Sevgililer Günü’nde siz ne yapıyorsunuz?

Amerikan takviminde bir sürü kutlama günü var. Kış uykusuna yattığı kovuktan çıkıp gölgesini gördüğünde tekrar yerine dönen dağ sıçanı adına "Groundhog Day", "Nisan Ahmağı Günü", "Yeryüzü", "Sadakat", "Anneler", "Babalar", kafi değilmiş gibi "Ebeveynler", "Dedeler-Nineler", "Vatandaşlar", "Sekreterler" gözüme ilk çarpanlar arasında. 14 Şubat ise bu kutlama günlerinin en şatafatlısı "Sevgililer Günü" (St. Valentine’s Day).

Amerika, haftasonu ve yaz tatilinde dahi hızı yavaşlamayan, yoğun çalışma düzenine sahip bir ülke. İnsanların işi gücü yok mu bu kutlamalarla uğraşmaya derseniz Coolidge’nin ünlü sözünü hatırlamak yeterli. ABD’nin 30. Başkanı Calvin Coolidge, "Amerika’nın işi, iştir" demiş 82 yıl önce. Takvimdeki günlerin çoğu milyarlarca doları aşkın iş ve alışveriş üzerine kurulu.

*

"Sevgililer Günü Kutlama Kartpostal Cemiyeti"ne göre, Sevgililer Günü’nde her yıl bir milyar Valentine kartpostalı gönderiliyor. Evli çiftler, sözlü ve nişanlılar, yeni-eski sevgililer, çocuklar, ana-babalar, daha yaşlı aile fertleri arasında karşılıklı sevgi, duygu ve ilişki tazeleyen kartlar.

Karpostallara, genelde çiçek buketleri, çikolata kutuları eşlik ediyor.

Sıra hediyelerde. Dijital kameralar, süslü cep telefonları, elektronik cihazlar, giyim eşyaları, takılar ve çeşitli hediyelikler. Kutlamalar çeşit çeşit.

Sevgililer Günü’nün sembolü, kırmızı kalp, romantik aşkı vurguluyor. Baba harçlığına bakan liseli gençlerin kısıtlı bütçesini gözönünde tutan ekmek-köfte lokantaları zinciri "White Castle", tüm dükkanlarını kalplerle süslemiş, masalara mumlar yerleştirmiş. Ekmek arası minik köfteler ile kızarmış patatesleri 6.5 dolara garson hizmetiyle sunacak. Öğrenci çiftler rap, rock müziği yerine romantik parçaları dinleyerek Valentine yemeği yiyecekler.

*

Peki ya orta direk ve varlıklı kesimdekiler? Onlar için tercih seçimi sınırsız.

Manhattan’da Buckingham Oteli, ülkenin uzak kesimlerinde para sorunu olmayanlar için hayat boyunca unutamayacakları bir Valentine Günü hazırlamış. Otel müdürü Stephen Shapiro şöyle bilgi veriyor:

Aşık çifti evlerinden Limuzin ile alıp özel G4 jet uçağımıza götüreceğiz.

G4’de buzlu şampanya ve havyar ikramı yaparak New York’a uçacaklar.

Yine alanda bekleyen bir Limuzin ile otele gelip 700 metrekarelik balkonlu, şömineli ve Steinway piyanolu bir tripleks daireye yerleşecekler.

Üç katlı dairede New York’u her açıdan seyredebilecekler.

Müzik sisteminde bugün için derlediğimiz, kainatın en romantik klasik müziklerini dinleyecekler.

Central Park’ta fayton gezisi yapacaklar. Parktaki sıralardan birine, isimleri kazılmış metal plaket yerleştireceğiz.

Akşam yemeğini balkonda veya dairenin ziyafet salonunda vereceğiz.

Dışarıda yemek isterlerse, ünlü Nobu restoranında mum ışığındaki masada, restoran piyanisti aşk seranatları yapacak.

Tiffany’den 18 kıratlık altın takı, Fuller Galerisi’nden 5 bin dolarlık bir tablo, Lincoln Center’dan opera dürbünü, Carnegie Hall’den iki CD’lik kutu seti hediye edeceğiz.

Unutulmaz romantik tecrübenin fiyatı ne kadar? Sadece 150 bin dolar.

Lüks Ritz Carlton Oteli de fiyat çıtasını bu yıl yükseltmiş. Valentine çiftleri için özel aşçı ve garsonların hizmet verdiği daire, şoförlü Limuzin, New York üstünde helikopter turu, şampanyalı akşam yemeği için 40 bin dolar etiket koymuş.

*

Sevgililer Günü’nde çiftlerin aşk sergilemesi hep böyle pahalı değil.

Manhattan’ın güney ucundan feribotla Staten Island’a giderken gökdelenlerinin nehre yansıyan parıltıları içinde minik bir aşk gemisi seferine çıkabilecekler. Hem de bilet ücreti ödemeden.

Empire State’in 100., Rockefeller gökdeleninin 70. katında gün batışını elele seyretmek mümkün.

Bir mutfak eğitimi okulunun, Valentine çiftleri için hazırladığı özel afrodizyak yemek mönüsü ise kişi başına 95 dolar.

Orijinal hediyeler arasında ise Silk Day Spa adlı güzellik salonu, kadınlara, rende elmayla masaj, çamur maskesi, kokulu baharat, gül yapraklarıyla jakuzi banyosu sunuyor. Kişi başına 360 dolar.

Aqua Beauty Bar ise kakao yağı ve altın tozuyla masaj veriyor. Bir çift için 325 dolar.

Basın da sebepleniyor bu günde. Lokal gazeteler sevgililerin kalp sembollü binlerce aşk ilanını yayımlayarak yüklü para kazanıyorlar.

*

Sevgililer Günü’ne adını veren Valentine’a gelince... Rivayete göre bu kişi MS 270 yılında Roma’da yaşayan bir rahip. O dönem İmparator II. Claudius, evli erkeklere iyi askerlik yapmalarına engel olduğu için izdivaç yasağı koymuş. Valentine’ın genç sevgilileri gizlice evlendirdiğini haber aldığında da rahibi yakalatıp öldürtmüş. Ama Rahip Valentine’ın şöhreti, sevgililerin azizi olarak ortaçağlardan günümüze kadar taşınmış.
Yazarın Tüm Yazıları