GeriSeyahat A’dan Z’ye Paris
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
A’dan Z’ye Paris

A’dan Z’ye Paris

A’dan Z’ye Paris Kendine has büyüsü olan Paris, her mevsim seyahat rotanızda olabilir. Hatta her mevsim farklı bir hava katar Paris’e. İşte size Paris’e gitmeden bilmeniz gereken A’dan Z’ye her şey…

A / Alışveriş: Moda’nın başkenti olan Paris’in en ünlü caddesi tabi ki Champs Elysees. Ancak Avenue Montaigne üzerinde de modanın devleri bulunmakta.

B/ Beyaz kilise: Sacre Coeur Bazilikası Montmartre tepesinde bulunan bu heybetli kilise beyaz yapısı ile dikkat çekiyor. Buraya Abbesses metro durağından inip fenikülere binerek ulaşabilirsiniz. Özellikle gün batımında merdivenlerine oturup şehir manzarası izleyerek mola verebilirsiniz.

 C / Concorde Meydanı: Champs Elysees’nin ucunda bulunan bu meydanı zamanında idamlara sahne olmuş ama şimdi kocaman bir döner dolap ile şehrin siluetine katkıda bulunuyor.

 D/ Disneyland: Hem çocuklar hem de yetişkinle için dünyaca ünlü bu eğlence parkına bir gününüzü vermeniz gerekiyor. Paris’ten 35 dakikalık bir tren yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. RER A hattının geçtiği tren istasyonundan Marne-la-Vallee Chessy yönüne giden trene binerseniz son durak Disneyland.

E / Eiffel Kulesi: Şehrin sembolü olan bu kule 1889’da ilk yapıldığı zaman halkın büyük tepkisini çekmiş. Metal yığını kulenin şehrin siluetini bozduğunu düşünmüşler.

A’dan Z’ye Paris

Katılıp katılmamak size kalmış ancak Eiffel’e çıkmayı düşünüyorsanız uzun kuyruklardan kaçınmak için önceden internetten bilet almakta fayda var.

F/ Film önerisi: Paris ile ilgili birçok film var. Amelie ‘de bunlardan biri. Montmartre bölgesinde gezerken filmden sahneler gözünüzde canlanacaktır.


Moulin Rouge’a da yakın konumdaki Rue Lepic üzerinde ise filmde Amelie’nin çalıştığı cafe olan Cafe des Deux Moulins bulunuyor.

G/ Gelmişken tadılacaklar: Makaron sevmeseniz bile geziniz boyunca o kadar fazla göreceksiniz ki bir deneyim deyip pişman olmayacaksınız. Makaron da Pierre Herme, Gerard Mulot, Henri Le Roux öne çıkan isimlerden. Kruvasan özellikle kahvaltıda çok tercih ediliyor. Peynir ve şarap da kaliteleri ile öne çıkanlardan.

H/ Hemingway: Ünlü yazarın favori cafelerinden Café de Flore ve Les Deux Magots tarihi ve edebiyat dünyasındaki anlamsal özellikleri nedeniyle ve şık dekorasyonlarıyla muhakkak görülmesi gerekenlerden.

A’dan Z’ye Paris

I/ Ile de la Cite: Ana karalara köprülerle bağlantılı olan bu adacık, şehrin kalbini oluşturuyor desem yeridir. Saint Şapel, Notre Dame Katedrali, Adalet Sarayı hep bu adacık üzerinde bulunuyor.

 İ / İçecekler: Çay severler için, Champs Elysees üzerindeki Kusmi Tea Store’u denemelisiniz.

J / Jardin de Luxembourg: Halkın güneşli günleri değerlendirmek için gittiği bu park kitap okuyanlar, spor yapanlar, ağaçlı patikalarda yürüyenler ile hafta sonları oldukça kalabalık. Bahçede bulunan Medici Çeşmesi benim en beğendiğim kısmıydı.

 K / Kitapçı: Shakespeare & Company,”Before Sunset" ve "Midnight in Paris" filmleri ile de ün kazanmış İngilizce kitaplar bulabileceğiniz bir kitapçı.

A’dan Z’ye Paris

Notre Dame Katedrali'i manzaralı kafesi de mevcut. Turistik olmasına rağmen iç mekanın bohemliği ve  özellikle üst katın ruhu varlığını sürdürmekte.

 L / Louvre Müzesi: Ünlü Mona Lisa’nın bulunduğu müze sadece Fransanın değil, Dünyanın sayılı müzelerinden. Burayı hakkıyla gezmek için bir gününüzü ayırmanız gerekiyor. Hatta 2-3 gün ard arda girebileceğiniz şeklinde bilet satışları da mevcut. Her ayın ilk pazar günü ise giriş ücretsiz.

M / Moulin Rouge: Dünya’nın en ünlü kaberelesi olan Moulin Rouge’u izlemeseniz bile gece ışıklandırması ile kırmızı değirmenli binasını görmelisiniz.

A’dan Z’ye Paris

N/ Notre Dame Katedrali: Victor Hugo’nun “Notre Dame’ın Kamburu” her an çan kulesinde belirecekmiş gibi geliyor.Katedralin güzelliğini anlatmayacağım ama muhakkak gece ışıklandırması ile gotik mimarisinin yarattığı masalsı havayı görmelisiniz. Ayrıca halka açık olmasa da hazinesinde İsa’nın Dikenli Tacı bulunuyormuş.

A’dan Z’ye Paris

O/ Orsay Müzesi: Sanat şehri Paris’in bir diğer önemli müzesi. Renoir, Monet, Manet, Van Gogh, Sisley, Pissarro ve daha birçok sanatçının eseri mevcut. Seine Nehri kıyısındaki müzenin eskiden garmış. Mimarisi için bile görmeye değer.

Ö/ Öğle yemeği: Farklı lezzetler arayışındaysanız burada ördek ve salyangozu deneyebilirsiniz. Ördek etini fast food tarzı yiyecek satan yerlerde sandviç arasında bile bulabilirsiniz. Daha hafif bir öğün tercih etmek isterseniz ise Soğan Çorbasını tavsiye ederim.

P/ Piramit: 1989’da eklenen ve Louvre müzesinin ana girişini oluşturan cam piramit müzenin mimarisinden farklı mimarisi ile hemen dikkat çekiyor.

A’dan Z’ye Paris

Müzenin içinde de adeta dışardakinin yansıması olan ters bir piramit var. Dan Brown’un Da Vinci Şifresi romanından hatırlayabilirsiniz burayı.

Q/ Quartier Latin: Makul fiyatlı konaklama, yeme-içme, alışveriş burada. Ayrıca bohem bir tarzı var buranın. Bir zamanlar sanat dünyası buradaymış. Hemingway, James Joyce’un, Oscar Wilde’ın burada yaşamış. Picasso’nun Guernica’yı burada tamamlamış.

 

 R/ Ressamlar Tepesi: Montmartre bölgesi dar sokaklar, butik cafeleri ve meydanda bulunan ressamları ile Paris’in sevimli bir yüzü.

A’dan Z’ye Paris

İster buradan resim alabilirsiniz, isterseniz ressamları eserleri üzerinde çalışırken izleyebilirsiniz ya da isterseniz bir resminizi yaptırabilirsiniz.

S/ Shakespeare & Company : "Before Sunset" ve "Midnight in Paris" filmleri ilede ün kazanmış bu kitapçının bir Notre Dame Katedrali'i manzaralı kafesi mevcut.

A’dan Z’ye Paris

Turistik olmasına rağmen iç mekanın bohemliği ve  özellikle üst katın ruhu varlığını sürdürmekte.

Ş/ Şarap: Paris’de birçok şarap alternatifi var tabi ki. Nicolas, La Grande Epicerie de Paris, Lavinia, Caves Legrand butik şarap arayanların bakması gereken mağazalar. Eğer kış döneminde giderseniz sıcak şaraplarını denemenizi öneririm.

T/ Trocadero Gardens: Eiffel manzaralı en güzel pozları yakalayacağınız yer işte burası.

U/ Ulaşım: Havaalanından itibaren en büyük kurtarıcınız RER-metro olacak. Turistik hattın Mobilis adı verilen günlük biletlerden alarak gece 24’e kadar sınırsız kullanım daha hesaplı olacaktır.

Ü/ Ünlü Mahalleri: Latin Querter, Champs Elysees civarı ve St Germain hem merkezi konumuyla hem de hareketli olmasıyla konaklama konumu için iyi alternatiflerden.

V/ Vakit nakittir: Paris’ ayıracağınız süre tamamen neler yapmak istediğinize göre değişiyor.


Genel bir şehir turu için 3 gün yeterli olacaktır. Ancak detaylı müze gezisi ve Disneyland turu da ekleyecekseniz en az 5-7 gün kalmak gerekecektir.

Y/ Yılmaz Güney: Ünlü oyuncunun mezarı Paris’te Pere- Lachaise Mezarlığında. Bu mezarlıkta Oscar Wilde, Jim Morrison, Edith Piaf, Chopin gibi ünlülerin de mezarı var. Hatta Ahmet Kaya’nın da…

Z/ Zafer Takı: Champs Elysees’in bir başında bulunan bu yapıdan caddenin ve şehrin manzarasını izleyebilirsiniz. Meçhul Asker Anıtı da burada bulunuyor.

Fotoğraflar: Sanem COŞKUN 


36 Saatte Dublin

False