GeriSeyahat 36 saatte Cleveland (Gezi rehberi)
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Cleveland (Gezi rehberi)

36 saatte Cleveland (Gezi rehberi)

Yeni biten N.B.A. şampiyonası, kent merkezindeki yenilenme, birbiri ardına açılan restoranlar, butik biracılar, sanat merkezine dönüştürülen endüstriyel tesisler, genişleyen otel seçenekleriyle Cleveland bugünlerde çok gözde. Dahası, 18-21 Temmuz’da Cumhuriyetçi Parti kongresi yapılacak, başkan adayı Donald Trump ve kurulması muhtemel medya sirkiyle Clevaland daha da hareketlenecek. İşte Cleveland'i merak edenler için gezi rehberi

Siyasi açıdan sonuç ne olursa olsun 19’uncu yüzyılda Standart Oil’in kurulduğu şehir o günlerden bu yana kültürel etkinliklerde önemli bir merkez olmayı sürdürüyor.

Cuma
14.00
Piramitteki şöhretler

Lady Gaga’nın seksi giysileri kadar, John Lennon’ın Mellotron synthesizer’ı, Michael Jackson’ın yaldızlı eldivenleri de hayranlarını Rock and Roll Şöhretleri Müzesi’ne çekiyor (giriş 70 TL). Mimar I.M. Pei’nin tasarladığı kafesli iki dev piramitten oluşan görkemli yapıda blues ve gospel’den başlayarak rock müziğini etkileyen akımlar, ünlü sanatçıların esin kaynakları yansıtılıyor. 27 Kasım’a kadar açık kalacak “Sözden Güçlü: Rock, Güç ve Siyaset” adlı sergi müzik ve politikacılar arasındaki etkileşimi ele alıyor. Fleetwood Mac’in Bill Clinton’ın kampanyasında kullanılan “Don’t Stop”tan Marvin Gaye, Green Day’in savaş karşıtı şarkılarına kadar pek çok örnek ele alınmış.

16.00
Boyama, polka, pinball

Yıldızı yeni parlayan Detroit Shoreway semtine gidin. Geçmişin Baker Electrik Motorları Fabrikası, sanatçı atölyeleri ve galerilerden oluşan 15 bin metrekarelik 78th Street Studios’a dönüştürülmüş. Cumaları 16.00-20.00 arası, her ayın üçüncü cuması 50’den fazla atölye 21.00’e kadar açık. Kültüre doyduğunuzda birkaç sokak ilerideki bar Happy Dog’a uğrayın. Üçüncü cuma barda saat 21.00’e kadar Polka Happy Hour düzenliyor. Takma sakallı D.J.Kishka’nın çaldığı polka plakları eşliğinde fıçıdan 20 çeşit bira (6 TL) içiliyor, 50 tür sosla sosisler yeniyor (18 TL), oyun makinesinde şanslar deneniyor.

36 saatte Cleveland (Gezi rehberi)

20.00
Izgaranın üstadı

TV programı “The Chew”a sık sık konuk olan şef Michael Symon, Cleveland’ın gururu. Lola’dan sonra yeni bir et restoranı açtı: Mabel’s BBQ. Izgaralarda Doğu Avrupa baharatları, soslarında yerel Bertman Ball Park hardalı kullanıyor. Sıvası kazınmış tuğla duvarlar, deponun yüksek tavanı, ortak kullanılan uzun masalar mekana karakteristik özellik kazandırmış. Büyük porsiyonlarla sunulan çıtır kulak kızartmasının (21 TL), 225 gramlık yağlı döş etinin (40 TL), This is Cleveland adlı lahana turşusuyla sunulan tabak dolusu sosisin, pirzolanın (57 TL) tadını çıkartmak için restorana arkadaşlarınızla gidin. Sıra beklerken bardaki burbon ve biraları yudumlayabilirsiniz.

22.00
Bulutlara dokunmak

Yeni açılan Hilton Cleveland Downtown’ın 32’nci katındaki Bar 32, kentin en yüksek noktası. Likit nitrojen kullanılarak yapılan Fashioned (42 TL) ya da Old Fashioned (33 TL) gibi kokteylleri yudumlarken şehri kuşbakışı seyredebilirsiniz. Zemini ahşap kaplı salonun tüm duvarları camdan. Küçük açık hava bahçesinden Erie Gölü görünüyor.

36 saatte Cleveland (Gezi rehberi)

Cumartesi
9.00
Kahve ve kültür

Pekçok marketin kahve köşesi ya da kafesi var, hiçbiri yeni açılan Heinen’s Grocery Storedowntown’ı kadar Cleveland’lıların kalbinde yer etmedi. Hazır yemek zinciri 1908’de Cleveland Trust Company için yapılan binaya taşındı geçen yıl. 30 metre yüksekliğindeki cam tavana kadar yükselen 13 duvar resminde bölgenin tarihi yansıtılmış. Ressamı Francis Davis Millet, Titanik faciasında hayatını kaybetmişti. Equal Exchange Espresso Bar’dan bir fincan cappuccino (8,5 TL) ve yaban mersinli kek kapın (6 TL), masalara oturup resimler seyredin. Öğleden sonra zamanınız olursa tekrar gelip ikinci kattaki Balcony Bar’da şarap ve butik biraları tadın.

10.00
Gateway sürprizleri

Kent merkezindeki dönüşümde önemli rol oynayan Gateway District, kültür mirasını tanıtmak amacıyla 18 Ekim’e kadar “Haydi Yürüyelim” adlı rehberli turlar düzenliyor. 90 dakikalık ücretsiz turlarda 19’uncu yüzyılın alışveriş merkezi, bugünün konut ve ticari proje alanı Euclid Bulvarı boyunca sıralanan binalar tanıtılıyor. Geçen yüzyılda kentin dönüşümünde önemli rol oynayan belediye başkanı Tom Johnson kılığındaki rehberler yapılarla ilgili ilginç öyküler anlatıyor.

36 saatte Cleveland (Gezi rehberi)

11.30
Pasajda alışveriş

Beş katlı Arcade, Avrupa’daki tarihi pasajlı alışveriş merkezlerini, özellikle Milano’daki Galleria Vittorio Emanuele II’yi örnek alınarak yapıldı. Metal balkonlu katların büyük bölümü otel tarafından kullanılıyor. Caddenin karşısında, 1898’de açılan Colonial ve 1911’de açılan Euclid birleştirilerek 5th Street Arcades adıyla hizmet vermeye başladı. Burada We Bleed Ohio gibi hediyelik eşya mağazaları, yerel sanat ve tekstil ürünleri satan Fra Angelica Studio, modern çizgileri seven erkekler için L’Amour Du Noir, içki aksesuvarları satan Happy Hour Collection gibi mağazalar görülmeye değer.

13.00
Ohio’yu yemek

Merkezin batısındaki Ohio City, 1854’te Cleveland’la birleştirilmişti. Buna karşın kurucusu Avrupalı göçmenlerin izi hâlâ belirgin. Özellikle de 1912’de et ve süt ürünleri satıcılarının kurduğu West Side Market civarında. Crepes de Luxe’den ıspanaklı, yumurta ve gruyer peynirli (21 TL) bir krep kapın, ikinci kattaki balkona çıkın, bir yandan atıştırırken diğer yandan kemerlerle desteklenen barok stili tuğla kaplı çatıyı ve aşağıdaki pazarı seyredin. Gurme yiyeceklerin satıldığı Ohio City’de gezmek başlı başına bir şölen. Mitchell’s Ice Cream’de bol kepçe doldurulan çikolatalı yerfıstığı kremasını (10.50 TL) alırken camın arkasında dondurmaların hazırlanışına tanık olacaksınız. Sonra, maun ağacından dekorasyonuyla şehrin en yakışıklı birahanesi Great Lakes Brewing’de kehribar renkli Eliot Ness (18 TL) birasını yudumlayın.

15.00
Sanat tarihi 101

Cleveland Museum of Art’ın 45 bin parçalık koleksiyonu ağırlıklı olarak geçmişin sanayicilerince bağışlanan eserlerden oluşuyor. Giriş ücretsiz. 19’uncu yüzyıl İran şah çadırından, yeni restore edilen Caravaggio tablosuna, Claude Monet’nin dev yaseminlerine kadar görülmeye değer pek çok eser var. 100’üncü yılını kutlayan müze 2013’te yarışma sonucu seçilen mimar Rafael Viñoly’un projesiyle 3900 metrekarelik modern bir bölüme kavuştu. Bahçe manzaralı Provenance Café yorulan sanatseverlere çıtır pide (23 TL) ve şarap (yarım şişe 36 TL) sunuyor.

19.30
Cleveland tınısı

Merkezdeki Playhouse Meydanı, New York’tan sonra ABD’nin en büyük gösteri sanatları merkezi. Birbirine bitişik dokuz tiyatroda çoğunlukla turnedeki grupların gösterileri sahneleniyor. Ünlü Cleveland Orkestrası’nın konserine bilet alın. Orkestra, dünya turnelerinden arta kalan zamanlarda Viyana Filarmoni’nin şeflerinden Franz Welser-Möst yönetiminde konserler veriyor. Çoğunlukla üniversite bölgesindeki 1931’den kalma Severance Hall’da konserler. Yazın orkestrayı şehrin 38 kilometre güneyindeki Blossom Music Center’da piknik yapan kalabalıklara çalarken de dinleyebilirsiniz.

36 saatte Cleveland (Gezi rehberi)

Pazar
9.00
Güçlüler uykuda

Üniversitenin bitişiğindeki, 950 dekarlık yeşil ve huzur alanı Lake View Mezarlığı’nda koşu ve yürüyüş yapanların arasına karışın. Avrupa’nın park tipi mezarlıklarını örnek alan, 1869’da açılan alanda Standard Oil’in kurucusu John D. Rockefeller gibi pek çok ünlünün mezarı bulunuyor. 60 metrelik Garfield Anıtı’na uğrayın. 1881’de, göreve gelişinin 200’üncü gününde suikasta kurban giden Başkan James A. Garfield, eşi Lucretia ile son uykusunda yan yana.

11.00
Malzeme çiftlikten

Gordon Square’deki Spice Kitchen + Bar’ın yemeklerinde kullanılan malzemelerin yüzde 80’i şef Ben Bebenroth’un kentin 30 kilometre güneyinde, Cuyahoga Vadisi Ulusal Parkı’ndaki 43 dekarlık çiftliğinden geliyor. Beberoth’un evi de çiftlikte. Restoranın brunch mönüsünde tarçın ve elmalı çörekten (21 TL), Kore usulü tavuk kızartmasına (36 TL), yumurta, salam ve sandviçe (36 TL) pek çok seçenek mevcut. Gözlerinizin açılmasına yardımcı olacak Spice-Y Mary (27 TL) restoranın kendi yapımı Bloody Mary ve acı sosla hazırlanıyor.

Cleveland'e nasıl gidilir?

Temmuzun üçüncü haftasında İstanbul’dan Cleveland’a British Airways’in iki aktarmalı uçuşlarında gidiş dönüş biletler 2200 TL’den başlıyor.

False