Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Sevilen'de bağbozumu başladı

    Cesur SERT/İZMİR, (DHA)
    13.08.2006 - 12:58 | Son Güncelleme: 13.08.2006 - 12:58

    İzmir'de 60 yılı geride bırakan Sevilen Şarapları'nın bu yılki bağbozumu İzmir'in Menderes İlçesi'ndeki İsabey Bağları ve Sevilentepe'de başladı.

    Bin dönüm arazi üzerinde misket, cabernet, shiraz, merlot cinsi üzümlerin toplanmasına başlanan İsabey Bağları'ndaki hasat sonucu ödüllü şarapların geleceğini söyleyen Sevilen Şarapları Yönetim Kurulu üyesi Enis Güner, “Türk şarapçılığı her geçen gün dünya piyasasında adını duyuruyor” dedi.

    Menderes Sevilen Tepe Mevkii'nde 1999 yılında bağları kurmaya başladıklarını belirten Enis Güner şunları anlattı:

    “Bağlarımızda üzümleri şişeye girecek son ürün olarak üretiyoruz. Dünyadaki kaliteli şaraplar bu sistemle üretilen üzümlerden elde ediliyor. Eskiden yemeklik ve kurutmalık üzümlerle şarap elde ediliyordu. Son üç yılda büyük aşamalar kaydettik. Şaraplık üzüme bağda çok önem ve özen gösteriyoruz. 2006 mahsulünden iddialı ve madalya kazanacak şaraplar elde edeceğimize inanıyorum. Geçen mayıs ayı daha yağışlı geçti. Bu yıl Haziran'da yağış aldık. Hasattan 20 gün önceki hava sıcaklığı hızlı bir gelişim göstermeye yol açtı. Kaliteyi koruyabilmek için damla sulama sistemi yaptık. Beyaz üzümleri erken hasat ederken, kırmızıda kaliteyi koruyabilmek için verim azaltmasına gittik. Daha konsatre ve aromatik şaraplar elde edeceğiz. Tonaj olarak ise geçen yıla oranla biraz daha verim az olacak. Bir dönümde minimum 600 kiloya kadar üzüm topluyoruz. Dünyanın en kaliteli şarapları da bu rakamı koruyarak elde ediliyor.”

    Sevilen Şarapları'nın Fransız bağcılık uzmanı Xavier Chon da, bağların mükemmel ve kırmızı şarap için uygun olduğunu belirterek, “Türkiye'de aynı anda dört mevsim var. Bazı bölgeler ise Kaliforniya'dan bile iyi. Türkiye'de Güney İtalya, Kuzey İtalya, Fransa'daki iklim de var. Çok iyi iklim ve bağlar mevcut. Toprak yapısı güzel. Çok iyi şarap elde ediliyor. En iyi toprak, en iyi bölgeye bağ dikimi yapıyoruz. Türkiye'de şaraplık bağcılık yapmak mükemmel. Türk şaraplarını dünyanın en iyi beş şarabı arasına sokmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı