GeriSeyahat Doğa, spor, adrenalin başkenti Erzincan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Doğa, spor, adrenalin başkenti Erzincan

Doğa, spor, adrenalin başkenti Erzincan

Doğu Anadolu Bölgesi’nin batıya açılan kapısı Erzincan, doğal güzellikleri, coğrafyası, mutfağı ve kültürel zenginliğiyle bölgenin en önemli turizm merkezlerinden birisi olmaya aday. Tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan kent, Hitit, Urartu, Med, Pers, Helen, Roma egemenliğinde kalmış, Malazgirt zaferinden sonra Türk ve Osmanlı hakimiyetine geçmiş.

SINIRLARI ZORLA DOĞU’YA YÖNEL

Tarihinde bir çok depremin vurduğu Erzincan, kentte 8 yıl görev yapan Vali Recep Yazıcıoğlu’yla birlikte adeta kabuğunu kırdı. Kentteki turizm potansiyeli Yazıcıoğlu ile gündeme geldi. 1991-1999 yılları arasında Erzincan’da valilik yapan Yazıcıoğlu, 1992 depreminin yaralarının sarılmasıyla birlikte kenti doğa sporlarına açtı. Bir zamanlar terörün kol gezdiği Erzincan- Erzurum karayolunun Sansa mevkiinde ilk kez rafting yaparak kentin doğa sporlarındaki temellerini atmış oldu. Fırat’ın kolu olan Karasu nehrinin azgın sularında kentteki gençlerle birlikte rafting heyecanı yaşayan Yazıcıoğlu, trekking, dağcılık ve kampçılık için de bölgenin ideal olduğunu kanıtladı.
Aradan yıllar geçti; Erzincan artık rafting, su kayağı, kano, trekking, yamaç paraşütü, dağcılık, base jump, gibi spor dallarının merkezi. 30 kilometrelik alanda bir çok sporu yapma imkanı sağlayan şehir, bu aktiviteleri kendisine o kadar yakıştırdı ki, Erzurum ve Sivas giriş noktalarına üzerinde doğa sporlarının fotoğrafları olduğu ‘Sınırlarını zorla Doğu’ya yönel’ levhaları asıldı.

GÖKYÜZÜNDE ÖZGÜRCE UÇTULAR

Deniz seviyesinden 3 bin 200 ve 3 bin 500 metre yükseklikteki Keşiş ile Munzur Dağları, çeşitli sporların yapılmasına büyük avantaj sağlıyor. 2010 yılında Türkiye Yamaç Paraşütü Şampiyonası’na, bu yıl da Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası’nın mesafe ayaklarından birine ev sahipliği yapıyor. Erzincan Valiliği, Belediye, Dünya Yamaç Paraşütü Federasyonunun geçtiğimiz hafta düzenlediği organizasyona İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Rusya, İran, ABD, Makedonya, Slovenya, Fransa, Japonya, Hindistan, İngiltere, Ukrayna, Slovakya, Bulgaristan, İspanya, Belçika, Danimarka ve Türkiye’nin aralarında bulunduğu 78’i yabancı toplam 150 sporcu katıldı. İlk gün THK pilotları, gösteri ve uçuşlar düzenleyerek şampiyonaya katkı sağladı.

TARİH İLE İÇİÇE YARIŞMA

Yarışmalar kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Çakırman Köyü yakınlarındaki 2 bin rakımlık Çakırman Tepesi’nde yapıldı. Pilotlar 91 kilometreye ulaşan mesafelerde dereceye girebilmek için yoğun çaba sarf etti.
Oldukça çekişmeli geçen şampiyonada küçük kazalar da meydana geldi. Kayalıklara düşen iki sporcu 3’ncü Ordu ve 2’nci Ordu Komutanlıklarından gelen helikopterler ile kısa sürede müdahale edilerek kurtarıldı.
Ödül töreni Fevzipaşa Caddesi üzerinde bulunan Saat Kulesi önünde yapıldı. Dereceye giren sporcular ve protokol hep birlikte halay çekip eğlenerek organizasyonun sorunsuz tamamlanmasını kutladı. Şampiyonanın en büyük sürprizlerinden birini, Dünya Yamaç Paraşütü Federasyon Başkanı Goran Dimitrovski yaptı. Dimitrovski, 2012 yılında Dünya Yamaç Paraşütü Süper Finalinin Erzincan’da yapılacağını söyledi.

ADRENALİNİN BAŞKENTİ

Kent merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Girlevik Şelalesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olurken, Kemah, İliç ve Kemaliye ilçeleri doğal güzellikleriyle öne çıktı. Tercan’da Orta Çağ’a ait Mama Hatun Türbe ve Kervansarayı tarih meraklılarının ilgisini çekerken, Otlukbeli ilçesindeki krater gölü, bölgenin diğer bir turizm zenginliği oldu.
Yaylabaşı Ardıçlı Gölü, Bayırbağ’dan başlayarak Yedigöller ve Aygır Gölü güzergahında treaking ve kaya tırmanışı, Esence, Yedigöller, Refahiye Dumanlı ormanlarında ve Bayırbağ Değirmenönü mevkiinde kampçılık yapılıyor. Tercan Baraj Gölü, su kayağı için el verişli bir merkez halini alırken, Göyne Baraj Göleti de bu spor için önemli bir su kaynağı.

RAFTİNG

Erzincan’ın heyecan tutkunu sporcuları etkilediği en önemli spor dallarından biri de rafting. Özellikle mayıs ayında 6’lık ve 5’lik rapitler oldukça fazla. Yollar üstü Mutu arasındaki parkurun uzunluğu 40 km’yi buluyor. Mayıs ayından sonra suların azalmasıyla Sansa - Bağlar mevkinden (Erzincan - Erzurum Kara- yolu 55 km) Mutu’ya kadar 26 km’lik bir parkur var. Bir tane 5’lik, 3 tane 4’lük, 5 tane 3’lük, 1 tane 2’lik rapit oluşuyor. Parkurun diğer bir özelliği, Erzincan-Erzurum kara ve demiryolunu takip etmesi.

KIŞ SPORLARI

Erzincan’da hali hazırda Sivas yolu üzerinde bulunan Yıldırım Akbulut Kayak tesisleri var. Burada kayak yapabiliyor. Kentin büyük umutlarından birisi de Ergan Dağı projesi. Kış turizmine yönelik hazırlanan proje kenti bölgenin en önemli kış turizm merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor.

AV MERAKLILARI

Bölgede alabalık, yaban keçisi, ayı, domuz, porsuk, sansar, susamuru, tavşan, keklik, yaban ördeği gibi av hayvanları yaşıyor. Kemah, Kemaliye ve Refahiye ilçelerinde dağ keçisi, porsuk, ayı, vaşak, yaban domuzu, yaban ördeği ve çulluk; Keşiş ve Munzur sıradağları ile Karadağ, Kemah ilçesinin Alp bucağı, Tercan ve Kemaliye ilçesinin Karasu vadisi çevresinde ise dağ keçisi, karaca, ayı, porsuk, vaşak; ilin her yöresinde keklik ve tavşan avlanabilir.

TERMAL TURİZM

İl merkezine yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki Ekşisu adı verilen Böğert maden suyu, sağlık yönünden oldukça önem taşıyor. Suyun anemi, karaciğer, mide, bağırsak ve safra yolları hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.
False