2 bin yıllık masal köyü: Riquewihr

Fransa’da Alsace bölgesindeki köyler içinde en güzeli Riquewihr. Colmar'a 20 dakika uzaklıkta. Burası Alsace'ın güzel evlerinden çokça barındırıyor. Fotoğraf çekmeye doyamayacaksınız. Özellikle büyülü tepeleri ve üzüm bağlarıyla Riquewihr, Alsace'ın incisi olma niteliğini ve hakkını ziyaretçilerinden almış. İşte size Riquewihr gezi rehberi…

Haberin Devamı

Havası şarap üretimi için en uygun koşulları oluşturur. Şehri çevreleyen Schoenenbourg’un büyüleyici tepeleri Kuzeyin sert rüzgârlarından korur. Alsace usulü Ahşap ve beton karışımı iki katlı evlerin birbirleriyle uyumu, birbirlerinden farklı renk farklı ev şekilleriyle 1200 kişinin yaşadığı bu şirin şehri yılda 2 milyon kişi ziyaret ediyor.

2 bin yıllık masal köyü: Riquewihr

Şehir diyorum çünkü Riquewihr sakinleri buraya köy denmesinden hoşlanmıyor. 1320 yılından bu yana burası şehir statüsüne yükseltilerek Fransa'nın 100 güzel şehri arasında yerini almış ve bu zamana kadar da yerini "Alsace'ın incisi güzel şehir Riquewihr " olarak adını muhafaza etmiştir.

2 bin yıllık masal köyü: Riquewihr

Topraklarını Alsace bağcılığının en bilinenlerinden biri kılan eskiden beri gelen konumunun istisnai homojenliği, etrafını kuşatan kalıntıların pürüzsüz cazibesi, mikro ikliminin yumuşaklığıyla Riquewihr bizi olağanüstü cazibesiyle karşıladı.

Haberin Devamı

Haut-Rhin’in bir ili olan Colmar’a 12 km ve Ribeauvillé’ye 4 km uzaklıkta bulunan Riquewihr'e girerken arabamızı park ettik. Park yerinin solunda soğuk görünümlü taştan örülü surlar bizi şaşırttı. Pastel renklerde evleri her biri ayrı renkte sıra sıra dizilmiş sanki birbirleriyle yarışıyor. Sanki sanal bir platforma girmişiz Sindrella'nın tatile gittiği şekerden pastadan evler var biz de o çekim stüdyosunun içindeyiz. Gözlerimi evlerden, kafelerden alamadım. Kasabada yaşayanlar çok sempatik, butiklerde çalışanlar güler yüzlü, herkes birbirine selam veriyor. Huzur bu olsa gerek.

2 bin yıllık masal köyü: Riquewihr

Köy ilk defa 1291'de çevresi surlarla kuşatılıp kuvvetlendirilmiş 1320'de şehir mertebesine girmiş. 14. yüzyılda soylu bir evliliğe şahit olmuş, 15. Yüzyılda Riquewihr burjuvaları Yahudi finansmanlarından yardım istemiş alacak problemlerinden dolayı 28 Yahudi katledilmiştir. 1484'te kabul edilmiş olan özgürlük yasası kont tarafından onaylanır. Ancak şehrin gerçek gücü derebeylerin elindedir Henri Würtemberg kontu ise genelde kendisinden nefret edilen kişi Montbeliard idaresinden gelen emir ve yönergeleri yürüten kâhya tarafından temsil edilen yönetime maruz kalmıştır.

Haberin Devamı

Benden söylemesi; müthiş bir enerji patlaması yaşayacağınız daracık sokaklarında enine boyuna tekrar tekrar görmek isteyeceğiniz, size gülümseyen renkli evleri, çiçekleri ve büyülü ambiyansı şarap tadımı yapacağınız olağan üstü kafe ve restoranlarıyla Riquewihr keşfedilmeye değer olağan üstü bir yer...

Yazarın Tüm Yazıları