GeriSeyahat 36 saatte Asunción
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Asunción

36 saatte Asunción

50 yıldır kalitesini koruyan restoranlar mı ararsınız, yaratıcı eserlerin sergilendiği galeriler mi, Amerikan usulü brunch’lar mı? Şu anda yaz mevsimini yaşayan Paraguay’ın başkentinde hepsini bulmak mümkün. Asunción restore edilmiş tarihi binaları, Arnavut kaldırımı sokakları, kentin kültürünü yansıtan kafeleri, modern otelleriyle kıymeti yeterince fark edilememiş büyüleyici bir şehir.

Cuma
15.00
Anılar

Museo de las Memorias’da Paraguay tarihinin karanlık sayfalarına gözatın (giriş ücretsiz). General Alfredo Stroessner cuntasının 1954-1989 arasında işkence merkezine dönüştürdüğü güzel tarihi binada İspanyol sömürgecilerin, Amerikan kumpaslarıyla iktidara gelen zalimlerin zulmünün utanç verici kanıtları sergileniyor: Kırbaçlar, tırnak çekme penseleri, manyetolu şok cihazları, kümes büyüklüğünde hücreler, kurbanların irkiltici gerçeklikteki halıya sarılmış bedenleri… Kapıdaki kırmızı Chevrolet ise kurbanların karakollara, gözaltı merkezlerine taşındığı araç…



16.30
Pazara

Labirenti andıran ara sokaklara yayılan tezgâhlarda ünlü markaların sahte ürünleri satılıyor: Tokyolar, oyuncaklar, günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü eşya, alet… Bu canlı pazarda saatler geçirebilirsiniz. Mercado Municipal (ya da Mercado Cuatro) aynı zamanda seyyar mutfakların mekanı. Baharatçılardaki ‘yuyo’lar bitkisel ilaç. Satıcı size hangisinin mideye ya da başağrısına iyi geldiğini söylüyor. Havanda dövüp karışımı toz halinde teslim ediyor.

36 saatte Asunción


20.00
Et ve bira

Bahçesi ağaçlarla çevrili, geceleri müzik ve müşterilerle dolu Mburucuya Food Park’ta çocuklar şato maketinde eğlenirken ebeveynler yerel Sajonia birahanesinin fıçıdan doldurulan butik biralarını tadıyor (Indio harika), yucca kızartması tabaklarını, sosisleri paylaşıyor. Geniş bahçeye yayılan tezgâhlarda hamburgerden fırınlanmış ete kadar ne ararsanız var. En iyisi Osso adlı tezgâhta, ızgarada pişirilen Bradford biftekleri. İki kişi ortalama 70 TL.

36 saatte Asunción


22.00
Bara uğrama zamanı

Eskiliğinden adeta gurur duyan Chaco Oteli’nin resepsiyonu geçen yıl bara dönüştürüldü. Mariano Domingo Bar, 1970’lerin beğenisiyle dekore edilmiş. Dövmelerini sergileyen barmenler artistik hareketlerle usta işi kokteyller hazırlıyor. Hafta sonunda sahneye caz grupları ve DJ’ler çıkıyor. Birkaç sokak ötede, tren istasyonunun yanındaki La Cachamba kendi yapımı nane, zencefil, manyok likörleriyle meşhur. Koktellerde çiçek, kurutulmuş portakal kabuğu, taze nane gibi tatlandırıcılar kullanılıyor.

Cumartesi
9.30
Kahve ve casas

Kent merkezindeki tüm tarihi yerleri birkaç saatte gezmek mümkün! Turunuza Palacio de los López’le başlayın. Neoklasik üsluptaki kamu binası 19. yy’da, yapıya ismini veren siyasetçi ailesince inşa ettirildi. Doğuya, nehir kıyısındaki park boyunca Cabildo’ya yürüyün. Bu kültür merkezi bir zamanlar senato binasıydı. Sergilenen koleksiyonda yerlilerin şamanik ritüellerde kullandığı tüylü şapkalar, taçlar, özel giysiler bulunuyor. Buradan Panteón Nacional de los Héroes’a geçin. Bu küçük şapel ve mozeleumda ülkenin ilk başkanı ve savaşta ölen kahramanlar gömülü. Sonra batıya dönüp sömürge çağının şaşırtıcı güzellikteki yapılarından Casa de la Independencia’yı (giriş ücretsiz) görün. Bağımsızlık bu binada ilan edilmişti. Café Consulado’da kahve molası verin. Şehrin en güzel kahvelerini yapan kafede sık sık ilginç sergiler açılıyor.

36 saatte Asunción


11.30
Sanat ve park

Konutların yoğunlaştığı güzel semtlerden birindeki sanat galerisi Hepner, günümüzün ve geleceğin önemli Paraguaylı sanatçılarına odaklanmış. Bu arada 19’uncu yüzyıl ve 20’nci yüzyıl başındaki sanatçıların eserleri de satışta. Şu anda Waldo Longo’nun “Bestia Pop” (pop canavarı) başlığıyla eserleri sergileniyor. Eğer yolunuz düşerse özellikle Fidel Fernandez ve Enrique Collar’ın eserlerini görmenizde yarar var. Daha sonra bitişikteki Parque de Salud’da (Sağlık Parkı) kısa bir yürüyüş yapın. Koşu parkurları bulunan parkın yoğun ağaçlı bölümlerinde maymunlar yaşıyor. Kentteki yoğun sıcaktan sonra burada ferahlamak size iyi gelecek.

36 saatte Asunción


13.00
Tereré tadın

Brunch saati geçmek üzere… Şehrin sosyetik semtlerinden Villa Morra’a gidin. El Café de Acá’nın dışarıdaki masalarından birine oturun. Mönüde Amerikan kahvaltısının yanı sıra yerel mutfaktan dulce de leche’li (karamelize süt) churros (çörek), manyok ve peynirli omlet gibi seçenekler yer alıyor. Eğer tereré’yi (buzlu Paraguay çayı) tatmak isterseniz şehirde en güzel yapan yerlerden biridir bu kafe. İki kişi brunch ortalama 90 TL.

36 saatte Asunción


15.00
Yerel alışveriş

Doğudaki daha lüks semtlerin çarşılarında ev eşyaları, yerel elişi ürünleri, Paraguaylı modacıların tasarladığı giysileri satan butikler ağırlıkta. Nde Valé’den rengârenk halılar alabilirsiniz. Aynı zamanda ustalıkla sırlanmış çok zarif seramik tabak ve fincanlar da satıyor. Güneydoğu yönünde 20 dakika kadar yürüdüğünüzde Oh! Sí’yi göreceksiniz. Yerel modacıların tasarladığı askılı, rahat yaz giysileri, parlak renklerdeki bikiniler için bu butiğe gitmeye değer.

36 saatte Asunción


17.00
Sanat ve aksesuvarlar

Paraguay kültürünün derinlerine dalmak isterseniz Museo del Barro tam size göre (giriş ücretsiz). Müzenin üç bölümü birbirine bağlı… İlkinde çağdaş Paraguay sanatı sergileniyor. İkincisinde Kristof Kolomb öncesinin seramikleri, diğerinde ise Cizvit misyonerlerinden kalma Hıristiyan ikonaları, büstler bulunuyor. İçlerinden en etkileyicisi yerel sanat koleksiyonu! Jaguar derisinden taçlar, şamanik ritüellerin giysileri, tüylü şapkalar ülkenin geçmişindeki kültürün gücünü gösteriyor.

36 saatte Asunción


21.00
Hoşluklar

Şef Rodolfo Angenscheidt’ın becerisini sergilediği Tierra Colorada, kentin iddialı restoranlarından. Şef özellikle yerel mutfağa odaklanmış. Bu ürünler sıradışı tekniklerle sunuluyor. Örneğin çoğunlukla buğulama yapılan tatlı su balığı surubí, volkanik taşlar üzerinde havuç kremi ve fırınlanmış sebzeyle servis ediliyor. Başlangıç mönüsündeki pajagua, yani puf böreği çoğunlukla yuka ve etli yapılırken burada nadide deniz canlılarından langoustine ile hazırlanıyor, sarı biber püresiyle sunuluyor. Avrupa mutfağından yemeklere de yerel özellikler eklenmiş. İtalyanların mantıya benzeyen gnocchi’si manyok unuyla yapılıyor. İki kişi şarap dahil ortalama 250 TL.


Pazar
10.00
Dev duvar resimleri

Pazarları şehir çok sakin! Tarihi merkezde yürüyüşe çıkıp dev duvar resimlerini görebilirsiniz. Na Eustaquia’dan kaşar peynirli açma (chipas) alıp Calle Estrella’ya doğru yürüyün. Portakal ağaçlarıyla güzelleştirilmiş caddede ülkenin yerel kültürünü de yansıtan sokak gösterileri düzenleniyor. Calle Ayolas’ın köşesinde gitar çalan romantik asker “El Reservista Purahéei”, Montevideo ile Colon arasındaki Zephir Hotel’in duvarını süsleyen panterli, kuşlu, kadın ve erkekli dev resim, duvar resimleriyle ünlü Perulu sanatçı Decertor’un O’Leary and Oliva’nın köşesine çizdiği hüzünlü Maka Kabilesi kadını görülmeye değer.

36 saatte Asunción


13.00
Tatlıya yer bırakın

Bolsi’nin tezgâhına oturup bir yandan sohbet ederken diğer yandan yemek yiyenler arasında politikacıdan öğrenciye kadar her türden Asuncion’luya rastlayabilirsiniz. Yarım asırlık fırın ve sandviççinin mönüsü New York restoranlarını mahcup edecek kadar zengin. Buğulama balık ve milanesa (bir tür şinitsel) sandviçlerini atıştıranlar yanında bir kadeh yerel Herken birası yuvarlıyor. Midenizde tatlıya yer bırakmayı ihmal etmeyin… İki kişi yaklaşık 80 TL.

Nasıl gidilir
AirFrance’ın bu hafta İstanbul’dan Asuncion’a iki aktarmalı uçuşlarında gidiş-dönüş bilet fiyatı 6370 TL’den başlıyor.

False