GeriSeyahat Karşı komşumuz Kış Olimpiyatları’na hazırlanıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Karşı komşumuz Kış Olimpiyatları’na hazırlanıyor

Karşı komşumuz Kış Olimpiyatları’na hazırlanıyor

Karadeniz kıyısındaki 343 bin nüfuslu Soçi, Sovyetler Birliği döneminde elitlerin gözde tatil kentiydi. 2007’den bu yana bölgede hummalı bir çalışma sürüyor, şehir 2014 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak. Bu vesileyle Soçi’ye 90 kilometre uzaklıktaki Krasnaya Polyana bölgesine İsviçre Alpleri’ni aratmayacak kış sporları merkezi kuruldu. Başbakan Putin ve Devlet Başkanı Medvedev’in çok sevdiği kayak merkezinde, arkanızda Kafkas Dağları, önünüzde Karadeniz manzarasıyla kayak yapabiliyorsunuz.

Soçi Olimpik Kış Oyunları’nın merkezi Rosa Khutor. Bölgeye girince kendinizi dev bir şantiyede gibi hissediyorsunuz. İki yıl içinde her şeyin tamamlanması gerekiyor. O nedenle her yer inşaat alanı; gece gündüz çalışılıyor. Nehrin iki yanında Rus mimarisinde yapılmış oteller yükseliyor. Şu an için hiçbiri resmi olarak açık değil. Dolayısıyla bir ‘hayalet şehir’ havası var. Ama bölge, gelecek ay Olimpiyat Komitesi tarafından yapılacak denetimlerden sonra, 7 Mart’ta turizme açılacak. Rosa Khutor, Olimpiyatlar sırasında Alpler kayağı, snowboard ve serbest stil dahil 15 farklı disipline ev sahipliği yapacak. Altı bin kişi kapasiteli merkez aralarında Tignes, Val d’Isere, La Plagne ve Chamonix gibi Avrupa’nın en iyi kayak merkezlerinin yaratıcısı Fransız Compagnie des Alpes şirketi tarafından işletiliyor.
ARKADA KAFKASLAR ÖNDE KARADENİZ
Oteller bölgesinden 2 bin 320 metre yükseklikteki Rosa Zirvesi’ne üç aşamalı gondolla çıkıyorsunuz. Tepede sizi muhteşem bir manzara karşılıyor: Kafkas Dağları ve Karadeniz! Denizi seyrederek kaymaya başlıyorsunuz. Pistlerin toplam uzunluğu 38 kilometre. Zorluk derecelerine göre işaretlenen altı mavi, dört kırmızı, üç siyah pist var. En uzunu 1250 metre. Gelecek yıl bu pistlerde Olimpiyat yarışlarının yapılacağını düşünerek kaymak heyecan verici! Pistlerin çoğu geniş. Kalabalık olsa bile hissetmiyorsunuz. Bunun bir nedeni de, kırmızı ve siyah pistlerde ‘yeni kayakçı veya snowboard’cu’ yok. Herkes kendinden emin kaydığından pistte düzgün akan bir trafik oluyor, çarpışma endişesi yaşamıyorsunuz. Kayağa ara vermek istediğinizde kievski tavuğundan borş çorbasına çeşitli Rus spesiyalitelerini yiyebileceğiniz bir dağ kulübesi var. Üstelik fiyatları Uludağ ve Kartalkaya’yla karşılaştırıldığında gayet makul.
KAR GÜZEL PİSTLER RAHAT
Şu anda sekiz lift kullanımda: üçü kapalı gondol, bir altılı telesiyej, bir dörtlü telesiyej, bir ikili telesiyej ve pistte yeni olanlar için iki adet Magic Carpet (Büyülü Halı). Gondollar hızlı ve rahat. Kapalı olduğundan rüzgârı hissetmeden Kafkaslar’a bakarak tırmanıyorsunuz. Telesiyejlerde oturduğunuz yer minder. Eski telesiyejlerdeki gibi binerken bacaklarınıza sertçe metaller çarpmıyor. Üstelik sıcak tutuyor. Hızlıca çıkıyorsunuz, vakit kaybetmiyorsunuz. Liftler için fazla sıra da olmuyor. Kalabalık görünse bile çabuk ilerliyor. Gelecek yıl lift sayısı 18’e, pist uzunluğuysa 80 kilometreye çıkacak.
Karadeniz iklimi hâkim olduğundan özellikle güneşin en tepede olduğu sabah 09’dan öğlen 13’e kadar yumuşak bir hava oluyor. Öğleden sonraysa rüzgâr daha soğuk esmeye başlıyor. Pistler saat 17.00’de kapanıyor. Yumuşak havaya rağmen 100 hektarlık alana dağılmış 404 sabit ve 25 hareketli kar makinesi karın kalitesini koruyor. Ne çok cıvık ne de buzlu alanda kayıyorsunuz. Sezon neredeyse 140 gün sürüyor.
RUSÇA BİLMEDEN ZOR
Rosa Khuta’daki oteller Rus mimarisinde yapılmış olsa da çoğu büyük uluslararası zincirlerin şubesi. Dolayısıyla otellerin içinde kendinizi pek Rusya’da gibi hissetmiyorsunuz. Dışarıda Rusça’dan başka dil konuşana rastlamak zor. Yazılar Kiril alfabesinde. Halkla iletişim kurmakta zorlanabiliyorsunuz. Oteller bölgesinde şimdilik ne restoran ne de bar var. Çevre köylerde restoranlar olsa da , henüz köyler arasında otobüs seferi yok. Taksi kullanmanız gerekiyor. Ayrıca yanınızda bölgeyi çok iyi bilen biri olması gerekiyor. Kayak sonrası daha yerel bir eğlence için Soçi’ye gidebilirsiniz. Deniz kenarındaki liman kısmında karakteristik binalar ve yerel Kafkasya yemekleri sunan lokantalar var.

FİYAT TARİFESİ

? Henüz resmi olarak turizme açılmadığından otellerin fiyatları şimdilik çift kişi gecelik 200 Euro (467 TL). ? Günlük ski-pass: 30 Euro (70 TL) ? Günlük kayak takımı ve snowboard: 1100 ruble (65 TL) Bir saat kayak, snowboard dersi: 1600 ruble (95 lira) ? 24 saatlik otopark ücreti: 300 ruble (18 TL) ? 24 saatlik dolap: 150 ruble (9 TL)

ÇEVRECİLER KARŞI

Soçi, 2014 Olimpiyatları için iddialı iki rakiple yarıştı: Güney Kore’deki Pyeongchang ve Avusturya’daki Salzburg. 1980’deki Yaz Olimpiyatları Moskova’da yapılmıştı. Sovyetler Birliği’nden sonra ülke ‘Rusya Federasyonu’ olarak Kış Olimpiyatları’na ilk kez ev sahipliği yapacak. Kararda Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in büyük çabası var. Soçi, arazinin uygunluğu ve gelişme potansiyeliyle rakipleri karşısında üstünlük kazandı. Bölge Milli Park olmasına rağmen pist açmak için çok sayıda ağacın kesilmesine çevreciler tepkili.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Uçağınız indiği anda Soçi’deki her adımınızda güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olduğunu hissediyorsunuz. Geçen yıldan beri Rusya’ya vizesiz seyahat edilebildiği için pasaport kontrolünden rahatlıkla geçiyorsunuz. Ancak bavulunuzu aldıktan sonra ufak Adler Soçi Havalimanı’nı terk edebilmek için de güvenlik noktalarından geçmeniz gerekiyor. Tıpkı havaalanına giriyor gibi tüm bavul ve çantalarınız iki farklı X-ray cihazından geçiyor. Çıkınca da güvenlik önlemleri bitmiyor... Rosa Khotur’da kayak alanına ulaşmak için gondollara binerken de çanta ve kayaklarınızı bir kenara koyarak X-ray cihazından geçmelisiniz. Güvenlik görevlileri ve polisler kayak pistleri dahil her yerde. Cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin bölgeyi sık sık ziyaret ettiğinden her yerde kontrol noktaları var. Üst düzey bir devlet görevlisi geçeceği zaman tüm trafik durduruluyor. Güvenlik nedeniyle heliski’ye izin verilmiyor.

NASIL GİDİLİR

THY, pazartesi, çarşamba ve cuma günleri saat 00.15’te İstanbul’dan Soçi’ye uçuyor. Dönüş aynı günlerde, saat 05.20’de... Uzun hafta sonu için cuma gidip pazartesi sabah dönüşün fiyatı 1027 TL. Havaalanı ve Rosa Khutor Bölgesi’nin arası yaklaşık 90 kilometre. Taksi tek alternatif. Şoförle anlaşmayı başarırsanız, 2000 ruble’ye (118 TL) sizi kayak bölgesine götürüyor. Havaalanını kayak merkezine bağlayacak hızlı tren hattının iki yılda tamamlanması planlanıyor. Soçi’ye ulaşmanın bir başka yolu da Trabzon’dan deniz otobüsüne binmek. Salı, perşembe ve cumartesi günleri saat 14.00’te Trabzon’dan Soçi’ye; pazartesi, çarşamba ve cuma günleri saat 14.00’te Soçi’den Trabzon’a seferler var. Yol yaklaşık 4.5 saat sürüyor.
False