Acı bir diş ağrısı deneyimi

Seyahatte başa gelebilecek en ağrılı deneyimlerden birinin diş ağrısı olduğunu bizzat tecrübe ettim. Tavsiyem, bilhassa uzun ve uzak coğrafyalara yola çıkmadan önce ağzınızda çözülmesi gereken sorunlar varsa halledin.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta bir kongre için ABD’ye 10 saat 40 dakika süren bir uçak yolcuğu yaptım. Uçaktan indiğimde bana diş ağrısı eşlik ediyordu. Doğrusu şiddetli bir ağrı değildi. Bir ağrı kesiciyle kontrol edebilirim sanıyordum.
Zor bir gece oldu. Bir yandan jet lag diğer yandan şiddeti giderek artan diş ağrısı gecelerin ne kadar uzun olabileceğini hatırlattı.

HER AĞRI KESİCİ ETKİ ETMİYOR
Ertesi günü ilk iş etrafımdakilerden ağrı kesici almak oldu. İçtim ama bir parça rahatlama dışında ağrıyı kesemedim. Reçetesiz satılan bir başka ağrı kesici aldım, iki tane birden yuttum. Yok, fayda etmedi. Yine zor bir gecenin ardından sabah bir başka ağrı kesici satın aldım. Fakat ağrım kesileceği yerde giderek artıyordu. Bu arada yürümesi gereken işler vardı. Konuştuğum, görüştüğüm herkese sanki hafifleyecekmişim gibi diş ağrısından şikayet ediyordum... Serbest zamanım vardı, şehri biraz daha fazla tanımak istiyordum. Ama ağrı beni odaya kapadı. İtiraf edeyim ki bir ara ağrıdan dolayı ağladım.

Haberin Devamı


Malum ABD’de sağlık hizmetleri pahalı. Doğrusu bir kliniğe gidip, iki aylık maaşı orada bırakmayı göze alamadım. Buradaki dişçim daha kuvvetli bir ağrı kesici ve iltihaba yönelik antibiyotik tavsiye etti. Ama orası Amerikaydı. Ne antibiyotiği ne de söz konusu ağrı kesiciyi reçetesiz almam mümkün değildi. Etrafım doktor dolu olsa da derdime derman yoktu işte. Bir ara mini bardaki soğuk su şişelerini ağrıyan dişin üzerine tutarak kendimce rahatlamayı denedim.

Acı bir diş ağrısı deneyimi

GİTMEDEN ÖNCE HALLEDİN

Dönüş yolunda da diş ağrısı beni bırakmadı. Hosteslerden aldığım buzla ağrı dindirmeye çalıştım. Uçaktan iner inmez bir eczane buldum, doktorumun tavsiye ettiği ilaçları alarak, derhal kullanmaya başladım. Ertesi günü ilk işim zaten diş hekimine gitmek oldu.
Aslında dişim yola çıkmadan önce aralıklarla da olsa sinyal veriyordu. Ancak ihmalimin faturası ağır oldu. Size öncelikli tavsiyem dişlerinize iyi bakın. En azından yılda bir kez diş hekimine görünün, başlayan sorunlar varsa kontrol altına alın. Bilhassa yurt dışına gidiyorsanız ve uzun süre kalacaksanız mutlaka gereken tedavilerinizi yaptırın.

Haberin Devamı


Basınç dişe de dokunuyor

Sonradan öğrendim ki kabin basıncı dişleri de etkiliyor. Basınç değişikliğine bağlı olarak, dişlerdeki çürük ve dolgularda hava sıkışabiliyor. Bu da ağrıya yol açıyor. Dolgu ve diğer diş tedavileri sırasında da hava birikebiliyor. Biriken havanın gidebileceği başka bir yer yok. Yavaşça sızsa bile kabin basıncıyla boy ölçüşemiyor. Ayrıca eski(yaşlı) dolgular da zamanla gözle görülmeyen boşluklar yaratıyor ve bu boşluklara hava giriyor.

Yazarın Tüm Yazıları