Seyahat hastalıklarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Seyahat hastalıklarına dikkat
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 06, 2009 10:37

Uygun zamanda alınmış koruyucu tedbirler ve özel önlemler, beklenmedik ve kötü sağlık risklerini azaltıyor.

Haberin Devamı

Uluslararası yolculuklarla ilgili riskler yolcunun durumu (yaş, cinsiyet, sağlık durumu vs.) ve yolculuğun özelliğine (güzergah, amaç, süresi vs.) göre değişir.  Uygun zamanda alınmış koruyucu tedbirler ve özel önlemler, beklenmedik ve kötü sağlık risklerini azaltırken, seyahatlerin de daha rahat geçirilmesine yardımcı olur. Seyahate çıkanların en çok merak ettikleri konuların başında jet-lag sorununu nasıl aşacakları geliyor. Araştırmalar özellikle bu durumun batıdan doğuya doğru, gündüz uçuşlarında daha çok ortaya çıktığını göstermiştir.

International Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dr. Hande Aygün, Jet-lag olarak bilinen rahatsızlığın, uzun süreli okyanus aşırı uçak yolculuklarında ortaya çıkan, rahatsız edici hastalık hali olduğunu belirtiyor. Bir başka ifadeyle uçakla dünyanın zaman dilimleri geçilirken insan vücudunun bu hızlı zaman değişimine adapte olamamasıdır. Belirtileri şunlardır:
  Aşırı yorgunluk
  Uykusuzluk
  Mide ve baş ağrıları
  Oryantasyon bozukluğu
  İştahsızlık
  
Bu durumlarda, yolculuk öncesi iyice dinlenmiş olmak, yolculuk öncesi ve sırasında bol sıvı tüketmek ve yağsız hafif yiyecekler tüketmek, alkol tüketimini azaltmak, gidilecek zaman dilimine kendimizi mümkün olduğunca çabuk ayarlamak (yemek saati, uyku saati) bu durumu hafif şekilde atlatmamıza yardımcı olacaktır.

International Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dr. Hande Aygün, tatilde gidilen bölgelere özel saÄŸlık riskleri ve önlemler hakkında bilgi verdi.Â

Haberin Devamı

UZAKDOÄžUYA GÄ°DÄ°YORSANIZ Ä°SHALE DÄ°KKAT

Uzakdoğu ülkelerinde sıklıkla karşılaşılan sağlık problemi turist ishalleridir.

Hastalığın ana kaynağı:

  İyi yıkanmamış veya kirli sularla yıkanmış, açıkta satılan yiyeceklerdir.
  Hijyen şartlarının iyi olmadığı yerlerde açık sular veya açıkta satılan yiyeceklerden kaçınılmalı ve sık sık eller uygun şekilde temizlenmelidir.
  Turist ishallerinde sıklıkla mide bulantısı, kusma ve ateş, ishale eşlik eder.
  Tedavide yapılması gereken en önemli şey, kaybedilen sıvının yerine konmasıdır.
  Sıvı kaybı az ise ağız yolu ile, çok ise damar yolu ile kayıp yerine konmalıdır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!