GeriSeyahat Diz çökmüş taş heykellerin sırrı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Diz çökmüş taş heykellerin sırrı

Diz çökmüş taş heykellerin sırrı

Şili'deki Paskalya Adası'nı gezmek istiyorsanız yolculuğa başlamak için en uygun yer volkanik krater Rona Raraku olacaktır. Rano Raraku'yu bilindik kılan ise tam 270 ton ağırlığındaki Tukuturi taş figürü. İşte Tukuturi'nin hikayesi...

Terevaka Yanardağı'nın alt yamaçlarında yer alan ve soyu tükenmiş Rapanui halkının yaşamış olduğu Paskalya Adası, bölgedeki üç yanardağın en büyüğü ve en uzunudur. Yaklaşık 500 yıl boyunca taş ocağı olarak kullanılan bölge, aynı zamanda Paskalya Adası'nın moai olarak bilinen ünlü monolitik heykellerinin yer aldığı bölgedir.

Bu bölge 387 Moai adındaki heykellerinin kalıntıları da dahil olmak üzere birkaç nedenden ötürü şaşırtıcı bir görünüme sahip. Aynı zamanda bu bölge Dünya Mirası Listesi'nin bir parçası.

Diz çökmüş taş heykellerin sırrı

Rano Raraku'nun güneyden görünümü.

Paskalya Adası'nda bulunan hemen hemen tüm heykeller, bu krater duvarının dışına oyulmuş ve işlenmişti. Daha sonra nasıl olduysa onlarca heykel adanın kilometrelerce uzağına taşındı. Kimse nasıl taşındıklarını bilmiyor.

Şili'de bulunan Paskalya Adası, Büyük Okyanus'un güney doğusunda ve Şili Sahilleri'nden 3700 km uzağında yer alıyor.

DÜNYANIN EN ŞAŞIRTICI TAŞ OCAĞI

Burası hakkında çokca ilginç bilgi mevcut. Bir zamanlar Güney Amerika anakarasıyla birleşik olduğu ve daha sonra levha hareketleri ile birlikte ayrıldığı düşünülen yerin kanıtı: Güney Amerika dışında sadece Rano Raraku'da yetişen Totora isimli bitki. İnsanlar buraya yerleşmeden 30 bin yıl önce de bu bitki burada yetişiyordu.

Diz çökmüş taş heykellerin sırrı

Bu bilgilerden daha şaşırtıcı olan şey ise Moai adı verilen taş figürler. Bazıları dağın o kadar yükseğinde yer alıyor ki erişilemiyor bile. En büyük örneklerden biri de orada bulunuyor. 21.6 metre yüksekliğinde ve herhangi bir moai'nin neredeyse iki katı büyüklüğünde. Ağırlığının ise 270 ton olduğu varsayılıyor. 

Diz çökmüş taş heykellerin sırrı

Taş ocağında bulunan bazı MoaiLer ise yerin altına gömülü vaziyette.

Diz çökmüş taş heykellerin sırrı

1880 yılında Moai

EN İLGİNÇ MOAİ: TUKUTURİ

Rano Raraku'daki tüm arkeolojik harikalar arasında onu diğerlerinden ayıran olağanüstü bir Moai var. Adı, Tukuturi. Ayakta durmayan, aksine diz çökmüş vaziyette duran bir Moai. Heykelin alışılmadık duruşu Paskalya Adası'nda Tukuturi olarak bilinir. Tukuturi'nin duruşu Riu olarak bilinen festivallerde koroyu oluşturan kadınlar ve erkekler tarafından da temsilen kullanıldı. Özellikle adada bulununan diğer Moailere kıyasla daha küçüktür.

Diz çökmüş taş heykellerin sırrı

Birçok Moai kalıntılarını inceleyen bilim insanları Tukuturi'nin en son yapılan Moai olduğunu düşünüyor. Bunun sebebi ise diğerlerinden farklı bir yapıya sahip olması.

Diz çökmüş taş heykellerin sırrı

Kaynak: The Vintage News

False