"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Sevgi dolu yemekçi

Bir İstanbul sevdalısı ile kendisinin açtığı bir kafede tanıştım. Hem de İrlanda asıllı ve 18 yıldır Türkiye’de yaşıyor.

Yemek bir mutluluktur diye sık sık tekrarlayan Marita herkesin mutlu olması için kendini hep ortaya atan biri. Kafenin girişinde her daim yanan mumlar ve bahar kokulu çiçekleriyle adeta herkese hoş geldin, iyi ki geldin derken; masalardan gelen kahkaha sesleriyle, elele tutuşan romantik sevgilileri gördükçe sevinç duyan birisi Marita. Her zaman küçük mutluluklar bulabilen bir ‘yemekçi’.

İnce Noktalar

Kekinize katacağınız sütü, el yakmayacak sıcaklıkta ısıtarak kullanırsanız, kekinizin çok daha iyi kabardığını göreceksiniz.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Pıt pıt aşı

Yapılışı:

Tereyağını veya sıvıyağı tencereye aktarıp, erir erimez soğanları karıştırarak sararıncaya dek kavurun. Salçayı ve çarliston biberi ekleyip, 1 dakika kadar çevirin. Çorbanın suyunu ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynayan suya bulguru, baharatları ve tuzu katarak 12 dakika kadar pişmeye bırakın. Ocaktan aldıktan sonra, maydanozla süsleyip, servise sunun.

6 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika

Malzeme listesi


1 su bardağı ince köftelik bulgur

2 yemek kaşığı tereyağı

(4 yemek kaşığı sıvıyağ da olabilir)

1 adet büyük boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)

1 adet çarliston biber (incecik kıyılmış)

1 tatlı kaşığı biber salçası

Yarım demet maydanoz (incecik kıyılmış)

8 su bardağı et veya tavuk suyu

1 çay kaşığı pul biber, karabiber ve tuz

Yumurtalı kabak yemeği

Yapılışı:

Kabakları kazıyıp kuşbaşı et biçiminde doğrayın. Soğanı yağda sararıncaya kadar karıştırarak kavurun. Yumurtayı çırpıp, soğanın üstüne aktarın. Sürekli karıştırarak soğanlı yumurtayı 3-4 dakika pişirin. Salçayı, kabağı, pul biberi, karabiberi ve tuzu ekleyip, 3-4 dakika daha kavurun. Üzerine 1 bardak su ve dereotunu katarak, kısık ateşte 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika

Malzeme listesi

8 adet orta boy kabak

1 yemek kaşığı tereyağı

(3 yemek kaşığı sıvıyağ da olabilir)

4 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)

1 yemek kaşığı domates salçası

1 çay kaşığı pul biber, karabiber, tuz

4 adet yumurta

Yarım demet dereotu (ince kıyılmış)

Yufkalı helva keyfi

Yapılışı:

Bir kabın içinde tahin helvasını çatalla iyice ezin. 1 adet yufkayı tezgahın üzerine serin. Yufkayı ikiye katlayıp, D harfi biçimine getirin. Keskin bir bıçakla 4 parmak eninde kesin. Şimdi kesilen yufkaları açıp, uzun şeritler elde edin. İkinci yufkayı da aynı biçimde hazırlayın. Şeritlerin uç kısmına bir tatlı kaşığı kadar ezilmiş helvadan koyup, muska gibi sarıp, uçlarını suyla ıslatarak yapıştırın. Tavadaki sıvıyağ kızınca, böreklerin iki tarafını da hafif sararıncaya kadar kızartın. Sıcakken servis tabağına dizip, üzerine pudra şekerini serpiştirin. İsterseniz pudra şekerine 1 yemek kaşığı kakao da karıştırabilirsiniz.

6 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 10 dakika

Malzeme listesi

200 gr tahin helvası (kakaolu ya da fıstıklı olabilir)

2 adet hazır yufka

Kızartmak için

1 su bardağı sıvıyağ

Üzeri için

3 yemek kaşığı pudra şekeri
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI