Sevgilim ‘çok vergi ödersin’ diye bana otomobil almıyor

SORU: Evli iki çocuklu ve varlıklı bir sevgilim var.

Haberin Devamı

Aramızda 35 yaş fark var ama iyi anlaşıyoruz. Sevgilimden, doğum günüme 350 bin euroluk bir otomobil almasını istedim. “Hayatım, çok yüksek veraset vergisi ödersin. Beğendiğin otomobili rent a car firmasından kiralayayım” diyor. Sevgilim doğru mu söylüyor?
(Rumuz Porsche)

YANIT: Sevgiliniz size o otomobili hediye ederse, yaklaşık 115 bin lira Veraset ve İntikal Vergisi ödemeniz gerekir. Buna göre, durumu değerlendirin.

Otomobili satıp vergi ödememenin yolu var mı?

SORU: Ben avukatım, arkadaşım da doktor. Yıllar önce, birer Mercedes aldık ve defterimize kaydederek, amortisman düştük. Defter değeri 5 yılda sıfıra indi. Otomobilleri 70’er bin liraya sattık. Amortismanı sıfırladığımız için tamamı kâr gözüküyor. Vergi ödememenin ya da az ödemenin bir yolu var mı?
Av. T. Yılmaz - İstanbul

YANIT: Sattığınız otomobili yenilemeye karar verirseniz, satıştan doğan kazancın vergisini yenileme fonu avantajından yararlanarak üç yıl ödemeyebilirsiniz (Bkz. Vergi Usul Kanunu’nun 328. maddesi ve 3.1.2012 tarih 32328-8407-14 sayılı Ankara VD Başk. Özelgesi). Üç yıl içinde yeni otomobil almanız halinde, 328. maddedeki “özel vergi avantajından” da yararlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hem eşimden hem oğlumdan aylık alabilir miyim?

SORU: Bağ-Kur’lu olan eşimden “dul aylığı” alıyorum. İki ay önce de SSK’lı işçi olan oğlumu trafik kazasında kaybettim. Oğlumdan da aylık alabilir miyim?
Şefika Kuru- YOZGAT

YANIT: Öncelikle başınız sağolsun. Eşinizden dul aylığı aldığınız için ayrıca oğlunuzdan size aylık bağlanmaz.

Bestekârların vergi şansı

SORU: Yaptığım besteleri şimdilik düşük paralarla satıyorum. Parasını da açıktan alıyorum. Halimden memnunum. Ancak bir gün gelecek çok para kazanacağım. Bestelerimden yüz binlerce lira gelirim olacak. Söyler misiniz o zaman daha az vergi ödemek için ne yapmalıyım?
Metin Akgün - İSTANBUL

YANIT: Sevgili bestekârımız, şanslısınız.. Bestekârlar elde ettikleri gelirin tutarı ne olursa olsun, bu gelirlerini beyan etmez ve dolayısıyla gelir vergisi de ödemezler (GVK. Md. 18). Size iyi besteler...

Haberin Devamı

Temizlikçi kadına bir de kıdem tazminatı mı ödenecek?

SORU: Evde çalıştırılan temizlikçi kadını yazdınız ve herkesin kafası karıştı. Kiminin uykusu kaçtı kiminin rüyalarında kabuslar başladı. Oysa siz yazmasanız, bilmeden yaşamak daha güzeldi. Temizlikçi kadınlar da uyandı. Sigortasız çalıştıkları ev sahiplerini ihbar
etmeye başlamışlar. Benim kadın da “kıdem tazminatı” hesabı yapıyor. Sayın Hocam bu da neyin nesi? Evdeki temizlikçi 15 yıldır çalışıyor. Bir de 15 yıllık “kıdem tazminatı” mı ödeyeceğiz?
Dilek ŞENER - İstanbul

YANIT: Hayır, ödemeyeceksiniz. Ev hizmetlerinde (temizlik, yemek, çocuk bakımı vb. işlerde) çalıştırılanlar, İş Kanunu’na tabi olmadıkları için onlara “kıdem tazminatı” ödenmiyor.

Yazarın Tüm Yazıları