GeriSeyahat Seyahat okurları Boğaz’da buluştu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Seyahat okurları Boğaz’da buluştu

Seyahat okurları Boğaz’da buluştu

Gazetemizde her hafta yer alan ‘Burası Neresi’ bölümünde ödül kazanan okurlarımızla Saffet Emre Tonguç’un ‘İstanbul Boğazı ve yalıları’nı anlattığı turda bir araya geldik. Hürriyet Seyahat yazarları ve okurlarla birlikte geziye katılan 200’den fazla kişi Boğaz’ın keyfini çıkardı.

Mart 2015’te Seyahat ekinin pazar gününe alınmasıyla birlikte arka kapakta ‘Burası Neresi’ adında bir bölüm yayımlanmaya başladı. Her hafta dünyanın değişik yerlerinden fotoğraflar ‘Burası Neresi’ sorusu olarak okurların karşısına geldi. Doğru yanıtı veren 100’üncü şanslı okurlarımız ödülün sahibi oldu.

Gazetemizin yazarı Saffet Emre Tonguç’un Boğaz’ı ve yalıları anlattığı tur, Kraliçe II. Elizabeth başta olmak üzere dünyanın en önemli devlet adamlarını ve ünlülerini ağırlayan ‘Keyif Style’ yatında gerçekleşti.

YALILARIN 360'I TARİHİ
 

Kabataş’ta başlayan tur toplam dört saat sürdü. Tonguç, bu süre zarfında Boğaz’daki 600 yalı hakkında bilgi verdi. Pek çoğunun tarihi hikâyesini, sahiplerini anlattı. Tonguç’un anlatımlarına göre, yalıların 360’ı tarihi nitelik taşıyor.

Seyahat okurları Boğaz’da buluştu


Toplam 33 kilometre uzunluğundaki Boğaz hattı boyunca sıralanan yalılardan en eskisi Köprülü Yalısı. 1690’dan kalma...

En pahalısı ise ‘Erbilgin Yalısı’. Asıl adı Şehzade Burhanettin olan yalı 150 milyon dolara satışa çıkarıldı. Yalıyı Katarlılar aldı.


Boğaz’ın diğer önemli yalılarından bazılarıysa şöyle:
Rahmi Koç’a ait Kandilli’deki Kont Ostrorog Yalısı, Suzan Sabancı Dinçer’e ait Ahmet Afif Paşa Yalısı, Demet Sabancı Çetindoğan’a ait Zarif Mustafa Paşa Yalısı...

İkinci Köprü’nün altındaki Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı ise halen satılık. Fiyatı 115 milyon dolar. Almak isteyenlere duyurulur...

Seyahat okurları Boğaz’da buluştu

Tonguç, yalıların bugünkü sahipleri ile geçmiş sahiplerinden hangi yalıda hangi dizinin çekildiğine kadar pek çok bilgiyi esprili bir dille anlattı.

Rena Travel’ın sahibi Aslı Özlen tarafından organize edilen turda Seyahat okurlarına Hürriyet gazetesi tarafından basılan ‘En güzel 50 yaz tatili rotası’ kitabı ile Seyahat logolu buff hediye edildi.

#İstanbulusevmenedenleri

Tura katılanlardan biri de Hürriyet Seyahat’e gezi yazıları yazan İstanbul’daki Birleşik Krallık Başkonsolosu Leigh Turner idi.

Seyahat okurları Boğaz’da buluştu
Birleşik Krallık Büyükelçisi’nin eşi Maggie Moore ile rehber köpeği ‘Star’ (Yıldız Hanım) ve Birleşik Krallık Başkonsolosu Leigh Turner (üstte).Ortadaki küçük kırmızı yalı Sezen Aksu’ya ait (Sol alttaki fotoğraf).

Turner, geziyle ilgili şunları söyledi: “Twitter hesabım @leighturnerFCO’da #reasonstolikeIstanbul (İstanbul’u sevme nedenleri) etiketiyle pazar günkü Boğaz turumuzdan fotoğraflar da dahil 482 paylaşım yaptım. Ancak İstanbul Boğazı’nda bir tekne gezisine katılmak #reasonstolikeIstanbul arasında tüm zamanların en iyilerinden biriydi.”

Birleşik Krallık Büyükelçisi’nin eşi Maggie Moore da rehber köpeği ‘Star’ ile Boğaz’ın keyfini çıkardı. Moore, çok az görebildiğini ancak Tonguç’un bilgisi ve sunumu sayesinde çok iyi anladığını söyledi.

Seyahat okurları Boğaz’da buluştu
Tura katılan Seyahat ekibi de çocuklar gibi şendi. Soldan sağa: Serkan Ocak, Saffet Emre Tonguç, Çınar Oskay, İris Cıngı, Neslihan Yönet ve Yücel Sönmez.

Burası Neresi sorusunu doğru yanıtlayıp Boğaz turu ödülünü kazanan okurlarımızdan Jülide Kaplan ise şunları söyledi: “Beklediğimden daha güzel bir gün geçirdim. ‘Burası Neresi’ bölümünün hediyesinin bana çıkması ve tekrardan Tonguç ile böyle bir tura katılmış olmam, bir de Hürriyet Seyahat ailesinin burada olması çok güzeldi.”

Okurlarımızdan Eti Baron da rüya gibi bir tur olduğunu şu sözlerle anlattı: “Daha önce böyle bir tur yapmamıştım. Seyahat ailesiyle beraber böyle bir geziye katılmak bana ikinci bir sürpriz oldu. Seyahat’i sürekli okuyorum.

Seyahat okurları Boğaz’da buluştu

‘Burası Neresi’ sorusuna her hafta cevap yolluyorum. Bu bölümü çok seviyorum. Son zamanlarda sorulan yerler daha da güzel. Saffet’in sorduğu soruyu bilerek turda da bir hediye kazandım. Sanırım en şanslı okur benim.”

Uzun yıllardır Seyahat’te yazıları yayımlanan Şarköy’den okurumuz Yakup Önal da, Seyahat ailesi ile birlikte böyle bir organizasyona katılmaktan dolayı çok memnun olduğunu söyleyerek “Yalıların bugünkü sahipleri ile geçmiş sahiplerinden, hangi yalıda hangi dizinin çekildiğine kadar esprili bir dille anlatıldı.

Sorulan sorularla da interaktif bir tur oldu. Getirdiğim şaraplardan biri de Saffet’in sorduğu soruya doğru yanıt verene verildi. Harika bir tur oldu” dedi.

Seyahat okurları Boğaz’da buluştu
Turun sonunda Tonguç, Seyahat okurlarına kitaplarını imzaladı. 

Okurlardan Ralfi Çukuril ise şunları söyledi: “Hem tarihi yapıların ve semtlerin adlarının nereden geldiğini öğrendik hem de yalıların dedikodusuyla tarihçelerini dinledik. Yemek, hava, insanlar her şey çok güzeldi.”

Özgür Yaver de “Tonguç’un bilgisi çok iyi. Dokuz yaşındaki oğlum Ege de yalıları çok sevdi. Harika bir hafta sonu geçirdik” dedi.

False