Ağaçtan giysi yapıyorlar! (Uganda)

Ekvator çizgisinin üzerinde bulunan Uganda, Afrika kıtasının doğu kesiminde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir kara ülkesi. Eskiden geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan ülke artık geçimini tekstilden de sağlamakta… Hatta kıyafetlerini ağaçlardan yapıyorlar. Nasıl mı? İşte cevabı…

Haberin Devamı

Uganda ya da resmi adıyla Uganda Cumhuriyeti'nin sınır komşuları kuzeyde Sudan, doğuda Kenya, güneyde çoğu sınırı Victoria Gölü ile oluşan Tanzanya, batıda ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti yer alır. Uganda'nın ismi, geçmişte burada krallığa sahip olan Buganda'dan gelir. Halen ülke nüfusunun çoğunluğunu Bugandalılar oluşturur.

Ağaçtan giysi yapıyorlar (Uganda)

37 milyondan fazla nüfusa sahip Uganda'nın ekonomisi daha çok tarıma dayanır. Yetiştirilen belli başlı yiyecekleri ise başta susam ve fasulye. Ülke ihracatının yüzde 90'ını oluşturan kahve. Ancak son yıllarda organik pazar sektörünün ön plana çıkmasıyla beraber halkın ağaçlardan elde ettiği kıyafet, ev eşyaları ve takılarda, başka ülkeler tarafından satın alınarak bu ülkeye önemli bir ekonomi sağlamakta. Tek bir giysi yapımı için epey bir emek harcayan halk, neredeyse gecesini gündüzünü yağmur ormanlarından kesilen ağaçların kıyafete döndürme süresinde harcıyor.

Haberin Devamı

 Gezgin Ruhun Başka Diyarlara Gitmek İstiyorsa TIKLA!

 

Kesilen ağaçlar önce iri iri kesilip daha sonra bir kağıt parçası inceliğine ulaşana kadar törpüleniyor. Daha sonra kağıt kadar ince haline getirilen ağaçlar ip halinde kesiliyor. Asıl zorlu süreç ise bundan sonra başlıyor. İp halinde kesilen ağaçlar güneşte yaklaşık 15 gün kurutuluyor. Kurutulma esnasında, giysinin vücuda batmaması için, iplerin uçları şekerle yapılmış ağda kıvamında olan macunla boyanıyor ve daha sonra Uganda'nın topraklarından elde edilen kırmızı boyayla ağaç ipleri boyanıyor. Daha sonra kıyafet yapımı yaklaşık bir ay sürüyor. Yapılan kıyafetlerin içinde katkı maddesi bulunmaması ve otantik olmasından ötürü başta Avrupa ülkeleri Uganda'dan bu giysileri temin edip kendi ülkesinde organik pazarlarında satıyorlar.

 

 

Ağaçtan giysi yapıyorlar (Uganda)

Haberin Devamı

Uganda halkı sadece ağaçtan giysi üretmiyor. Ayrı zamanda halı, kilim, ev eşyası ve aksesuarda yapıyor. Son yıllarda ekonomisinin ilerlemesinde epey bir rol oynayan ağaçtan üretim sayesinde ülkede olan işsizlik sayısı yarıya düştü. Çoğu genç ve yaşlı el yapımı giysi ve aksesuar fabrikalarında çalışarak ailesine bakıyor.

 

 

Ağaçtan giysi yapıyorlar (Uganda)

Ayrı zamanda UNESCO bilindiği üzere eğitim, kültür ve biilim alanlarındaki amaçlarını kendisine üye olan her devlette kurulan Milli Komisyonlar aracılığıyla gerçekleştirmeye çalışan bir yapılanma. Bu mirasların gelecek nesillere taşınmasını güvence altına alan UNESCO'nun belirlediği kültürel mirasların arasında ağaç kabuğu ürünlerinden giysi, kilim, halı ve aksesuar üreten Uganda'da yer almakta.

Yazarın Tüm Yazıları