Sevgilinin nafaka hakkı var mı?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne yetiştirilmek üzere, daha önce yürürlükte bulunan 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun’un bazı maddeleri değiştirildi.

Haberin Devamı

Bazı maddelere ise yeni cümleler eklendi. Akabinde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çıkarıldı...

* * *

Bu konuda daha önce, yeni Kanun’un kadına yönelik şiddeti önleyemeyeceğini yazmıştım. 2012 yılının aralık ayına kadar Türkiye çapında mahkemelerden çıkan 29 bin 624 kadına yönelik önleyici tedbir kararının 4 bin 459’u Ankara’da alınmış. Zamanın maalesef bizi haklı çıkarmasından duyduğum üzüntüyü bu vesile ile bir kez daha yineliyorum.

* * *

Bu yeni kanun ile birlikte hukuk çevrelerinde ülkemizin sosyal bir gerçeği olan imam nikâhlı birliktelik yaşayan kadınların korunup korunmayacağı ile ilgili bir tartışma da yaşandı. Kanun’dan önce, bazı aile mahkemesi hâkimleri yorum yoluyla nikâhsız (imam nikâhlı) kadına geçici süre için tedbir nafakası bağlayabiliyordu.

Haberin Devamı

EV İÇİ ŞİDDET VE TEDBİR NAFAKASI

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun 2. maddesi aynı haneyi paylaşmasa da aile veya hanede ya da aile mensubu sayılan diğer kişiler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddeti ev içi şiddet olarak tanımladı. Burada dikkat edilmesi gereken kavram ise “aile mensubu sayılan diğer kişiler” ifadesidir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 367. maddesi aynı çatı altında yaşayan ve bu nedenle aileden sayılarak ev başkanının sorumluluğunda bulunan kişileri, kan veya kayın hısımlığı, işçilik, çıraklık veya benzeri sebeplerle ya da koruma ve gözetme ilişkisi içinde ev halkı olarak bir arada yaşayanların hepsi olarak tanımlamıştır.

* * *

Bu tanımdan, mensubu sayılan kişiler kavramına nişanlılar, evde yatılı çalışanlar dâhil olmak üzere aynı evde yaşamayan nikâhsız (ya da dini nikahlı birliktelikler) de giriyor. Kanun’un 4. ve 5. maddesi hâkim tarafından verilecek önleyici ve koruyucu tedbir kararlarını saymış: 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un 5. maddesinin 4 nolu bendine göre, şiddet uygulayan, aynı zamanda ailenin geçimini sağlayan yahut katkıda bulunan kişi ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre nafakaya hükmedilmemiş olması kaydıyla hâkim, şiddet mağdurunun yaşam düzeyini göz önünde bulundurarak talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedebilecektir.
Bu madde ile birlikte yaşanılan sevgiliye, nişanlıya, dini nikahlı eşe ve hatta 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 367. maddesine göre aileden sayılacak tüm şiddet mağduru kişilere tedbir nafakası bağlanması mümkün.

Yazarın Tüm Yazıları