GeriSeyahat 36 saatte Güneydoğu Londra turu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Güneydoğu Londra turu

36 saatte Güneydoğu Londra turu

Peter Ackroyd “Londra’nın Biyografisi”nde kentin doğu bölgeleri için “Diğer semtlerde yaşayanlarca pek bilinmez, huzursuzluk kaynağı olduğu düşünülür” diye yazıyor. Yoksulların yaşadığı, tekinsiz tavernalar, parklar bir yana Clink dahil hapishanelerin bulunduğu bölge hızla değişiyor… Bugünlerde Thames Nehri’nin, özellikle London Bridge’in güneyindeki semtler kentin en enerjik noktaları.

Cuma

17.30 Londra’ya ilahi

“London Bridge’in üstünden kalabalık akıyor” diye yazmış T.S. Eliot ‘Çorak Ülke’de. Saklanılacak en güzel yerin, kentin en eski gotik kilisesi Southwark Katedrali olduğunu eklemiş. Harvard Şapeli’ni (John Harvard 1607’de burada vaftiz edilmişti), Shakespeare Anıtı ve Penceresi’ni (şair, namı diğer Bard burada yaşamıştı); katedrale sığınan tekirin yattığı Doorkins Magnificat’ı mutlaka görün. 13’üncü yüzyılda Kraliçe 1. Mary’nin (Bloody Mary) önünde yapılan yargılamalarda kullanılan iskemle de burada.

36 saatte Güneydoğu Londra turu

18.30 Kadeh kaldırın

İddialı yapılar birbiri ardına yükselirken, aynı hızla her binaya muzip bir lakap bulunuyor. Neo fütürist Leadenhall Building’e ‘Peynir Rendesi’,  panoramik manzaralı Batı Avrupa’nın en yüksek yapısı Londra Belediyesi’ne “cam ta..k” yakıştırılmış. Bilet alıp çıkacağınız gözlem terası sert rüzgâr kadar, 130 TL’lik giriş ücretiyle de gözünüzü yaşartacak. Paranızı daha iyi bir yere harcamak isterseniz 31’inci kattaki modern bar ve restoran Aqua Shard’da Charcoal Cobbler kokteyli (votka, armut, şeftali ve çam likörü, kara şeker; 60 TL) alternatif olabilir. 

36 saatte Güneydoğu Londra turu

20.00 Camberwell havuçları

1987 yapımı kara mizah türündeki ‘Withnail ve Ben’ filminin kahramanı Withnail (Richard E. Grant), bir yandan irice esrarlı sigarayı sararken diğer yandan Danny’ye (Ralph Brown) döner: “Bu Camberwell havucudur, benim icadım; Camberwell’de yaptım ve havuca benziyor.” FM Mangal’ın mönüsü de filmdeki kadar açıksözlü. Camberwell Church Street’teki gürültülü, uygun fiyatlı restoranın ızgarasından dumanlar yükseliyor. Leziz “Special”ı deneyin. Sarmısak, yoğurt, patlıcan, pirinç, kıyma ya da tavuk etinden yapılıyor (55 TL). Taş fırın kokulu pidenin lezzet sırrı tütsülenmiş kırmızıbiber, sumak, zeytinyağı ve sarmısak karışımı olmalı. 

Cumartesi

10.00 Bermondsey kahvaltısı

Başkentin asırlık Borough Pazarı hâlâ lezzet ve moda mekânı. Geçen yaz BBC’den ayrılan gazeteci Miranda York yakın geçmişin tatlarını, modalarını bulabileceğiniz, iyi planlanmış Druid Street Market’i açtı. Druid Street’teki St. John, eti “baştan kuyruğa” lezzete dönüştürmekle meşhur bir et restoranı.  Öküz yüreği gibi et çeşitlerinin yanı sıra vejetaryen mönü sunuyor. Hafta sonunda çörekçiye dönüşüyor. İsveç ekşi maya çörekleri, kimilerine göre Londra’nın en güzel doughnut’larını tadın.

36 saatte Güneydoğu Londra turu

11.30 Uzakdoğu

Evreni dikey dilimlere ayıran meridyenlerin Greenwich Kraliyet Gözlemevi’ndeki başlangıç noktası günümüzün en güzel bilim müzesi. Denizde boylam problemi ya da Edmond Halley gereçleri sergisini gezin. 1833’ten bu yana her gün saat 13.00’te gözlemevi top düşürerek Thames’te dünyanın dört bir yanına sefere çıkmaya hazırlanan gemilere saat ayarı veriyor.

13.30 Sıvı tarih

Paul Rhodes Bakery’nin ustaca hazırlanmış sandviçlerinden bir tane kapın ve üç maskın süslediği tarihi Cutty Sark’ın yanından nehir boyunca yürüyün. Aceleniz varsa nehir taksisi Thames Clippers’ı çağırın, sizi London Bridge’e ulaştırsın.

36 saatte Güneydoğu Londra turu

15.00 Tiyatro peşinde

Bu yıl Shakespeare’s Globe tiyatrosu Bard’ın ölümünün 400’üncü yıldönümü nedeniyle Güneydoğu Londra’daki yaşamını öne çıkaracak pek çok etkinlik düzenledi. Yeni, gösterişli oyunları ise sosyal yönü ön plana çıkan Southwark Playhouse’da izleyebilirsiniz. Evening Standart gazetesinin tiyatro yazarı Henry Hitchings, Gorki’den “Vassa Zheleznova”nın yeni gösterimlerini heyecanla beklediğini söylüyor (Perde 15 Haziran’da açılıyor).

36 saatte Güneydoğu Londra turu

18.00 Peckham keyifleri

Star Wars’da isyânkar askeri canlandıran John Boyega’nın doğduğu Peckham, hızla öne çıkıyor. Kentin en farklı göçmen grupları bu semtte: Ünlü sanatçıların göründüğü barlar, tıklım tıklım dolu ucuzcu mağazalar, otomobil tamirhaneleri, popüler Afrika kuaförleri... Sven Mündner ve James Fisher’in açtığı Peckham Refreshment Rooms’a uğrayın. Hararetli sohbetlerin sürdüğü bara oturun. Hindiba, mercimek ve yerel Graceburn peyniri salatasını (26 TL), ardından şekerli ördek bacağını (52 TL) tadın.

36 saatte Güneydoğu Londra turu

21.00 Yeni Londra

Peckham Refreshment Rooms’un ilk yöneticisi Coco Bayley, tavsiye ettiği Bar Story için “Uzun yıllardır demiryolu kemeri altında hizmet veren gerçekten pasaklı bir bar” diyor. Kemerin dışındaki alanda kontrplak masalarda sohbet eden sanat öğrencilerinden, traversten banklara oturmuş gençlerden, açık havada yakılan ateşin etrafında sıralananlardan yükselen kahkahalar geceye yayılıyor. 

Pazar

9.00 Vahşi Batı

Village East’te beğendiğiniz tüm salam ve yumurtaları tadın. Guardian gazetesinin yazdığına göre buraya bir zamanlar “güzel bir soygun” için gidilirmiş. Sonra London Walks’ta yürüyüşe çıkın. Saat 10.45’teki Bermondsey turunun (40 TL) rehberi Tim Thomas’ı ‘Dört Düğün Bir Cenaze’ filminin doktoru rolünden hatırlayacaksınız. Thomas’ın turunda bölgenin Vahşi Batı görünümünü pekiştiren bir zamanların genelevleri, kumarhaneleri, Dickens romanlarında anlatılan gecekonduları anlatılıyor. Semtin sokak ve bar isimleri Heathrow Havaalanı’nın uçuş listesi gibi: Jamaica Road, Cathay Street, Ivory Wharf, Mayflower Pub. 19’uncu yüzyıldan kalma, türünün ilk örneği Thames Tüneli turun en ilginç noktası.

36 saatte Güneydoğu Londra turu

14.00 Regal manzarası

Nunhead Mezarlığı’nı, Kraliçe 1. Elizabeth’in gömülü olduğu söylenen One Tree Hill’e bağlayan Green Chain Walk iyi işaretlenmiş bir yürüyüş rotası. Yol üstündeki Horniman Müzesi, çok güzel bahçeleri kadar çocuklara yönelik sergileri, enstrüman koleksiyonu, mumyalanmış hayvanlarıyla da ilgi çekiyor. Buradan Forest Hill’e yürüyün, Stag and Bow’da mola verin. Yerel sanatçıların kehribar takılarını, Afrika desenli oyuncaklarını, alışverişten sonra ise pul koleksiyoncularının toplandığı Sylvan Post’u görün. Terk edilmiş bir postane 2012’de pub’a dönüştürüldü. Eski koltuklar, bekleme salonu bankları korunmuş. Özel bir bira arıyorsanız yakınlardaki bir birahanede üretilen Alman usulü schwarzbier’lerden Belleville Balham Black’i (16 TL) deneyin.

Londra'ya nasıl gidilir? 

Mayısın son haftasında İstanbul’dan Londra’ya THY-Pegasus uçuşlarında gidiş-dönüş 552 TL.

False