GeriSeyahat Aphrodisias Antik Kenti UNESCO listesinde
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Aphrodisias Antik Kenti UNESCO listesinde

Aphrodisias Antik Kenti UNESCO listesinde

Polonya’nın Krakow şehrinde gerçekleştirilen UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi Toplantısında Türkiye´nin Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesine aday gösterdiği Aphrodisias Antik Kenti Arkeolojik Alanı UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmesine karar verildi.

Aphrodisias Antik Kentinin Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesiyle Türkiye'nin UNESCO Kültür Mirasi'ndaki varlık sayısı 17 oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2018 yılında düzenlenecek olan UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısında Türkiye'nin adayı Göbeklitepe Arkeolojik Alanı olarak belirledi.

Aphrodisias Antik Kenti UNESCO listesinde


Bir önceki yıl ANI kentinin Dünya Miras Listesi'ne girmesinden sonra bu yıl Polonya'da yapılacak 41. toplantıda hedefin Ahrodisias antik kenti olduğu vurgulanmış ve bu doğrultuda tanıtım çalışması ve hazırlıklar yapılmıştı.

Aphrodisias Antik Kenti UNESCO listesinde


Aphrodisias Geyre Vakfı ve Aphodisias Kazı Ekibi tarafından uzun zamandır titizlikle üzerine çalışılan Alan Yönetimi Planı ve gezi rotası düzenlemesi tamamlanarak UNESCO'ya dosya olarak sunulmuştu.

2016 yılında ANI kenti ardından 2017 yılında Aphrodisias'ın UNESCO listesine gireceği kesin gözü ile bakılıyordu. Polonya'da yapılan toplantı ile de Aphrodisias'ın kalıcı listeye alınması oy birliği ile kararlaştırıldı ve Türkiye'nin 17 varlığı olarak kaydedildi.

Aphrodisias Antik Kenti UNESCO listesinde


UNESCO, Aphrodisias'ın Dünya Kültür Mirası'na dahil edilmesindeki kriterleri şöyle sıraladı; Akdeniz dünyası içerisinde çok önemli bir kült merkezi ve güçlü bir geleneğe sahip yerel heykeltraşlık okulu ile MS 6. yüzyılda Erken Hıristiyanlık kültürü ve tarihsel gelişiminde sahip olduğu güçlü etkisi kentin sahip olduğu iki önemli kriter UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilmesini sağlamıştır

False