GeriSeyahat Alpler’deki mutlu çocuklar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Alpler’deki mutlu çocuklar

Alpler’deki mutlu çocuklar

İster kayak ya da paragliding, ister pony’lerle kayak ya da gece kar yağarken sıcak havuz... Karlarla örtülü dağlardaki yaşam, masalların sadece çocuklar için olmadığının gerçek kanıtı. Bembeyaz Alpler’in ev sahibi ahşap şaleler, insanı efsunlayan doğa ve birbirinden eğlenceli aktivite kendimizi bir kış masalının içinde gibi hissetmemizi sağlıyor.

Kış bizim ailede kar demek... Kar ise dağ... Aslında ben, çocuklarla birlikte kayağı sevmeye başladım. Çünkü onların sevdiği ve onlarla yaptığım her şey keyfe ve eğlenceye dönüşüyor. Kışın doğada olmak ve spor yapmak bizi çok mutlu ediyor. Hafta sonu ya da dönem tatillerinde her fırsatta soluğu dağlarda alıyoruz.

Cenevre’de yaşadığımız için hafta sonu bir ya da iki saatlik mesafede gidilebilecek o kadar çok kayak merkezi ve yapılabilecek aktivite var ki... İsviçre, Fransa ve İtalya Alpleri birbirinden güzel pistleri ve kış sporlarıyla kışın tadını ailece çıkarmanızı sağlıyor. İsviçre’de Gstaad, Verbier, Zermatt, Crane Montana; Fransa’da Courchevel, Megeve, Avoriaz, Chamonix; İtalya’da Teresa, Courmayeur gidilecek yerlerden sadece birkaçı. 

Alpler’deki mutlu çocuklar

Doğayı sadece bedeninizle değil, ruhunuzla da hissedeceğiniz, çoluk çocuk doğa aktiviteleri yapabileceğiniz dağlar ve köyler cennet gibi. Ordan burdan fırlayan fotoğrafçılar, yüksek sesli müzikler, telesiyej kuyrukları ne mutlu ki Avrupa kayak merkezlerinde yok. Kuş sesleri eşliğinde kayak yapmak, birbirine gülümseyerek sohbet edebilen insanlar, canlı müzik eşliğinde nefis rafine lezzetler insana kendini iyi hissettiriyor.

Alpler’deki mutlu çocuklar

Kayak okullarından bröve

Fransa’da ESF ve İsviçre’de ESS olarak bilinen kayak okulları, en köklü olanlar. Bütün kayak merkezlerinde bu okullar sayesinde çocuklar için günlük ya da tam zamanlı haftalık ya da isteyenler için saatlik ders almak mümkün. Yürümeye başlayan bir buçuk yaşındaki minikler dahil tüm yaş grubundaki çocuklara eğitim veriliyor. ‘Piou piou’ denilen emzikli bebeklerin kayak üzerinde durabildiği seviyeden ‘Altın Yıldız’a kadar olan sekiz seviyenin tamamlanmasıyla çocuklara kayakçı satüsü kazandırılıyor. Tabii bunun için yıllar geçebiliyor. 

Alpler’deki mutlu çocuklar

Nihayetinde her spor gibi bol pratik yapmak ve kilometre katederek gelişme kaydetmek gerekiyor. Deha ve Yekta üç buçuk yaşından beri ESF’nin kayak okullarına gidiyorlar. Şu anda yedinci seviyeyi biritip ‘bronz yıldız’ aldılar. Ama daha önemlisi kayağı çok sevdiler. Çocuklar, kayak okullarında yarışmak ya da kazanmak fokusundan uzak, kayağı sevip devam etmeleri amacıyla disipline ediliyorlar. Tamamlanan her seviye için kayak brövesi ve broş veriliyor. Okullarda yetişkinler için de grup kayak dersleri, snow board, kar sörfü, Nordik kayak gibi birçok kış sporunu öğrenme imkânı sunuluyor. Özel dersler 360 TL. Çocuklar için 1 haftalık eğitim 2.000 TL.

 
Doğayla flört etmenin hazzı

Bizim melekette dağda spor yaparken çoğunluğun kendini konumlandırma derdiyle çırpınmasının aksine dağ köylerindeki Avrupalılar, elit yaşamın aslında ‘doğayla flört etmek’ ’ olduğunu hatırlatır nitelikte yaşıyor. Çünkü spor yaptıklarının ve faydasının kişini kendisine olduğu bilincine sahipler. İtiraf etmeliyim ki her kayak dönüşünde yolda Avrupalı’nın karı nasıl keyife dönüştürdüğünü, aileler için nasıl masal dünyası yarattığını düşündükçe kendi doğamızla dost olamayışımız için içim parçalanıyor. Keşke Alpler’deki mutlu çocuklar gibi bizim dağlarımızda da çocuklar mutlu yaşayabilse... Çocuklarla doğada eğlenmenin değeri paha biçilmez. Çok mu şey istiyorum?

Alpler’deki mutlu çocuklar


DAĞDA KAR AKTİVİTELERİ

1-Pony’ler ile kayak
Fransa’da Mont Blanc’da, Combloux Köyü’nde 4 yaş itibariyle çocuklara pony’ler ile yaptırılan kayak deneyimi çok eğlenceli. 10 dakikası 20 TL.

2-Kar yağarken sıcak havuz
Gece kar yağarken tuzlu sıcak havuzda günün spor yorgunluğunu atmayı çok sevdik. İsviçre, Gstaad Ermitage Welness&Spa Hotel. Gecelik iki kişilik oda ücreti 2400 TL.


3-At Binme

İtalya Alpleri’nin Teresa bölgesinde karda ata binme deneyimi heyecan verici. Fiyat 600 TL.

4-Dağ Tırmanışı
Alpler’in Breithorn bölgesinde özel bir dağ rehberi ya da bir grupla üç dört saatlik tırmanış yapabilirsiniz.

5-Paraglading Uçuşu
Hocalar eşliğinde kayak ya da snowboard ile uçuşa geçerek müthiş doğa manzarasını seyredebilirsiniz. Küçük uçuş 280 TL, büyük uçuş 450 TL.

Alpler’deki mutlu çocuklar

6-Kar Arabası ve Muligliding
Altı yaşından itibaren tüm çocukların yapabildiği bir aktivite. Çocuklar 2000 metre rakımda kar arabalarına binerek eğleniyorlar. Kişi başı 60 TL.

7-Kızak Köpeği
İtalya Alpleri’nde Torino yakınlarındaki bölgede 20 dakika kızak köpekleriyle gezebilirsiniz.

 

 

8-Raket ile yürüyüş
Raket şeklinde kar ayakkabıları ile dağda yürüyüş yaparak karın keyfini çıkarabilirsiniz. Günlük raket ayakkabı kirası 40 TL.

9-Alp Coaster
Chamonix Leisure Park’ta 15’ten fazla oyun alternatifi var. Alp coaster’a binmek karda ilginç bir deneyim oluyor. Kişi başı 270 TL.

10-Balon Turu
İsviçre’de Gstaad’da uçan balona binerek panoramik bir seyir yapabilirsiniz. Uçuş süresi 1 saat 15 dakika ile 3 saat arasında değişiyor. 1.500 TL.

False