Sevgiliye küçük bir dünya, Teraryum

Güncelleme Tarihi:

Sevgiliye küçük bir dünya, Teraryum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 14:20

Sevgiliye küçük bir dünya, Teraryum

Haberin Devamı

İZMİR'de, Sevgililer Günü'ne teraryumlar damgasını vurdu. Sevgilisine küçük bir dünya hediye etmek isteyenler çiçekçilere günler öncesinden sipariş verdi. İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, çiçeğin bol olduğunu kimseyi geri çevirmediklerini söyleyip, "Ancak üretici ağır kış şartlarından olumsuz etkilendi" dedi.

Dünya'da 14 Şubat'ta kutlanan Sevgililer Günü'nde, en çok tercih edilen hediye çiçekler oldu. Sevgilisine, farkla hediye alanlar bile mutlaka yanına bir gül ya da bir buket çiçek almayı ihmal etmedi. Romantizmin vazgeçilmesi olan çiçekler de her yıl yeni trend oluşuyor. Bu yılın modası ise cam fanusların içinde oluşturulan minik dünyalar, teraryumlar. Bu yıl sevgililer gününde teraryumların yoğun ilgi gördüğünü söyleyen İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, beklentilerin tamamını karşıladıklarını anlattı. Kazım Kış, "Esnaf tabiriyle, 'Allah bin bereket versin' işlerimiz güzel geçti. Çiçekler için 5, 7.5, 10 lira diye fiyat vermiştik. Çiçekler bu fiyatlarda satıldı. Kimse geri çevrilmedi, fırsatçılık da yapılmadı. Esnafın da bu kötü ekonomik koşullarda bir nebze yüzü güldü. Bundan sonra önümüzdeki, Dünya Kadınlar Günü ve Anneler Günü gibi özel günlerle toparlanmaya çalışacağız" dedi.

Genellikle evlilik teklifi yapmak ya da sevgilisinden, eşinden özür dilemek isteyenlerin özel istekleriyle da karşılaştıklarını ifade eden Kazım Kış, "Ancak, özel günlerde hem yoğunluk nedeniyle hem de biraz fiyatların yükselmesi sebebiyle özel taleplerle çok karşılaşmıyoruz. Evlilik teklifi gibi organizasyonlar istemiyorlar ama alınan gül sayısında yükseliş oluyor. 101 güllük buketler alanlar oluyor. Sevgililer gününde alternatif hediyeler de var. Çiçekçilik çağ atladı. Cam fanusların içinde teraryum denen minik dünyalar yaratıyoruz. İnsanlar daha önceden bize sevgililer günü konseptinde teraryumlar yaptırdı. Bu sene sevgililer gününe teraryum damgasının vurdu diyebilirim. İnsanların hayalinde yaşattığı dünyayı fanusta oluşturduk" dedi. Çiçek üreticilerinin, zorlu kış şartları nedeniyle zarar gördüğünü, üretimin olumsuz etkilediği, bunun da alış maliyetlerini arttırdığını söyleyen Kazım Kış, "Ancak çiçeksiz kalmadık. Antalya, Adana, Mersin'den şehrimize çok miktarda çiçek geldi. İthal edilen çiçeklerde de döviz artışı nedeniyle fiyat yükseldi. İthal çiçeklerde alışta fiyatlar 1.5-2 katına çıktı. Biz ithal çiçeği çok tasvip etmiyoruz. Zaten üreticimiz çok zarar gördü. Diyoruz ki, yerli üreticimizin malını alalım" dedi. Ege Bölgesi'nde modern seralar bulunmadığını anlatan Başkan Kazım Kış, "Daha modern seralar olsa, Hollanda gibi üretimler yapılabilir. Antalya'da çok modern seralar var. Türkiye'de bir tek Antalya'da hem topraksız tarım hem de ciddi modernize edilmiş cam seralarla üretim yapılıyor. Ege Bölgesi'nde toprak, su, güneş, iklim her şey var. Neden bir Hollanda gibi olmayalım. Hepimiz elimizi taşımızın altına koyacağız. Kooperatiflerin ve devletin desteğiyle üreticimizi bilinçlendirip, gerekirse Hollanda'ya götürerek, oradaki sistemleri göstermek ve eğitim vermek gerekeli. Artık gitmemiz gereken yol bu. Hollanda Konya'nın yüz ölçümü kadar ancak dünyaya ürün satıyor. Kendi topraklarında üretemiyor. Fason ülkelerde üretim yaptırıyor. Gül'ün yüzde 80'ini Kenya'da modern seralarda üreterek, dünyaya satıyor" dedi.

TERRARİUM NEDİR?

Teraryum; genellikle cam ve plastik maddelerden imal edilen ve içinde sürüngenler, böcekler, bazı bitki türleri için kara ortamının taklit edildiği akvaryumbenzeri tanklardır. Farklı ölçülerde içinde bulundurulacak canlıya göre dekore edilir.

İlk modern teraryumlar İngiltere’de 1830’larda Dr. Nathaniel Ward tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Kirli bir havası olan dönemin endüstriyel şehri Londra’da yetiştirdiği bitkiler hayatta kalamayan botanik tutkunu Ward tesadüfen, içlerinde toprak kalıntısı kalmış kavanozlarında sağlıklı bitkilerin büyümeye başladığını gördü. Bu tesadüf Wardian Case olarak da bilinen modern teraryumları geliştirmesine neden oldu. Bir çok çeşidi olan teraryum çiçekçilerde satılan çeşidi kişisel teraryum olarak adlandırılıyor. Etrafı ve üstü tamamen kapalı, duruma göre üzerinde çok az açıklık bulunan botanik alanlar oluşturmak için kullanılan teraryum çeşididir.

Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!