GeriSeyahat 36 saatte Galway / İrlanda
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Galway / İrlanda

36 saatte Galway / İrlanda

Galway muhtemelen İrlanda’nın en hoş kenti: Yürüyerek keşfedecek kadar küçük, derli toplu, küçük ve güzel dükkânlar, mağazalarla dolu. Samimi atmosferli barlar geleneği koruyor. Butik biralarda çeşit sürekli artıyor. Şefler İrlanda’nın doğusundan gelen malzemeleri yaratıcı yaklaşımla sunuyor. Asırlık binalar modern kafeler, sanat atölyeleriyle canlandırılmış.

CUMA

TAŞTAN MELEKLER (15:30)

Şehir turunuza 1320’de inşa edilen Anglikan kilisesi St. Nicholas’tan başlayın. İddiaya göre, Kristof Kolomb 1477’de bu kilisede dua etmiş. Dış cephedeki taşa oyulmuş melek yüzleri 17’nci yüzyıl vandalizminin kurbanı; süslemeler Oliver Cromwell’in ordularınca kısmen tahrip edilmiş. Buna karşın basık gotik kemerler güzelliğini koruyor. Ayinler dışında genellikle çok sessiz olan kilisede kimi zaman org sanatçıları sürpriz konserler veriyor.

 

36 saatte Galway / İrlanda

 Galway’de gezginler debelenmek yerine körfeze dökülen Corrib Nehri’nin kıyısında yerel biraların, restoranlardaki mükemmel deniz ürünlerinin, kartpostal manzaralarının tadını çıkarıyor.

 

KAHVE VE TASARIM (16:30)

Coffeewerk+Press kentte yeni gelişen kaliteli kahve mekânlarından (William Street’teki Urban Grind de gayet iyi). Geçen yıl açılan çok amaçlı salonun giriş katında Coffee Collective hizmet veriyor (cappuccino 10 TL). Birinci katta 40 sanatçının eserleri sergileniyor, bunların kartpostallarını kafeden alabilirsiniz. İkinci katta tasarım ürünler satılıyor: Rengârenk fincanlar, Amsterdamlı Jansen+co’nun sos kapları, körfezden esen serin rüzgârdan sizi koruyacak Galway Tweed Project’in harika yün örgü ürünleri...

 

36 saatte Galway / İrlanda

 

FISH AND CHIPS (18:00)

En leziz balık ve kızarmış patatesi bulabileceğiniz restoran kişiden kişiye değişiyor, fakat McDonagh’s her zaman listenin en üst sıralarında. Dört kuşaktır bu işi yapıyor sahipleri. 25 TL’ye aldığınız balık ve patatesi isterseniz sıralara oturup, masada yiyebilirsiniz. Firmanın restoran bölümü saat 17.00’de açılıyor. Mönüsünde deniz ürünleri de bulunuyor. İri dilimlenmiş patatesleri ve nar gibi kızarmış morina balığını üstüne bol sirke dökerek, eski usul elinizle yemek, nostalji yaşamak istiyorsanız diğer bölümü tercih etmenizde yarar var.

 

GİZLİ CENNET (19:30)

McDonagh’s çıkışında, bir sokak ilerideki Tigh Neachtain’s sizi bekliyor. Kentin en güzel İrlanda müziği dinleyebileceğiniz barlarından biri. İsterseniz meydana çıkıp eğlenin, isterseniz küçük odacıklardan sahneyi seyredin. Kışın şömine başında partiler yapılıyor. Mönüsünde 100’e yakın çeşit viski var. Duvarlar eski afişler ve raflar dolusu kitapla süslenmiş. Bina bir zamanlar Connemara Earl’ü Richard Martin’in eviydi. Hayvanlara Zulmün Engellenmesi Vakfı’nın kurucularından Martin, Humanity Dick lakabıyla tanınıyordu.

 

CUMARTESİ

ÖNCE KAHVALTI, SONRA TARİH (10:00)

Ard Bia kaliteli ve popüler bir restoran. Ahşap dekorasyonuyla kır lokantalarını andırıyor. Pencere kenarında, Corrib Nehri’ni seyredebileceğiniz bir masa seçin.  Kahvaltıda çılbırlı avokado sandviç ya da jambonlu ve West Cork’tan gelen Gubbeen peynirli tosta ne dersiniz? İki kişi brunch yaklaşık 75 TL. Restoranın geniş şarap mönüsüne de göz atmayı unutmayın. Çıkışta yakınlardaki Galway Şehir Müzesi’ne gidin. Ortaçağdan kalma şehir surlarında, İspanyol Kemeri’nin yakınındaki müzeye giriş ücretsiz. Tavandan sarkan Galway balıkçı kayığının altından geçip, kentin geçmişinde kısa bir tura çıkın.

 

36 saatte Galway / İrlanda

 

RAHİBE ADASI (12:30)

Bridge Street’ten yürüyerek ulaşabileceğiniz Nuns Island’da geniş bir park alanı ve Galway Katedrali (giriş ücretsiz) bulunuyor. Hapishanenin yanındaki taş bina 1940’ta Galway Kardinali’ne 30 TL’ye satılmış. 45 metre yüksekliğindeki sekizgen kubbesi kentin panoramik fotoğraflarının vazgeçilmez unsuru. İç cephedeki Roma üslubu kemerler, vitraylar yapıya güzellik katıyor.

 

YEREL ÜRÜNLER (14:30)

Galway’in butik bira piyasası tek kelimeyle sıradışı. Meşhur Guinness bile pub’lardaki yerini özgün biralara bırakmak zorunda kalmış. Kent merkezinde kısa bir yürüyüşe çıkın. Önce Galway Bay Brewery’nin Salthouse Bar’ına gidin. Firmanın denizcilik temalı ürünlerini tadın. Mesela çikolatalı süt içeren Buried at Sea ya da Of Foam and Fury (büyük bardak 15 TL). Seçimi barmene de bırakabilirsiniz, size yerli ve yabancı pek çok bira sunacaktır.

 

36 saatte Galway / İrlanda

 

PEDALINIZA KUVVET (15:30)

Santhill’e kadar sahil boyunca çıkacağınız bisiklet turunda fotoğraflık manzaralarla karşılaşacaksınız: Yosunların renklendirdiği kayalar, deniz feneri ve geniş bir gökyüzü... Kent merkezinde karşınıza çıkacak 16 Coca-Cola Zero istasyonundan birinden bisiklet kiralayın (3 saati 11 TL). Sahilde pedal çevirirken uzaklardaki Aran Adaları’nı seyretmeyi de ihmal etmeyin. Salthill kasabası kısa süre önce açılan büyük pub’larıyla popüler oldu. Saat 19.30’daki açılışına kadar bekleyecekseniz mutlaka uğramanız gereken mekân O’Connor’s. 1875’te açılan, antikalarla dolu bar turistlerin uğrak yeri. Buna karşın müşterilerin çoğunluğu Galway’den. İsmini bir gemiden alan harika Galway Hooker’ı tatmanızı öneririz.

 

YILDIZLI LOAM (18:30)

Galway yerel malzemelere odaklanan yaratıcı mutfağıyla tanınmaya başladı. Bunda Loam’ın önemli payı var. 10 ay önce açılan restoran geçen yıl ilk Michelin yıldızını kazandı. Ayrıntılara düşkün şef Enda McEvoy’nin altı tabaklık tadım mönüsü 180 TL. Şefin tanımıyla ‘takıntılı derecede mevsimlik mönü’nün yemeklerinden birkaçı her gün değişiyor. Fakat doğal yollardan kurutulmuş Connemara kuzusundan West Cork peynirine tüm malzeme yerel. Ekşi soslu kalamar, sahilde yetişen aromatik bitkilerle tatlandırılmış shiitake mantarı, kuru ot aromalı dondurma ağzınızda unutulmaz tatlar bırakacak.

 

36 saatte Galway / İrlanda

 

DİSKOSU ÇOK SESSİZ (21:00)

Roísín Dubh’s kentin ve ülkenin en canlı, en eklektik barı. Komedi akşamları, elektro pop ve indie grupların müziğiyle sahneyi sarsan DJ’leri ve sessiz diskosuyla (kulaklıkla dans ediliyor) ilgi çeken barın teras bölümü panoramik şehir manzaralı. Neşeli, tasasız müşterilerin çoğu üniversite öğrencileri. Cumartesi akşamları eğlence sahnedeki grupların müziğiyle başlıyor, sonrasında DJ eğlencesi saat 02.00’ye kadar sürüyor.

 

PAZAR

ALIŞVERİŞ CADDESİ (10:00)

Halkın arasına karışın ve onlar gibi tuhaf isimli Shop Street’te aşağı, yukarı turlayın. Bu caddeyi High Street’e bağlayan bölge şehrin en canlı yeri. Haftanın her günü kalabalık. 14’üncü yüzyıldan kalma Lynch’s Castle’a uğrayın. Lynches, ‘Kabileler Şehri’ Galway’deki 14 kabileden biri. Bu tüccar aile, şehri asırlar boyunca başarıyla yönetmişti. Yapı 1930’larda restore edildi. Şu anda AIB Bank kullanıyor. Biraz ilerideki Aunty Nellie’s Sweet Shop, ağız sulandıran şekerlemeleri büyük cam kavanozlarda saklıyor. Bir avuç limonlu ya da ışkınlı ve kremalı şeker alın (100 gramı 4.5 TL), sonra caddenin karşısına geçip Cloon Keen Atölyesi’ne gidin. Bu butik parfümeride popüler kokular kadar kokulu mumlar da ilgi çekiyor. Tüm ürünler elişi ve Spiddal’da yapılıyor.

 

36 saatte Galway / İrlanda

 

BENT ÜSTÜNDE İSTİRİDYE (13:00)

Moran’s Oyster Cottage, Dunkellin Nehri kıyısında, çatısı geleneksel usulde sazlardan yapılmış büyükçe bir kulübe. Nehrin leziz istiridyeleri yosun yatağında masaya getiriliyor. Yanı sıra İrlanda ıstakozu, deniz ürünlerinden çorba tadabilirsiniz. Restoran kente karayoluyla 25 dakika uzaklıkta. Yemek öncesi ya da sonrasında tarihi görünümlü, güzel manzaralı küçük barda bir kadeh içmenizi öneririz. İki kişi yemek yaklaşık 180 TL.  

 

Galway / İrlanda turunuzu planlayın

 

 

False