ünlü çörek adına festival de düzenleniyor. Akşamları ışıklandıran dünyanın en büyük noel piramidi Erzgenbirge’yi görmeden,1400 yıllık Stollen çöreğini denemeden dönmemek gerek.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları
Avrupa’nın en güzel noel pazarları

Çikolatalarıyla ünlü
BELÇİKA - Brüksel

Saint Catherine Meydanı’na kurulan pazar Avrupa’nın en geniş pazarlarından biri. El sanat ürünlerinin yanısıra noel pazarının asıl cazibe merkezi yiyeceklerden oluşuyor. Bir çok mutfaktan seçenekler bulabilirsiniz ama ben burada Belçika tatlarını tavsiye ediyorum. En başta üzeri çikolata soslu waffle, zencefilli ekmek, midye ve tabii bira. Grand Place ve Saint Catherine arasındaki 2 kilometrelik alana kurulan sayısız minik kulübe arasında gezerken başınız dönecek. Belçika’nın ünlü çikolataları ile kendinizi şımartın.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları
Avrupa’nın en güzel noel pazarları

Kurabiye kokulu sokaklar
FRANSA- Strazburg

Ortaçağ’da Avrupa’nın Başkenti olarak kabul edilen Strazburg, noel zamanı ışıklandırılıp süslenen inanılmaz güzellikteki binaları, tarçınlı şarap ve zencefilli kurabiye kokan sokaklarıyla tam bir masal diyarına dönüşüyor. 1570 yılından beri kurulan Christkindelsmarik en eski en geleneksel pazarlardan biri. Place Gutenberg, Place Broglie ve Place de la Cathedrale de kurulan pazarları da mutlaka gezmelisiniz. Hepsine yürüyerek ulaşabilir, hediyelik eşya, mum. noel süsleri alabilirsiniz.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları


Açık hava müzesinde

İSVEÇ - Stockholm

Diğer ülkelere nispeten daha küçük olsa da yüzyılı aşkın bir süredir Stortorgert Meydanı’nda kurulan kırmızı çatılı noel pazarında İsveç’e özgü el sanat işleri ve yerel tatlar bulabilirsiniz. Saffransbullar (safranlı çörek), peppardakor ( biberli kurabiye), glögg (sıcak şarap) ile mideniz bayram edecek. Dünyanın ilk açık hava müzesi Skansen’de de bir ay boyunca ayrı bir pazar daha kuruluyor, internetten gitmeden araştırabilirsiniz.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları

Masal diyarı
İNGİLTERE - Londra

Tüm Avrupa’da christmas zamanı bu kadar şık süslenen ve dikkatleri bu kadar üzerine çeken başka şehir tanımıyorum. Neredeyse hepsi ışıl ışıl cadde ve sokakları sayesinde tüm şehir tamamen noel ruhuyla kaplanıyor. Özellikle Oxford, Regent, Carnaby caddelerini ve Piccadilly Meydanı’nı akşam aydınlatılmış halde görmeli fotoğraf çekmelisiniz. Cartier binasının kırmızı kurdeleyle paketlenmiş görüntüsü, Claridges Otel’in tepetaklak duran çam ağacı ve dış bina süslemeleri bu yıl dikkat çekici.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları


Kasım başı Harrods departman mağazası rakiplerine fark atarak ünlü moda evi Dolce & Gabbana’nın hazırladığı dev çam ağacının ışıklarını yakarak görkemli bir christmas açılışı yaptı. Tüm vitrin süslemeleri de bu yıl onlara ait. Mağazada kendilerinin bir pazarı bile mevcut. Natural History Müzesi önündeki buz pateni pisti yine çocukların gözdesi ama özellikle Hyde Park içine aralık ayı boyunca kurulan Winter Wonderland’den bahsetmek istiyorum. Buraya pazar demek yanlış adı üstünde bir kış masal diyarı. Burada saatler nasıl geçecek anlayamayacaksınız. Ahşap küreklere takılıp kömür ateşinde pişirilen bütün somonlardan yemelisiniz.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları

Işıl ışıl
FRANSA - Paris

Bir Londra kadar olmasa da metropol bir şehire yakışacak kadar Paris’i ışıklarla bezediklerini söylemeliyim. En dikkat çekici nokta tabii ki Champs Elysees. Caddenin bir yakasına kurulan christmas pazarında muzlu çikolatalı krep, kazciğeri, fransız şarap ve peynirleri arasından seçim yaparken kendinizi kaybedebilirsiniz. Yalnız şehirdeki en büyük pazar burası değil. La Defense bölgesinde 10 bin metrekarelik alana kurulan gez dolaş bitiremeyeceğiniz bir diğer pazarda, chalet diye adlandırılan 250 şık kulübede antikacılardan tutun da reçellere, özel çikolatalara, fransız danteli örtülere kadar ne ararsanız var. Place Vendome’da bu yıl mağazasını açan Louis Vuitton’un bina süslemesi de görülmeye değer.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları
Avrupa’nın en güzel noel pazarları

Tivoli Bahçeleri
DANİMARKA - Kopenhag

Tüm Avrupa gibi Kopenhag’da noelde ışıl ışıl. Christmas marketi kasım ortasından aralık sonuna kadar 19.Yüzyıl Tivoli Bahçeleri’nde kuruluyor. Otantik yerel ürünlerin satıldığı pazarda baharatlı içecekler ve elmalı çörekle içiniz ısıtıp buz pateni yapabilirsiniz. Goblenler, porselenler harika ama pazarda av hayvanları çok gözde. Ren geyiği eti ve bu yıl çok moda olan koyun derisinden paltolar ilginizi çekecek.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları

Nefis çikolata kokusu eşliğinde
BELÇİKA - Bruges

İşte Avrupa’nın bir masal şehri daha. Aralık ayında noel ruhu ile tamamen geçmişe dönüyor. Ortaçağ'dan kalma binaları sokakları ışıklandırılınca daha büyülü bir ortama dönüşüyor. Belfort’ta ve Simom Stevinplein’de iki pazar kuruluyor. El yapımı ev eşyaları, takılar, yün bere atkılar pazarda bulabileceğiniz ürünlerden bazıları. Etrafa yayılan çikolata kokusuna dayanamayacak, patates kızartmasının tadına doyamayacaksınız.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları


140 tezgâh

AVUSTURYA - Viyana

Viyana’da da Avrupa’nın diğer şehirleri gibi Aralık ayında christmas pazarlarından nasibini alıyor. En ünlüsü Schönbrunn Sarayı önüne kurulan Weihnachtsmarkt. Dar sokaklar arasında yer alan romantik Spittelberg çok hoşunuza gidebilir. Belediye Sarayı’nın önünde Rarthausplatz’a kurulan 140 tezgahta ahşap oyuncaklar, hediyelik eşyalar, zencefilli çörekler noel süsleri gibi geleneksel ürünler satılıyor. Pazarın atlı karıncası, ışıklandırması ayrı bir güzellikte. Viyana’da pazarlar çok, Adventmark, Naschmarkt, Altwiener diğerleri. Pek çoğuna yürüyerek ulaşabilir, herhangi bir köşe başında Mozart konseri dinleyebilirsiniz.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları

Şatolar, kaleler...
İTALYA - Bolzano

İtalya’nın en güzel pazarlarından biri Bolzano’da kuruluyor. Ünü yurt dışına taşan bu bölgeye Türkiye’den de christmas zamanı turlar var. Bolzano üç yanını çevreleyen Dolomiti dağları, şatoları kaleleriyle çok kültürlü bir şehir. Pazarda cam mozaik, nakış, ahşap oymacılığı üzerine atölyeler veriliyor, konserler düzenleniyor. Çatıları her daim karla kaplı bu kente daha önce gitmediyseniz kalbinizi çalacak.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları

Erikten yapılmış figürler
ALMANYA - Nürnberg

Nürnberg, Almanya’nın en ünlü Noel pazarlarından biri. Ana meydanı Hauptmarkt’ı çevreleyen, 180 satış kulübesinin ışıltılı kırmızı-beyaz şeritli tenteleri, en iyi tasarım ödülü için yarışıyor. Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretciye unutulmaz bir noel yaşatıyor. Buraya has kuru erikten yapılmış figürler, el yapımı mumlar, noel melek süsleri, müzik kutuları, noel melekleri dahası sosisli sandviç ve sıcak şarap aralık ayında sizi bekliyor.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları

Avrupa’nın en güzel noel pazarları


Çan sesleri
ÇEK CUMHURİYET - Prag

Mucizevi Astronomik saatin önünde Stare Mesto’da 11. yüzyıldan beri kurulan önünde kurulan noel pazarı şehrin büyüleyici havasına bir anlam daha katıyor. Çek kristalleri, danteller, amber takılar pazarda bakınacağınız ürünlerin başında olsun. Koro ve çan seslerin kestane kokularıyla seslerinin çanla geceye karıştığı süslenmiş sokaklarda dolaşın christmas havasını doyasıya soluyun.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları

Tapas barları radara alın
İSPANYA - Madrid

Dört bir yanı muhteşem varakla çevrili Plaza Mayor’da Aralık başı kurulan noel pazarı İspanyolların 1600’lü yıllardan beri gözbebeği. Boğa güreşlerine, engizisyon mahkemelerine tanıklık eden bu meydan christmas zamanı panayır alanına dönüşüyor. Maskeler, şallar, paella ve tabii tapas barlar pazarda radarınızda olsun.

Avrupa’nın en güzel noel pazarları

False