GeriSeyahat 36 saatte New York’un Latin yüzü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte New York’un Latin yüzü

36 saatte New York’un Latin yüzü

Bir zamanlar Porto Riko’lularla özdeşleştirilen New York’un Latin topluluğu, bugün tüm Güney Amerika’dan göçmenlerle 2.4 milyon nüfusa ulaştı. Amerika’daki en yoğun Latin grubu artık bu şehirde. Toplam nüfusun yüzde 29’unu oluşturuyorlar ve yarısından çoğu Bronx’te yaşıyor. Dominik Cumhuriyeti, Meksika, Ekvator’dan sürekli gelen, İspanyolca konuşan göçmenler East Harlem, Manhattan’daki Washington Heights, Queens’teki Jackson Heights gibi semtlerde kültürel yapıyı ve sokakların ritmini diri tutuyor. Doğu Harlem’in El Barrio (İspanyol Harlemi) lakabı da buradan kaynaklanıyor. Tito Puente Way ya da önde gelen Latin Amerika kökenlilerin isimlerini taşıyan sokaklarda yürüyün, duvar resimlerini, mozaikleri, kültür kurumlarını görün. Restoranlarında Porto Riko mofongo’sunun, Meksika horchata’sının tadını çıkarın..

Cuma
14.00
Latin ritimleri

El Barrio, East 96’ıncı Cadde’den Harlem Nehri’ne kadar uzanır. Merkezi işyerlerinin yoğunlaştığı East 116’ncı Cadde ile pazar yeri La Marqueta arasında. Tarihi pazar Park Avenue ve First Avenue’dan geçen tren hattının altında. Casa Latina Music Shop önündeki hoperlörlerden çevreye Latin ezgileri yayınlıyor. 50 yıllık plakçı İspanyol Vicente ve Arjantinli eşi Cristina Barreiro tarafından kurulmuştu. Koleksiyonunda salsadan reggae’ye, baladlara pek çok seçenek var. Kitap, bongo, inek çanı gibi ürünler de satılıyor.

14.30
Duvar resimleri ve hoş yemekler

Biraz ötede, 168 East 116’ncı Cadde’deki Cuchifritos’un kızartmaları meşhur. Örneğin, Porto Riko mutfağından alcapurrias (kıyma doldurulmuş yeşil muz hamuru, 5 TL). Karayip mutfağından domuz butu, bezelyeli pilav (28 TL) da çok popüler. Bu nedenle masa bulmak biraz zor. Kaldırımdaki pencereden paket yaptırabilir, yürürken atıştırabilirsiniz. 116’ncı Cadde’de Birinci ve İkinci Bulvar arasında ödüllü Porto Riko’lu eğitimci Antonia Pantoja’nın mozaik portresi görülebilir. Corsi Houses’daki eser Manny Vega tarafından yapıldı. Buradan başlayarak semtteki sanat eserlerini görmek için kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

36 saatte New York’un Latin yüzü



17.00
Barış ve parti

Inwood’da, Dyckman Street’in sonundaki ahşap iskele balık tutmak için. Manhattan’ın kuzeyindeki Dominik mahallesinden Hudson Nehri, George Washington Köprüsü ve New Jersey’den gün batımı manzarası harika. Ağaçların sıralandığı cadde boyunca doğuya doğru yürüyüp otomobil galerilerini, oyun sahalarını geçerken partiler verilen mekanlara da rastlayacaksınız. Eğer hava ılıksa kaldırımdaki masalardan birine oturup Dominik, İspanyol deniz ürünlerini tadın, müziğe kulak verin.



Cumartesi
10.00
Eski göçmenler

Manhattan’ın Lower East Side bölgesindeki Tenement Museum kentin göç tarihini yansıtıyor. Bu sonbaharda açılan sergi bir Latin Amerikalı ailenin öyküsünü de ekledi koleksiyona. 90 dakika süren “Tek Çatının Altında” başlıklı turda Porto Riko’luların, soykırımdan kurtulan Yahudilerin, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra gelen Çinli göçmenlerin öykülerine tanık olacaksınız. Örneğin Saez-Velez Ailesi, 1960’larda, bugün müzenin bulunduğu binaya taşınmış. Ailenin annesi Ramonita, giyim sektöründe çalışıyormuş. Giriş 90 TL. Biletin daha önce internetten alınması gerekiyor.

36 saatte New York’un Latin yüzü



13.00
Yeni göçmenler

Queens’teki Jackson Heights ve Elmhurst şehirde göçmen çeşitliliğinin en belirgin görüldüğü bölgelerden. Latino ve Little India da burada. Güney ve Orta Amerikalılar arasında Kolombiyalılar ağırlıkta. Arepa Lady’nin mönüsü de bu etnik profile uygun. Izgara mısır çöreği arepa’nın içine isteğe göre, tavuk, domuz sosisi, peynir konuluyor (28 TL). Yanında çarkıfelekli şarap kokteyli öneriliyor (25 TL). Restoran gelecek şubatta buradan taşınmaya hazırlanıyor, aklınızda olsun. Yemekten sonra caddede yürüyüşe çıktığınızda Banana Republic, Gap gibi mağazaların arasında çok sayıda bitkisel şurup satan mağazayla karşılaşmak sizi şaşırtacak. Kolombiya’nın cumbia müziği vitrinden vitrine sizi takip edecek. Fakat La Librería Barco de Papel’de sessizlik hakim.

36 saatte New York’un Latin yüzü


20.00
Altyazılı İspanyol Tiyatrosu

1968’de kurulan Repertorio Español, en iyi Latin Amerikan, İspanyol oyunlarını sahneliyor. Koltuklardaki ekrandan altyazıyla ya da önceden talep etmek koşuluyla kulaklıktan simultane tercüme yapılıyor. East 27’nci Cadde’deki tiyatroda şu anda Bronx’ten tutkulu bir genç müzikçinin öyküsünün anlatıldığı “La Canción” müzikali ve Arjantin komedisi “La Fiaca,” sahneleniyor. Bilet fiyatları 60-290 TL arasında.



10.30
Son kadeh ve puro

Geç saatte yemek, son bir kadeh içki, sipariş üzerine sarılan puro için uğrayabilirsiniz Guantanamera Restaurant’a. Puro cuma, cumartesi günleri saat 19.00-23.00 arasında müessesenin ikramı. Cumartesileri yemek servisi saat 01.00’e kadar sürüyor. Columbus Circle yakınındaki restoranda, Küba mutfağının meşhur et yemeklerinden ropa vieja’yı tatmanızı tavsiye ederiz. (95 TL).

Pazar
11.15
İspanyol ayini

Beş pazar ayininden üçü İspanyolca yapılan Our Lady of Guadalupe at St. Bernard’s Katolik Kilisesi’nin önündeki seyyar tezgahlar erken saatte açılıyor. Taco’lar, champurrado’lar (mısır unuyla koyulaştırılmış sıcak kakao) ayinden önce bir şeyler atıştırmak isteyenleri bekliyor. 1902’de inşa edilen kilise 8’inci Bulvar çevresindeki Little Spain semtinde yaşayanlar için kurulmuştu. Hızla artan Meksikalı göçmenlere de hizmet sunabilmek amacıyla dört yıl önce Nuestra Señora de Guadalupe Kilisesi’yle birleştirildi. Yapının içindeki parlak duvar resimlerinde 1531’de Meryem Ana’yı gördükten sonra aziz statüsüne yükseltilen Meksikalı köylü Juan Diego’nun öyküsü anlatılıyor.

36 saatte New York’un Latin yüzü



12.30
Sağlıklı beslenme, Peru usulü

Flatiron semtindeki Raymi, brunc için özel mönü sunuyor. Peru mutfağından ürünler Japon, Çin, İspanyol ve diğer mutfaklarla da etkileşim içinde. Mönüde tatlı yuca kızartması (10-20 TL), domates, lahana, avakado, kinoa, esmer pilavlı somon kızartması (45 TL), kokteyllerde (28-35 TL) kaplan sütü, marine edilmiş narenciye, fermante çay öne çıkıyor. Akşam yemeği için üç oda ayrılmış. Cenneti çağrıştıran çiçekler masaları süslüyor, müzik olarak Marc Anthony çalıyor.


Nasıl gidilir?
Kasımın dördüncü haftasında İstanbul’dan New York’a bir aktarmalı uçuşlarda gidiş-dönüş biletler British Airways’te 1798 TL’den, KLM’de 1902 TL’den başlıyor. THY ise 2360 TL’den başlayan fiyatlarla direkt uçuyor.

False