GeriSeyahat 36 saatte Hong Kong
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Hong Kong

36 saatte Hong Kong

Hong Kong gibi gökyüzüne yükselen şehirlerde inşa faaliyeti hiç durmuyormuş gibidir. Demiryolu ağı hızla genişliyor. MTR’nin Island Line hattı Kennedy Town’a kadar ulaştı. Bir zamanların sakin semtinde şimdi emlak patlaması yaşanıyor. Birkaç metro projesi de devam ediyor. Yine de bu altyapı çabasıyla yetinmiyor Hong Kong. Ayrıca ruhunu koruyor.

CUMA 


15.00
SANATIN DÖNÜŞÜ

Hong Kong’un sanat atmosferinde patlama yaşanıyor. Uluslararası sanat piyasasının önemli galerileri şube açıyor, Art Basel Hong Kong Fuarı ilgi odağı oldu, milyonlarca doların uçuştuğu müzayedeler de işin cabası. Geçen yıl Ming Hanedanı döneminden duvar askısına koleksiyoncu Liu Yiqian 135 milyon dolar ödemişti. Bohem sanatın merkezi ise fabrikaların atölyeye dönüştürüldüğü Wong Chuk Hang semti. Ticari olmayan girişimlerden Spring Workshop’ta sürekli sergiler, gösteriler, sanat sohbetleri, hatta konuk sanatçı programları düzenleniyor. Caddeden aşağıya yürüdüğünüzde endüstriyel çamaşırhaneden bozma salonda Blindspot Gallery çıkacak karşınıza. Ağırlıklı olarak fotoğraf sergileri düzenleniyor.

18.30
BAO AL

36 saatte Hong Kong


Momofuku’nun şefi David Chang’ın buharda pişirilmiş butla (bao diye biliniyor) New York’ta ulaştığı başarının benzerini Hong Kong’da yıldızı yeni parlayan kadın şeflerden May Chow, Little Bao adlı restoranıyla yakaladı. İki yılda öyle tanındı ki saat 18.00’den sonra kapısında kuyruk oluşuyor. Tezgâhın önündeki tabureleriyle sıcak, samimi atmosfere sahip restoranda Asya ve Batı mutfakları harmanlanıyor. Mesela trüf mantarı kızartması (35 TL) soyalı shiitake mantarı keki, trüflü mayonez, kış turpu eşliğinde geliyor. Tavuk bao kızartması (20 TL) ağız sulandıran Sichuan mayonezi ve tavada karamelize edilmiş Çin siyah mayoneziyle sunuluyor. Bao’nun tatlı mönüsü de kayda değer. Yeşil çaylı dondurma leziz (17.5 TL).

36 saatte Hong Kong



21.30
TUHAF LOUNGE

Uzun bir haftanın ardından düzenlenen etkinliklerle Lan Kwai Fong semti kentin parti merkezine dönüşüyor. Açık barların müziği çevreye yayılıyor. Özellikle bekâr kadınları buluşturan partilerde ellerinde bira bardaklarıyla turistler, bankerler sokaklara taşıyor. Kuşkusuz herkese uygun değil bu partiler. Fakat iç mimar Joyce Peng’in bir işhanının ikinci katındaki barı Orange Peel akşam içkisi için uygun mekân. Peng, sanatçılar, müzisyenlerin gözdesi Joyce Is Not Here adlı barını 3 yıl önce kapattıktan sonra bu yeni mekânı açtı. Tuhaf isimli mönüde tekila, karpuz, prosecco üzümünden şarapla (25 TL) yapılan ‘Joyce Is Here’ kokteyli dikkat çekiyor.

CUMARTESİ 

36 saatte Hong Kong


08.00
DRAGON İLE YÜRÜYÜŞ

Tuhaf görünse de gökdelenlerle dolu bu şehir yürüyüşçüler için cennet. Central’daki dik merdivenler bir yana en rahat erişilebilir parkur merkezdeki Dragon’s Back. Hong Kong Adası’nın güney ucuna kadar gidiyor, ismini canavarın sırtına benzeyen güzergâhtan alıyor. İddialı yürüyüşçüler için de alternatif var. 7.5 kilometrelik parkurun manzarası çok iddialı. Küçük köyler, yulaf tarlaları, ıssız sahillerden geçiyor. Son durak Tai Long Wan sahilinden merkeze, uygarlığa dönüş otobüsle.


11.30
TASARIMCI DİM SUM

36 saatte Hong Kong


Duddell’s adlı restoranın öğlen neden bu kadar popüler olduğunu ilk bakışta anlamak mümkün. Central semtinin ortasında. Üst katında ünlü bir emlakçı var. Mutfağı ise iki Michelin yıldızlı... Akşam yemeği fiyatları pahalı. Hafta sonunda ‘yiyebildiğin kadar’ mönüsü akılcı seçim (170 TL). İkinci kattaki salonun Türk halıları, tasarımcı iskemleleri, sanat eserleriyle dolu duvarları terasın manzarasından rol çalıyor.

 

36 saatte Hong Kong



13.00
BAĞIMSIZLARIN CENNETİ

Alışverişe gelince... Hong Kong, elektronik cihaz, lüks mal cenneti. Şimdilerde güzel tasarımları da listeye ekleyebiliriz. 1950’lerin ‘Evli çiftler bölgesi’ adlı binası iki yıl önce restorasyondan geçirildi, PMQ adıyla bağımsız sanatçılara, her türden yaratıcı yaklaşıma açıldı. Open Quote (mağaza no. S401) iyi tasarlanmış kartların yanı sıra yerel yazarların kitaplarını, CD’leri sunuyor. Sergiler açıyor. Smith & Norbu (S404) öküz ve yak boynuzlarından en güzel makyaj malzemelerini, Soil (S307) Myanmar’dan renkli likör bardakları ve sürahisi satıyor. Good Design Store (H401) porselen sake fincanlarından havlulara her tür Japon işinde uzman.



PAZAR 

36 saatte Hong Kong


15.00
KUNG FU KÜLTÜRÜ

Hong Kong’dan pek çok film yıldızı çıktı. Fakat dövüş sanatları uzmanı Bruce Lee kadar hafızalarda kalan olmadı. 32 yaşında hayata veda eden Lee’nin ölümünün 40’ıncı yılında Hong Kong Heritage Museum onun için harika bir sergi açtı. 2013’te açılan sergide gençlik yıllarından objeler, dans filmlerinden görüntüler, yıpranmış kum torbaları, idman tabloları, 1970’lerin dar süveterle ve çekimleri sırasında hayatını kaybettiği ‘Game of Death’te giydiği meşhur sarı rüzgârlık yer alıyor. En akılcı toplu ulaşım seçeneği Causeway Körfezi’ne giden otobüs, No 170.

 

36 saatte Hong Kong



20.00
DJ İLE AKŞAM YEMEĞİ

Dev hoparlörlerden Kanton dilinde pop şarkıları çalınmaya başladığında, restoran sahibi beyaz kauçuk çizmelerle masanıza gelip moonwalk yaptığında sıradan bir dai pai dong’da olmadığınızı anlayacaksınız. Şehrin bir zamanlar ucuz Kanton mutfağı servis edilen restoranlarına dai pai dong ismi verilmiş. Küçük masaları, sandalyeleri, birasını yudumlayan kalabalıklarıyla geleneksel restoranlara benzemekle birlikte Tung Po farklı. Küçük masalarında bira yudumlayan, ortaya konulan sarmısakla ovulmuş tavuk ızgarası (150 TL) ya da ördek yumurtasıyla lezzetlendirilmiş karides kızartmalarını (kilosu 195 TL) tadanlar, restoran sahibi Robby Cheung, bir anda müziğin sesini yükselttiğinde harekete geçiyor.



22.00
CİN PONG

Ping Pong 129’un duvarında kırmızı neonlarla Çince şu yazılı: “Vücudunuzu formda tutun.” Burada meşrubat, sağlık iksiri satılmıyor. İsteyene cin veriliyor. Sai Ying Pun semtindeki eski pinpon kulübünün yerine açılan barda 120 çeşit cin var. Çoğu sahibi Juan Martínez Gregorio’nun memleketi İspanya’dan gelmiş. Örneğin Menorca Adası’ndaki 300 yıllık işletmeden gelen Xoriguer (51 TL) harika.

 

PAZAR 


10.00
BALIKÇININ YAŞAMI

36 saatte Hong Kong



Hong Kong’da merkeze en uzak mesafedeki köy Tai O. Dağlık Lantau Adası’ndaki, küçük bir körfezde. Kentin geçmişten kalan yegâne balıkçı köyünde dere boyunca sırık üstündeki evler, trafiğe kapalı daracık sokaklar, kapı önlerindeki tezgâhlarda satılan karides püresi (köyün en büyük üretimi), kurutulmuş deniz ürünleri görülmeye değer. Köyde yürüyüş yaptıktan sonra, Tai O Heritage Hotel’in restoranına oturun. Karides püreli, deniz ürünleriyle pişirilmiş pilav (36 TL) tadın. Otel 1902’de İngilizler tarafından karakol olarak inşa edilmiş. Daha sonra restorasyonla otele dönüştürülmüş. Güney Çin Denizi’nde adaların güvenliğini sağlayan bir polis merkezinden Hong Kong’a dönüşen öykü burada başlamış.

 

False