GeriSeyahat 10 Düden Şelalesi yanına 15 Manavgat Şelalesi koyun sağına soluna da 20 Kurşunlu serpiştirin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
10 Düden Şelalesi yanına 15 Manavgat Şelalesi koyun sağına soluna da 20 Kurşunlu serpiştirin

10 Düden Şelalesi yanına 15 Manavgat Şelalesi koyun sağına soluna da 20 Kurşunlu serpiştirin

Engin Kaban (28), İTÜ Makine Mühendisliği’ni bitirdikten sonra, İsveç’te inovasyon çalışmaları konusunda yüksek lisans yaptı. 2.5 yıl uluslararası bir şirkette ürün mühendisi olarak çalıştı. Seyahat tutkusu nedeniyle çok sevdiği işinden istifa ederek 2009 yılının sonunda, tek yön bir uçak bileti alıp ucu açık bir Latin Amerika yolculuğuna çıktı.

Yolculuk notları ve tecrübelerini www.rotalatinamerika.com sitesinde paylaşan Kaban, en büyük hayalinin bir kitap yayınlamak olduğunu söylüyor. Bize Arjantin ve Brezilya arasında doğal sınır işlevi gören Iguazu Şelaleleri’ni anlattı.

Seyahat virüsünü ne zaman kaptınız? Daha önce nerelere seyahat ettiniz?
- Öğrencilik yıllarında katıldığım sayısız yurtdışı konferansları sırasında kaptım “virüsü”. Şimdiye kadar Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa kıtalarında yaşımdan fazla ülke gezdim. Türkiye’de gezgin kültürünü geliştirmeyi hedefleyen “Sırtçantalılar Grubu”nun üç kurucu üyesinden biriyim. Şu anda Bolivya’nın başkenti La Paz’dan Peru’ya doğru ilerliyorum.

Iguazu Şelaleleri nerede bulunuyor?
- Şelaleler, Güney Amerika’da, 25° Güney 54° Batı koordinatlarında; Arjantin’in kuzeydoğusundaki Misiones eyaleti ve Brezilya’nın güneybatısındaki Parana eyaletinde yer alıyor. Arjantin ve Brezilya arasında doğal sınır işlevi gören Iguazu Nehri’nin üzerindeki şelalelerin üçte ikisi Arjantin sınırları içerisinde. Şelaleleri hem Arjantin hem Brezilya tarafından görmek mümkün. İki ülke de Türk vatandaşlarından vize istemediği için kolaylıkla sınır geçişi yapılabiliyor. Şelaleler aynı zamanda dünyanın 7 yeni doğa harikası seçimlerinde finale kalmış.

Siz oraya nasıl gittiniz?
/images/100/0x0/55ea1124f018fbb8f8693ec7

- Geçen Haziran ayında gittim. O sıralar zaten Arjantin’de yolculuk yapıyordum, Puerto Iguazu kasabasına otobüsle ulaştım. Ters bir noktada olduğu için 18 saat yolculuk yapmam gerekti. Giderken, neden onca kişinin bu kadar yol tepip sadece şelale görmeye geldiğine çok anlam veremiyordum, ancak bizzat gördükten sonra insanlara hak verdim.

TOPLAM 275 ŞELALE VAR

Şelalelerde sizi bu kadar etkileyen ne oldu?

- Şelaleler başlı başına nefes kesici. Büyüklükleri konusunda bir fikir vermesi açısından 10 tane Düden Şelalesi’in yanına 15 tane Manavgat Şelalesi koyun, sağına soluna da 20 tane Kurşunlu Şelalesi serpiştirin. Öyle birşey. Toplamda 275 tane şelale var. Bunların yükseklikleri 65 metre civarında. 82 metre yükseklik ve 150 metre genişlikle en büyük şelale, “Şeytan’ın Boğazı” olarak adlandırılıyor. Bu şelalenin döküldüğü nokta üzerine platformlarla ulaşmak mümkün ve görüntü tek kelimeyle muhteşem. Bu kadar suyun nereden, nasıl geldiğini anlamak gerçekten çok güç. Ayrıca özellikle Brezilya tarafındaki birçok şelalenin altına, yanına, üstüne yaklaşılabiliyor. Sadece havada uçuşan su zerrecikleri bile sizi birkaç saniye içerisinde sırılsıklam yapmaya yetiyor. Tropikal iklim etkileri nedeniyle etrafınızda sürekli ne olduğunu anlayamadığınız hayvanları atlayıp zıplarken görebilir, kafeste görmeye alıştığınız papağanların serbestçe uçuşunu izleyebilir ya da kendinizi avuç içi büyüklüğündeki devasa kelebeklerin peşinden koşarken bulabilirsiniz.

Oraya kadar gitmişken başka neler yapılabilir?
- Şelalelerin bulunduğu milli parklar için hem Arjantin hem Brezilya tarafına en az birer gün ayırmak gerekiyor. Her iki park da UNESCO Dünya Mirası koruma listesinde. Şelalelerin suları aktıkça bir tarafta “Arjantin pesosu” diğer tarafta “Brezilya reali” akmaya devam ediyor. Arjantin tarafındaki milli park içerisinde yolculuk yapmanızı sağlayan, lunaparktakilerden biraz daha hallice bir tren var. Giriş ücretinize dahil olan bu tren sayesinde tropikal ormanların içinde keyifli bir seyahat yapmak mümkün. Brezilya tarafında ise trenin yerini, 2 katlı üstü açık bir otobüs almış. Parkların içinde şelalelerin altına motor turları, nehirde rafting, orman içinde safari, helikopter turu gibi aktiviteler de bulunuyor. Ayrıca ‘Tres Fronteras’ olarak bilinen, Arjantin-Brezilya-Paraguay’ın üçlü sınırı da ziyaret edilmeli. Iguazu nehrinin Parana nehriyle kesiştiği bu noktada bir ülkeye ayak basıyorken karşıda diğer iki ülkenin toprakları görülebilir. Son derece özel bir nokta. Her üç ülkede de, ülkelerin bayraklarının renginde birer anıt var. Böylece nerenin hangi ülke olduğu uzaktan bakıldığında bile anlaşılabiliyor.

10 Düden Şelalesi yanına 15 Manavgat Şelalesi koyun sağına soluna da 20 Kurşunlu serpiştirin
ŞEYTAN BOĞAZI’NI SONA BIRAKIN

Iguazu Şelaleleri’ne gideceklere neler önerirsiniz?

- Farklı tecrübeler için şelaleleri kesinlikle hem Arjantin hem Brezilya tarafından görmelerini, her yeri rahatça gezebilmek için sabah erken gitmelerini, tropikal iklimin nemli havasına, sivrsineklerine karşı hazırlıklı olmalarını öneririm. Diğer taraftan en büyük ve en etkileyici şelale olan “Şeytan’ın Boğazı”nı en sona bırakmak, heyecan seviyesini sürekli yüksek tutmak adına mantıklı bir hareket olacaktır. Iguazu Şelaleleri’nin yanı sıra, And Dağları, Perito Moreno Buzulu, Amazon Ormanları, Uyuni Tuz Gölü, Atacama Çölü ve daha nice muhteşem vahşi doğal güzelliklere sahip Güney Amerika’yı tüm doğa tutkunlarına tavsiye ederim.

Siz konaklamayı Brezilya’da mı Arvantin’de mi yaptınız?
- Arjantin tarafında, Puerto Iguazu kasabasında 3 yıldızlı otelden dönüştürülmüş bir hostelde kaldım. En düşük bütçeli gezginlerden en paralı turistlere kadar geniş bir kesime hitap edecek çeşitlilikte sayısız konaklama imkanı var. Benzer şekilde Brezilya tarafındaki Foz de Iguacu kasabasında da kalınabilir.

Başınızdan ilginç bir şey geçti mi?
- Şelaleleri gezerken karşılaştığım bir kişinin bana, bu şelaleleri besleyen nehrin ABD’deki Niagara Şelalesi’ni besleyen nehirle aynı olup olmadığını sorması üzerine ne diyeceğimi bilemedim.

False