Merhaba
Hürriyet Facebook deneyiminden yararlanmak için Facebook ile giriş yapın.
Hürriyet'i Takip Et
Hürriyet'i Takip Et!
Hürriyet Facebook
Hürriyet Twitter

Barselona’da lezzet peşinde

Esra Erdoğan - eerdogan@hurriyet.com.tr
17 Aralık 2012
    Barselona’da lezzet peşinde

    Alper Öztoprak tam bir seyahat tutkunu. Gezerken özellikle yerel mutfakları keşfetmeyi seviyor. Birkaç ay önce Barselona’daydı. Adım adım şehrin mutfak kültürünü takip etti. Öztoprak şehirdeki 5 lezzet durağını ve deneyimlerini anlattı.

    İstanbul’da yaşayan Alper Öztoprak (34), Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği mezunu aynı zamanda işletme masterı var. İlaç sektöründe ruhsatlandırma uzmanı olarak çalışıyor. Boş zamanlarında gezmeyi, yeni yerler ve lezzetler keşfetmeyi seviyor. Gezi izlenimlerini alperingezirehberi.blogspot.com adresinde paylaşıyor. Alper’in Gezi Rehberi, 7 kenti anlattığı 200 sayfalık bir blog, önümüzdeki sene sonunda 14 kenti anlatan 400 sayfalık, herkesin ulaşabileceği bir e-rehbere dönüştürmeyi planlıyor.
    Öztoprak, Barselona’ya birkaç ay önce gitti. Şehrin özellikle yemeklerinden etkilenen Öztoprak mutfak kültürünü anlatırken, “El Tapeo, nam-ı diğer tapas keyfi yapmak, İspanyolların sosyalleştiği hoş bir gelenek. Aceitunas (zeytin), tortilla espanola (İspanyol omleti), gambas (karides), almajas (deniztarağı), pulpo (ahtapot) tapas çeşitlerinin sadece birkaçı. Bir nevi sıcak veya soğuk meze olan tapasların İspanya’nın değişik bölgelerinde bine yakın çeşidiyle karşılaşmak mümkün. Tapasların büyük porsiyonlarına ise racion deniyor” diyor. Öztoprak’ın Barcelona’da yaptığı lezzet yolculuğunun 5 durağı şöyle:

    El Quim

    Barselona’nın tarihi pazarı La Boqueria’daki taze deniz ürünleriyle hazırlanan inanılmaz tapasları ve racion’ları uygun fiyata tadabileceğiniz bir adres. La Boqueria’yı bulmak zor değil, turistlerin gözdesi La Rambla Caddesi’nden aşağı inerken sağ tarafta.
    La Boqueria’dan içeri girdiğimde taze balık, et, meyve, sebze tezgâhları beni karşıladı. Sekiz-on sandalyelik El Quim’de yer bulmak, mekânı bulmak kadar kolay olmuyor. Yine de şansım yaver gitti, on dakika içinde yer buldum. Yemeğe Katalanların meşhur minik fasulyelerini tadarak başladım. Fasulyeler birer lezzet bombasıydı. Yarımşar porsiyon karides ve deniztarağı sipariş edip yanına İspanyol köpüklü şarabı Cava ısmarladım. Yediğim büyük karidesler ve deniztarakları birer başyapıttı. Hafızamda iz bırakacak lezzetlerdi.
    Adres: Mercat de la Boqueria, La Rambla

    Tapas 24

    Gaudi’nin şaheserleri Casa Mila, Casa Batllo gibi muhteşem binalara ev sahipliği yapan, kentin en ünlü caddesi Passeig Garcia yakınlarındaki Tapas 24, tapas sever İspanyolların favori mekânlarından. Barselona’nın Michelin yıldızlı Comerç 24 şefinin tapas dükkânı Tapas 24’ün en iddialı tapası Mc Foie; dana eti, kaz ciğeri karışımını mayonez, kaz ciğerli bir sosla sunuyorlar. Ortaya ilginç bir lezzet çıkıyor, bizim kuzu şişi andıran baharatlı Pinxo de Xai’yi de deneyin derim, pişman olmazsınız. Adres: Diputació, 269

    Etapes

    Barselona’da Fransızların bistroları, İtalyanların trattoriaları gibi yöresel yemekler sunan mekânlar da var. Etapes’de Didac ve Pol kardeşler sıcak bir atmosferde konuklarını birbirinden leziz yemeklerle ağırlıyorlar. Katalan kardeşler yemeklerinde kullandığı malzemeleri özenle seçiyor, onlar için yemeklerde organik ürün kullanmak bir yaşam biçimi. Öğle yemeği için 14.00’te Enric Granados Meydanı’ndaki restoranı ziyaret ettim. Yemek öncesi zeytin ve bir Katalan klasiği olan domates, sarmısak ovularak üzerine zeytinyağı gezdirilmiş köy ekmeği “pa amb tomaquet” ikram edildi. Başlangıç olarak Vichyssoise çorbası sipariş ettim. Ana yemek olarak istediğim Katalan klasiği karides ile hazırlanan erişte ‘fideua amb espuma d’all i oli’nin tadı hâlâ damağımda. Adres: C/Enric Granados, 10

    Ciudad Condal

    Ciudad Condal turistlerin gözdesi.Akşam saatlerinde uğradığımda mekân hıncahınç doluydu. İspanyol omleti ve ahtapot, yanına da bir bira aldım. Yemekler El Quim düzeyinde olmasa da merkezi konumlu Ciudad’a gidilmeye değer. Adres: Rambla Catalunya, 18

    Balaguer

    İspanyolların dünyaca ünlü çikolatacısı Balaguer. En kaliteli kakao çekirdeklerini kullanıyorlar.En dikkat çekici olanları ise safranlı, siyah trüflü ve bir Asya turunçgili olan yuzulu çikolata. Adres: Plaça Sant Gregori Taumaturg, 2

    En sevdiği beş şehir

    Paris, Barselona, Roma,
    Saint Petersburg, New York

    Hangi ulaşım aracıyla gider?

    Uçak

    Ne yer ne içer?

    Yerel ve Michelin yıldızlı lezzetler

    Nerede kalır?

    Merkezi otel

    Kiminle seyahat eder?

    Arkadaşlarıyla

    Çantasının vazgeçilmezleri neler?

    Gezi öncesi araştırma notları, harita, fotoğraf makinesi

    Gittiği yerden ne alır?

    Şarap, peynir, yerel hediyelikler

     

    Her türlü hakkı saklıdır.

    Yeniçarşım.com - Yorumlarınızı Yazınız
    Bu haber hakkında henüz yorum yok. Yorumlarınızı Yazınız.
     ADnet  
    Reklam için
    © Copyright 2014 Hürriyet - Doğan Yayın Holding