Sevinç Atabay: Çok çalışmak, iyi kariyer için yeterli değil

Güncelleme Tarihi:

Sevinç Atabay: Çok çalışmak, iyi kariyer için yeterli değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2016 10:00

Uzun yıllar öğrencilerin neredeyse geleceğini belirleyen Talim Terbiye Kurulu’nda çalıştı, yurtdışında eğitim ateşesi olarak ve AB eğitim politikalarında söz sahibi oldu. TÜSİAD, TOBB, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği gibi önemli STK’larda etkin görev alıyor.

Haberin Devamı

Şimdi de Türkiye’nin ilk koleji olan TED’in Genel Müdürü. Hem Türkiye, hem de yurtdışı görevleri ile eğitimde az rastlanan bir tecrübeye sahip olan Sevinç Atabay ile gençlik ve geleceğin eğitimini konuştuk:

Eğitim sistemi sınav yerine mesleğe hazırlamalı

Eğitim sistemimiz gençleri hayata, meslek yaşamı yerine sınavlara hazırlıyor. Oysa okullar öğrencilerin, kendi özünü gerçekleştirmeye yardımcı olmalı. Kendini gerçekleştirmeyi becerebilmek, kendin olarak yaşamak ve kendini tanımak “Ben Kimim?”i bilmek hayatta en önemli veridir. Üniversitelerimiz gençlerin yetkinliklerini geliştirme konusunda pek fazla bir şey yapmıyor. Temel dersler ve 21’inci yüzyıl temaları, İngilizce, edebiyat, dünya dilleri, sanat, matematik, ekonomi, bilim, coğrafya, tarih ve yurttaşlık bilgileri gibi temel dersler önemli. Yaşam ve kariyer yetkinlikleri, iş ortamları, düşünme yeteneğinden çok daha fazlasını gerektiriyor. Küresel rekabetin hakim olduğu bir ortamda başarılı olabilmek için öğrencilerin; esneklik ve uyum sağlayabilirlik, inisiyatif alma ve özyönlendirme, sosyal ve kültürlerarası yetkinlikler, üretkenlik ve hesap verebilirlik, liderlik ve sorumluluk, yaşam ve kariyer yetkinliklerine odaklanıp kendilerini geliştirmeleri şart.

Haberin Devamı

Rekabet yerine işbirliği desteklenmeli

Okul aileden kaynaklanan çeşitli eksiklik ve yanlışlıkları da düzeltmekle sorumludur. Gençlerin yetenek ve becerilerinin gelişimine önem vermeli; okulda etkin olup, sorumluluk almaları, takım halinde öğrenmeyi öğrenmeleri sağlanmalı, rekabet yerine işbirliğini desteklemelidir. Etkili iletişim kurabilme, dijital kültür öğretilmeli; duygusal ve kültürel zekâlarının gelişmesine destek olunmalı; liderlik becerileri geliştirilmelidir.

Öğrenmeyi hiç bırakmayın

İyi bir eğitim ve çok çalışmak, ne yazık ki istenilen kariyer için tek başına yeterli değil. Kariyer hedefleri belirlenip, doğru kariyer planları ile yola koyulmak gerekir. İyi bir planın ardından ilerlemek istenilen kariyer yollarından iyi örnekleri belirleyip, bir rol model bulunmalı. Ama gençler kendi kişiliğini göz ardı etmemeli. Çünkü “kendin olmak ve kendini bilmek” başarıyı tayin edecek etkenlerden biridir. Seçilen işle ilgili gelişmeleri mutlaka takip etmeli. En önemlisi de öğrenmeyi hiç bırakmamalı. Kaç yaşında olursanız olun ya da hangi eğitimleri almış olursanız olun, her şeyi bilemeyeceğinizi unutmamak gerekir.

Haberin Devamı

***

İşte ve okulda başarının tüyoları

İyi bir üniversiteden çok iyi notlarla mezun olmak, iyi bir iş bulmak ve bu işte başarılı olmak için yeterli değil. Bunun için yapılması gerekenler:

Uzmanlaşmak, bir alanda en iyi olmak; sürekli kendini geliştirmek; teknoloji okur yazarı olmak; mutlaka İngilizce bilmek ve bunun yanında fark yaratabilmek için diğer dünya dillerinden birkaçını bilmek; mesleğe başlamadan önce ulusal ve uluslararası deneyimleri çokça yaşamak böylece Kültürel Zeka’nın da gelişmesini sağlamak; takım çalışmasını bilmek; insan ilişkilerine değer vermek; bir işi yaparken sabırlı olmak ve asla “olmaz” dememek; işi tutkuyla yapmak ve fark yaratmaya çalışmak.

Haberin Devamı

***

Özgeçmiş

Sevinç Atabay

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nda göreve başlayan Sevinç Atabay, 1991-1993 yılları arasında Eğitim Ataşesi olarak Chicago/ABD’de bulundu, Talim ve Terbiye Kurulu Program Geliştirme Dairesinde, “yabancı dil programlarının geliştirilmesi ve uygulanması”, “erken yaş dil öğrenim metodlarının geliştirilmesi” gibi alanlarda çalıştı ve Kitap Yazım Komisyonları’nda Başkanlık yaptı.

2000-2006 yılları arasında Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nde Topluluk Programları Genel Koordinatörü olarak ve AB’nin eğitim politikalarının tanıtılması alanlarında çalıştı. Talim ve Terbiye Kurulu Üyeliği ve AB Genel Sekreterliği’nin ardından 2006’da emekli oldu. Avrupa Birliği’nin (AB) anlaşılması için oluşturulan AB Takımı, TÜSİAD Eğitim Komisyonu, TOBB Eğitim Meclisi, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yüksek İstişare Kurulu ve çeşitli sosyal alanlardaki Sivil Toplum Kuruluşları’nda (STK) üyelikleri ile Genç Liderler Akademisi’nde (Young Guru Academy) Hayal Ortaklığı bulunuyor. Atabay’ın, özellikle Avrupa Birliği ve Eğitim; Genç Kuşakları Anlamak (Y ve Z); Mekân ve Mimarinin Eğitimde Başarıya Etkisi, Oyun ve Öğrenme vb. gibi AB ve Genel Eğitim üzerine yayınlanmış makaleleri var. Şu anda Türk Eğitim Derneği ve TED Ankara Koleji Genel Müdürlüğü görevini yürütüyor. 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!