Alaçatı’da bilmeniz gereken 65 yer

Alaçatı’nın adı kimilerine göre ‘alaca at’tan geliyor kimilerine göre de ‘alacık çadırları’ndan. Kasaba eskiden deniz kenarındaymış ama deniz yavaş yavaş çekilince geriye bataklık kalmış. Bataklık kurutulunca bölgeye damgasını bağcılık ve tütüncülük vurmuş. Mübadeleyle gitmek zorunda kalan Rumların yerine Selanik, Girit ve İstanköy (Kos) Adası’ndan gelenler yerleşmiş. Şimdilerdeyse Alaçatı, Türkiye’nin en gözde tatil beldeleri arasında. Her yıl yeni önemli mekânlar açılıyor, değişiklikler oluyor. İşte onlardan bazıları...

Haberin Devamı

İstanbul’da da şubesi olan Alancha’nın sahibi Kemal Demirasal’ın bu sezon kardeşi Deniz’e devrettiği Barbun, Ege mezelerine farklı bir yorum getiriyor. Mekânda servis elemanlarından sunumuna kadar her şey başarılı. Roka Bahçe Alaçatı ise servisi, mönüsü ve yemekleriyle en iyi Ege restoranlarından biri. Ev yemekleri için Avrasya ve Yusuf Usta’yı deneyebilirsiniz. Tapu ve Kuytu önemli lezzet mekânları arasında olmaya devam ediyor. Bu sezon Şef Yılmaz Öztürk’e emanet edilen Mancar Alaçatı’nın en iddialı ve en şık adreslerinden biri (0232 716 97 68). Ambiyans çok güzel, sırf yerli şaraplardan oluşan kavları harika ve 73 farklı şarap markaları var. Geçen yaz açılan Mancar modernize edilmiş, yerel malzemeler kullanılan Yeni Ege mutfağı akımı ile hayli iddialı.

Haberin Devamı

Köşe Kahve’nin ara sokağındaki Salça sadece bilenlerin iyi müzik ve iyi içki eşliğinde dost muhabbetine uğradığı bir yer. Salça’nın yakınındaki Sobe; bu yıl tarz değişikliğine giderek Cura isminde yeni nesil bir meyhaneye dönüştü (curaalacati.com). Mekânın sahibi Cüneyt’in müziklerine güzel mezeler ve bol muhabbet karışıyor. Sonrasında uğrayabileceğiniz Göz Lounge yaz kış ne zaman gitseniz hep gözde.

PLAJLAR, SÖRF VE GECE HAYATI

Alaçatı’da bilmeniz gereken 65 yer

Alaçatı Port, manzaralı Katre’de de kahvaltı keyfi yapabilirsiniz. Malzemesi Antakya’dan gelme çökelek salatası çok lezzetli. Alaçatı rüzgâr sörfü için dünyanın sayılı sahillerinden birine sahip. Rüzgârlı gün sayısı Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Merkeze dört kilometre uzaklıkta, Rüzgâr sörfü kulüplerinin yer aldığı Yumru Koy’un iki ucu arasındaki uzaklık 1.900 metreyi buluyor. Koyun üç tarafının kara ile çevrili olması güvenle sörf yapma imkânı veriyor. Alaçatı Windsurf ve Myga Sörf Okulu iyi alternatiflerden.
Çark Plajı’nda açılan Zio Beach bu sene Alaçatı’ya damgasını vuracak. İçindeki restoran Zio Pino ise Papermoon’un şefi Giuseppe Pressani’ye emanet (Pino olarak da tanınıyor). İtalyanca Zio dayı/amca demek. Alaçatı’nın bana göre en güzel plajı Kum Beach. Alaçatı 11 doğal kumsalı ve dalgasız denizi ile çok ilgi çekiyor (0232 716 61 61).
Alaçatı Port Niyazi ile Ferdi Baba yine çok popüler. Yemek sonrası Port Alaçatı’da bu yıl Tektekçi’nin yerini alacak Zilly’de bir içki içip ardından Alaçatı’nın en gözde mekânlarından Club 29’da dans edebilirsiniz (0232 716 03 03). Alaçatı Tektekçi eski yerinde, yeni kokteyller ile devam ediyor. Türkçe müziğin kulüpleri olarak Sess ve Albüm var. Aklınızda olsun sabaha karşı 03.00 gibi insanlar Otto’ya gidiyorlar (0533 339 06 00). Eğlence 07.00’ye kadar sürebiliyor, sakın güneş gözlüklerinizi unutmayın!

Haberin Devamı

ALAÇATI’NIN POPÜLER MAHALLESİ: HACI MEMİŞ

Alaçatı’da bilmeniz gereken 65 yer

Hacı Memiş Mahallesi, son yıllarda Alaçatı’nın en gözde yerlerinden. Türkiye’nin bana göre en güzel sokaklarından biri Hacı Memiş’in üzerinde Old Stories, Fuşya, Pop, Rue 1387 ve Bazen gibi harika dükkânlar var. Bazen’de ünlü sanatçıların bazen değil her zaman çok sıradışı eserleri bulunuyor. Signin Store moda kozmetik ve tasarımın bir arada olduğu hoş bir mağaza, içinde Aisha’nın ürünleri de satılıyor. Karaköy, Fransız Geçidi’nde de şubesi bulunan Dondurmino ise dondurmasına bayıldığım bir yer. Hacı Memiş Palas, eski taş bir evden aslına uygun renove edilen harika bir bina (hacimemispalas.com.tr). Alt katında Halt var, karşısında da Alaçatı’nın ünlü kahve ve meyhanesi Dutlu Kahve.
Fiyatları uygun olan Balıkçı Kenan, Hacı Memiş’in girişinde tam bir aile işletmesi. Dolmaların ve ahtapotun tadına bakmayı ihmal etmeyin. Beş odalı bir butik otel Göz Oda’nın altında bulunan restoranı gayet samimi. İki yıl önce açılan Eflatun, artık bir klasik olan Agrilia, Hacımemiş’te sevdiğim mekânlar arasında. Akaretler’deki Gile kapandı ve neredeyse tüm ekip Alaçatı’ya taşındı.
Küfe’de cumartesi geceleri 70’lerin müzikleri çalıyor. Kapari Bahçe’nin karşısına bu bahar açılan Adı Memiş İzmir’in ünlü Alliance Restaurant’ının bir uzantısı. Hacı Memiş Meydanı’na doğru sağ kolda yer alan Langaza bu hafta, genç yetenek Dilek Yetkiner şefliğinde açıldı (langazaalacati.com). İsmini Zübeyde Hanım’ın doğduğu kasabadan alan, Yavaş Yemek akımını destekleyen, çok hoş bir lokanta. Mönüdeki enginarlı humus, etli nohutlu biber dolması ve bir mübadil tatlısı olan ‘bagusta’ denenmeli. Kuş Cafesi yeni açılan minik, sıcak üçüncü dalga kahveci. Özellikle giriş kapısı bu sene çok beğenilecek.

Haberin Devamı

KAHVALTI ADRESLERİ

Alaçatı’da bilmeniz gereken 65 yer

Sudan, kahvaltı için gidilmesi gereken doğru bir adres. Leyla Tabrizi’nin özenli sunumu Sudan’ın büyülü bahçesiyle birleşince Alaçatı daha da güzelleşiyor. Bir başka iyi kahvaltı mekânı da 1850 Hotel Alaçatı (1850alacati.com). Bina, ambiyans, servis ve lezzetler harika. Rüzgâraltı, Zeytinaltı ve ‘O bağ’ kahvaltı için Alaçatı’da önerebileceğim diğer mekânlar arasında bulunuyor.

NEREDE KALINIR?

Alaçatı’da bilmeniz gereken 65 yer

Alaçatı’da en son kaldığım iki otel Nea Garden ile Viento oldu. Nea Garden Hotel Alaçatı’nın çam kokusuyla dolu en yeşil bölgesi Çamlıkyol’da yer alıyor ve her biri 50 metrekarelik 24 tane süit odadan oluşuyor (neagardenhotel.com). Alaçatı’nın ilk fırını ve bugün 60 yıllık bir ustalığa sahip Keskin Fırın’dan boşnak böreği, boyoz ve kara fırında pişen
Germiyan Köyü ekşi hamur ekmeği alınıyor.
Mavinin ve beyazın huzur verici sakinliğinde doğayla iç içe verilecek molanın adreslerinden biri Alaçatı’daki Viento Hotel (vientoalacati.com). Geleneklerine bağlı bir misafirhane, geçmişi günümüze uyarlayan, geleneksel tatları modern yorumlayan, kişiye özel servislerle yeni bir Alaçatı masalında buluşuyor. Selanik ve Midilli göçmeni olan aile işletmesi Viento Hotel’de Yunanistan’dan Ayvalık’a bir asırdır taşınan kültürün izlerini taşıyan kahvaltı sofralarında lezzete ve keyfe doyuyorsunuz.
Bunlar dışında Alaçatı’nın birbirinden güzel butik otellerinde konaklayabilirsiniz. Alura güzel bahçesi, havuzu ve seyyah sahibi İpek Hanım’ın keyifli sohbetleri ile ön plana çıkıyor (alurahotel.com). Begonvil, narenciye ve zeytin ağaçlarıyla dolu bahçesinde yöresel yemek kursu yapıyor. Cadde 75’te çok şeker bir karı koca Lemi ve Okşan; ev sıcaklığında bir atmosferde ağırlıyorlar konuklarını (cadde75otel.com). Beyevi’nde ahırı andıran odalar başarılı bir restorasyonla çok lüks bir tesise dönüşmüş (beyevi.com.tr). Kurabiye şık döşenmiş odaları, ferah avlusu ve sinema odası ile gönlümü çeldi (kurabiyeotel.com). Tash Mahal ikisi de doktor bir çiftin olağanüstü emeğiyle ortaya çıkmış. Balayı odası muhteşem (tashmahalotel.com). Sedirli Ev çok sıcak bir mekân. Odalar ve özellikle bahçedeki havuz muhteşem (sedirliev.com). Evliyagil Hotel iki taş cumbalı binanın iç avlu ile birleştiği 10 odalı butik bir otel. Mimarisiyle Alaçatı’nın ruhunu yansıtan otelin kahvaltıları çok güzel, arka bahçedeki geniş havuzunda keyif yapabilirsiniz (evliyagilhotel.com).

Yazarın Tüm Yazıları