GeriSeyahat Ağustos dolunayını nerede izlemeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ağustos dolunayını nerede izlemeli

Ağustos dolunayını nerede izlemeli

Bu yıl ağustosta çifte dolunay şöleni yaşıyoruz. İlki 2 Ağustos’taydı. İkincisi ise 31 Ağustos’ta Türkiye saatiyle 16.59’da başlıyor. Batı ufkunda güneşi uğurlarken, doğu ufkunda yılın en güzel dolunayının doğuşuna tanık olacağız.

O gece ayrıca gün batımından sonra 1,5 saat boyunca batıda Satürn’ü Mars ile yanyana görebileceğiz. 30 Ağustos’u değerlendirip dört günlük kısa bir tatil kaçamağı yapmayı planlıyorsanız, işte size unutulmaz dolunay manzaraları seyredebileceğiniz 10 adres...

İSTANBUL / BÜYÜKADA : Ay, Pendik - Kartal yönünden doğuyor, Sedefadası’nın üstünden yükseliyor. Ayayorgi Tepesi’ndeki kır lokantasından dolunay sırasında Yalova’dan İmralı’ya kadar tüm Marmara Denizi’ni seyretmek mümkün. Gece yarısına doğru, ay en yüksek noktaya ulaştığında, mehtabın gümüşi ışığıyla aydınlanan Heybeli, Burgaz ve Kınalıada’nın kuşbakışı görünümünü unutamayacaksınız.

VAN / FERİBOT İSKELESİ: Dolunayda Van Gölü en güzel manzaralarından birini sunuyor. Ay, göl kıyısındaki şehrin hemen arkasındaki Erek Dağı’nın üstünden doğuyor. Yükseldikçe çevredeki dağları aydınlatıyor. Sahildeki yerleşimlerin ışıklarıyla çizilen kıyı şeridi görüntüsü, göl yüzeyindeki yansımalarla birleştiğinde kartpostal manzaraları oluşturuyor. Kent merkezinde mehtabı seyredebileceğiniz en güzel yer Van Kalesi. Fakat kale günbatımından önce kapanıyor. İkinci seçenek Van-Tatvan Feribot İskelesi. İskeledeki açıkhava çay bahçelerinde ya da mendirekte bu manzaraya tanık olabilirsiniz. Bir başka seçenek saat 22.00’de hareket eden Tatvan Feribotu. Gölü yaklaşık 5 saatte doğudan batıya geçen feribotta unutulmaz bir gece geçireceğinize emin olabilirsiniz.

KAPADOKYA / UÇHİSAR KALESİ: Uçhisar Kalesi, Nevşehir’de peribacası diyarı Kapadokya’nın en yüksek noktalarından. Zirvesine çıkarsanız, yaklaşık 100 metre aşağıda kalan Güvercinlik Vadisi, Avanos, Ortahisar Kalesi, Göreme Kasabası’nı, doğu ufkunda tüm heybetiyle yükselen Erciyes’in zirvesini, güneydeki Hasan Dağları’nı seyredebiliyorsunuz. Günbatımı ve doğumunda renk cümbüşü yaşanan bölgeyi bir de dolunay zamanı görmek lazım. Ay Ürgüp tarafından doğuyor. Kapadokya’nın bu özel yüzey şekilleri ay ışığıyla aydınlanıyor ve size başka bir gezegendeymişsiniz hissini veriyor.
 
ANTALYA / KAŞ: Dolunayı beldenin tüm sahilinden seyredebilirsiniz. Ay Demre ilçesi tarafından doğuyor. Çukurbağ Yarımadası tarafından batıyor. İmkan bulursanız tekneyle yapılan mehtap turlarına da katılabilirsiniz. Bu turlarla güneybatıdaki Meis Adası’na yakın Besmi Adası’na doğru yola koyuluyor ve muhteşem manzarayı içkinizi yudumlayarak seyrediyorsunuz. Bir diğer rota Limanağzı Koyu. Buranın da farklı bir açıdan Kaş ve dolunay manzarası var. İsterseniz ay ışığında yüzebilirsiniz. Karanlık suları ışıl ışıl aydınlatıyor, romantik bir atmosfer yaratıyor.

BODRUM / TURGUTREİS: Ay doğuda Bodrum tarafından doğuyor. Turgutreis’in batısında, Çatal, Yassı. Tüllüce dediğimiz küçük Yunan adaları ay yükseldiği zaman aydınlanır. Burası günbatımında da izlemeye değer bir manzara vaat ediyor. Bodrum’da bir diğer seçeneğiniz Bodrum Kalesi. Kuşbakışı Bodrum evleri ve deniz ay ışığıyla birlikte şiir gibi bir manzara oluşturur. Bu arada dolunay Bodrum eğlence hayatında da rol oynuyor. Dolunay partilerinden birine katılıp dans ederken manzaranın da keyfini çıkarabilirsiniz.

GÖKÇEADA / KALEKÖY: Kaleköy, adanın en eski yerleşimlerinden. Aşağı ve Yukarı Kaleköy olmak üzere iki bölümü var. Yukarı bölümündeki İskiter Kalesi, tüm Çınarlı Ovası’na hakim bir tepede. Dolunayı buradan seyredebilirsiniz. Ay Kaşkaval Burnu ve Kuzu Limanı civarından doğuyor. Kalenin bulunduğu mevkiden Aşağı Kaleköy, Yenibademli, Eskibademli ve Zeytinli köyleri de görünüyor. Kuzeydoğu yönünde ay ışığının aydınlattığı yalnızca deniz yoluyla ulaşılan Yelkenkaya’yı da seyredebilirsiniz.

BARTIN / AMASRA: Amasra’nın tarihi bölümleri olan Kaleiçi ve Boztepe adacığı, Kemere Köprüsü’yle birbirine bağlanıyor. Dolunayı bu köprüden seyretmek büyük keyif, çünkü ay Karadeniz’in yeşil tepelerinin ardından doğuyor ve yükselip tüm Amasra’yı, denizi, kaleyi aydınlatıyor. Bir diğer seyir noktası sahildeki Direkli Kaya. Tarihi bir taş sütunun yükseldiği kayalığın bulunduğu noktadan dolunayın Karadeniz’e yansıyan ışığını seyredebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise ilçe merkezinin yakınındaki tepeler; buralardan hem Amasra’yı hem dolunayı izleyebilirsiniz.

İZMİR / ESKİ FOÇA: Ege üzerinden geçip kıyıları sarıya boyayan dolunayı Eski Foça’nın merkezinde seyredebilirsiniz. Teknelerin, tarihi evlerin ve denizin ay ışığı altındaki manzarasına doyamazsınız. Bu sevimli beldenin kıyılarının en özel köşesi kuşkusuz Beş Kapılar Kalesi. Bu heybetli tarihi eser akşam ışıkları altında daha da etkileyici görünüyor. Ziyaretçiler onun tarihi atmosferine sırtını verip dolunayın keyfini çıkarabilir. Kalenin yakınındaki kafelerde soluklanıp bir şeyler içmek de mümkün.

MUĞLA / KÖYCEĞİZ GÖLÜ: Türkiye’nin en önemli doğa değerlerinden biri bu göl. Doğal bir kanalla denize bağlanıyor. Kıvrıla kıvrıla ilerleyen, sazlıklarla çevrelenen ve bereketli bir delta yaratan kanal İztuzu Sahili’nde denizle buluşuyor. Ünlü tatil beldesi Dalyan da kanalın kıyısında. Göl çevresi ve Dalyan, dolunayı seyretmek için ideal yerlerden. Ay ışığı suya, sazlıklara yansıyor, antik Kaunos’un kaya mezarları benzersiz bir atmosfer yaşatıyor. Köyceğiz Gölü’nde tekneler mehtap turları da yapıyor, ziyaretçiler huzurlu bir sessizliğin ortasında ayı ve aydınlattığı doğayı seyredebiliyor.

ANKARA / MOGAN GÖLÜ: Gölbaşı ilçesindeki Mogan Gölü, dolunayda ay ışığıyla aydınlanarak muhteşem bir manzaraya sahip. Göl kenarında restoran, kafe ve oteller bulunuyor. Ayrıca bisiklet parkuru var. Akşam göl çevresinde yürüyüş de yapabilirsiniz.

False