42 ülke gezdi, Güney Kore’yi seçti

Tuğçe Aktepe (28) birçok dizide sanat yönetmenliği ve asistanlığı yaptı. Sektörün yorucu temposundan sıkılarak Asya ülkelerinin fotoğraflarını çekmek ve kültürüne karışmak için yola koyuldu. 10 gün içinde evini boşalttı, eşyasını depoya koydu ve maceraya başladı. Her Asya ülkesini kiraladığı motosikletle gezdi. Son 16 ayını ise Güney Kore’de geçirdi, halen de burada yaşıyor...

Haberin Devamı

Nasıl bir hayatınız var, neler yapıyorsunuz?

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde moda tasarımı okurken, sinemaya ilgimden dolayı bölüm ve şehir değiştirdim. İstanbul Üniversitesi Radyo-Sinema bölümünden mezun oldum. İzlenme rekorları kıran dizilerin, sinema filmlerinin kamera arkasında, sanat bölümünde yer aldım. Set hayatı bir süre sonra yordu ve kendi kısa filmlerimi çekmeye başladım. Yaklaşık üç yıl kadar kısa metraj filmlerin ve reklamların sanat yönetmenliği ve dekor tasarımıyla ilgilendim.

 

42 ülke gezdi, Güney Kore’yi seçti

Tuğçe Aktepe, Hindistan’da bir ay kalmayı düşünürken büyüsünden o kadar etkilendi ki dört ay boyunca tüm ülkeyi baştan sona turladı.

 

Haberin Devamı

Seyahat tutkusu nasıl oluştu?

Annem sayesinde... Çocukluğumda her bayramda ve özel tatilde ailemle Avrupa turlarına çıkardık. Lisedeyken ağabeyim ‘AB Eğitim ve Gençlik Programı’nda proje koordinasyonundaydı, bu nedenle sürekli evimize yabancı arkadaşları gelirdi ve onlarla akşam yemeklerinde İngilizce konuşup ülkelerinin kültürlerini öğrenmeye çalışırdım. Arada hafta sonları ağabeyimle proje tanıtımlarına yurtdışına çıkardım. Avrupa, Amerika ve  Asya’da 42 ülke ve yaklaşık 400’e yakın şehri gezdim. En son da her şeyi bırakıp Asya turuna çıktım.

 

42 ülke gezdi, Güney Kore’yi seçti

Moğolistan

 

Asya macerası fikri nereden aklınıza takıldı?

Yeni bir reklam filminin sanat yönetmenliğini üstlenmiştim. O reklam filminde tanıştığım oyuncu ve yönetmen arkadaşımla akşam yemeğinde Asya ülkeleri hakkında konuştuk ve o anda kafama koydum. Hindistan Konsolosluğu’na vize için başvurdum. Diğer gün de sırt çantamı aldım ve yola koyuldum. Asya ülkesini seçmemin sebebi fotojenik ve doğal olması.

 

Haberin Devamı

42 ülke gezdi, Güney Kore’yi seçti

Tac Mahal

 

Nerelere ayak bastınız?

Hindistan Mumbai’den maceraya başladım. Bir ay kalmayı düşünüyordum ama dört ay kaldım. Kiraladığım motosikletle Hindistan’ın altını üstüne getirdim. Nehirde fil yıkamaktan tutun gecenin bir körü odama giren maymunun eşyamı çalmasına kadar değişik anılarla doluyum. Sonra Nepal’e geçtim, burada da üç ay kaldım. Yamaç paraşütünden beş günlük Everest Dağı tırmanışına kadar her şeyi yaptım. Nepal’den sonra Bhutan, Bangladeş, Myanmar’ı birer ay dolaştıktan sonra Tayland’a geçtim. Gece hayatından, Thai boksuna kadar enfes bir altı ay geçirdim. Laos, Vietnam, Çin, Moğalistan, Hong Kong, Tayvan olmak üzere rotamı çizdim. Şu an Güney Kore’deyim.

 

Haberin Devamı

42 ülke gezdi, Güney Kore’yi seçti

Hindistan

 

Ne kadardır Güney Kore’desiniz, dönmeyi düşünmüyor musunuz?

Kendime söz vermiştim en son dolaşacağım Asya ülkesine yerleşeceğim diye. Asya turumun sonlarına doğru, gezimi Japonya’da bitirir, oraya yerleşirim diye düşünüyordum. Ama kısmet Güney Kore oldu. 16 aydır Seul’de yaşıyorum. ‘Geri döner miyim’ şu an için net bir şey yok.

 

42 ülke gezdi, Güney Kore’yi seçti

Nepal


Aileniz durumu nasıl karşılıyor?
Ailem hep destek oldu. Tabii ki endişeleniyorlar, başıma bir şey gelir diye korkuyorlar. Ancak her gün ailemle irtibat halindeyim. Şu anda Kore sineması oldukça ön planda ve benim mesleğim de bu olduğu için saygı gösteriyorlar.

 

42 ülke gezdi, Güney Kore’yi seçti

Tayland

 

Bütçenizi nasıl ayarladınız?

Seyahatimin çoğunu ailemden, bir kısmını da birikimlerimden gerçekleştirdim. Asya turu boyunca çok aşırı miktarlarda para harcamadım. Çoğu ülkede ‘couchsurfing’ kullanarak lokal ailelerin yanında kaldım. Şu an Kore’de birkaç aydır özel bir televizyonda yapımcı yardımcısı olarak çalışıyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları