Sevgiyle pişir sevgilinle ye!

Hürriyet Haber
12.02.2005 - 00:00 | Son Güncelleme :

14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevgilinize yemek yapmaya ne dersiniz? ‘Mutfakta saatler harcayacak vaktim yok’ deyip işin içinden sıyrılmaya çalışmayın. Çünkü bu yemekler için en fazla bir saat uğraşacaksınız. Kolay ve pratik yemek tarifleri kitabı Remix’in yazarları Lale Apa ve Bedriye Renda Medina, hafta içinde &Club üyelerine Sevgililer Günü mönüsü hazırlamayı öğretti. Etkinliğe katılıp, az zamanda çok şahane yemekler yapmanın sırlarını kaptım. Mönü şöyle: İştah açıcı olarak ‘Olga’nın Kolombiya usulü karidesleri’, ana yemek ‘ballı hardallı tavuk’ yanında ‘fırında parmesanlı mini domatesler’ yanında ‘patates kabuğu içinde sufleler’, tatlı ise ‘karamelli pişmiş elmalar’. 1. ADIM ÖNCE TATLI KARAMELİZE ELMASevgililer Günü mönüsünü yapmaya sondan başlıyoruz. Çünkü elmaların pişmesi ve karamelize olması için en az bir saat fırında kalması gerekiyor. Malzemeler: 4 adet yeşil elma, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1/2 su bardağı esmer şeker, 1/2 çorba kaşığı un, 3/4 su bardağı su, 20 gr. tereyağı, 1/3 su bardağı kuru üzüm, 1 çorba kaşığı dolmalık üzüm, 1/2 çorba kaşığı (karışık) portakal ve limon rendesi Hazırlanışı: Fırınınızı 170 derecede ısıtın. Elmaları soyun ve saplarını çıkartın. Ortalarını silindir şeklinde oyun. Kuru üzüm, dolmalık üzüm ve rendelenmiş portakal ve limon kabuklarını karıştırın. Karışımı elmaların içine doldurun. Elmaları biraz derinliği olan bir cam fırın kabına yerleştirin. Unu, tarçını ve şekeri karıştırın ve elmaların üzerine serpin. Kabın içine 3/4 su bardağı su koyun. Her elmanın üzerine bir parça tereyağı yerleştirin. Üstü açık bir şekilde, yaklaşık 1 saat pişirin. (Elmalar yumuşak kalsın.) Pişerken, arada bir kabın içindeki suyu elmalarınızın üzerine dökün. Kremayla ya da vanilyalı dondurma ile servis yapın. 2. ADIM İŞTAH AÇICI OLGA’NIN KOLOMBİYA USULÜ KARİDESLERİMalzemeler: 350 gr. pişmiş ve temizlenmiş orta boy karides, 1/2 su bardağı limon suyu, 1/2 su bardağı lime suyu, 1/2 su bardağı portakal suyu, 1 adet ince doğranmış taze soğan, 1 adet soyulup çekirdekleri çıkartılmış ve doğranmış domates, 1/4 su bardağı kişniş, ince doğranmış acı biber, tuz, çekilmiş karabiber, 2 adet soyulmuş ve ikiye bölünmüş, çekirdekleri çıkartılmış olgun ve yumuşak avokado.Hazırlanışı: Temizlenmiş karidesleri 1 dakika kaynar suda haşlayın. Avokado hariç bütün malzemeleri cam kaseye koyun ve iyice karıştırın. Bu karışımı üstü kapalı olarak, en az 1 saat buzdolabında bekletin. Arzuya göre, yarım kesilmiş avokado üzerinde ya da salata yaprağı içinde servis yapın. 3. ADIM ANA YEMEK SOSLU TAVUK, PATATES SUFLE VE PARMESANLI DOMATESPARMESANLI DOMATESMalzemeler: 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 sepet mini domates, 1/2 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı çekilmiş karabiber, 2 çorba kaşığı doğranmış taze maydanoz, 2 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri. Hazırlanışı: Cam fırın kabına zeytinyağını koyun. Domatesleri de ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiber, üstüne maydanoz ve parmesanı ekleyin. 200 derecede ısıttığınız fırında 10 dakika pişirin. (Domatesler patlamasın.) Fırını üstten yakın ve 2 dakika daha pişirin. (Bu sırada domatesler patlasın.) PATATES SUFLEMalzemeler: 3 çay kaşığı tereyağı, 3 çay kaşığı krema, 1/2 çay kaşığı tuz, çekilmiş karabiber, 1/2 çay kaşığı hindistancevizi rendesi ya da tozu, 1 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış şekilde) Hazırlanışı: Fırını önceden 220 derecede ısıtın. Patatesleri iyice yıkayın ve birkaç yerinden deldikten sonra yanmaz kağıt koyduğunuz fırın tepsisine dizin. Sıcak fırında 1 saat pişirin. (Patatesler yumuşasın.) Sonra patatesleri ikiye bölün, içlerini bir kaşıkla alın ve bir kaseye aktarın. Kalın kabuk tepside kalsın, 10-15 dakika daha kızarıncaya kadar pişirin. Patates içlerini blenderda püre haline getirin. Tereyağı, krema, tuz, karabiber, hindistancevizi ve yumurta sarısını ekleyip karıştırın. Yumurta akını ayrı bir kapta mikserle çırpın, katılaşsın. Bir spatula ile patates karışımına ekleyin ve kabukların içine eşit miktarda doldurun. 10-15 dakika daha fırında pişirdikten sonra servis yapın. VİNEGRET SOSLU TAVUKMalzemeler: 500 gr. tavuk göğsü, 1/2 su bardağı vinegret sos, 1/2 su bardağı un, 1 su bardağı ezilmiş mısır gevreği, 1/4 su bardağı bal, 2 çorba kaşığı Dijon hardal. Vinegret sos için malzemeler: (1/2 su bardağı sos için) 3 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı Dijon hardalı, 1/2 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu, 1/2 tatlı kaşığı toz şeker, tuz, çekilmiş karabiber, 1/4 su bardağı sızma zeytinyağı. (Tüm malzemeleri mikserle karıştırırken, zeytinyağını da yavaş yavaş yedirin. Koyu bir sos elde edeceksiniz.) Hazırlanışı: Fırını 200 derecede ısıtın. Bir kaseye vinegret sos, ayrı bir kaseye un ve yine bir başka kaseye mısır gevreğini koyun. Tavukları kalın şeritler halinde kesin ve şeritleri önce vinegret sosa, sonra una ve en sonra da mısır gevreğine batırın. Yağlanmış fırın kağıdı üzerine şeritleri dizin. 7 dakika ön yüzünü, 7 dakika da arka yüzünü pişirin. Yanında birbirine karıştırdığınız bal ve hardalla servis yapın.

Etiketler:

EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün