Sessiz telefonlar

SADECE tek bir ilan yetiyor.Aile İçi Şiddet Yardım Hattı’nı on gün içinde 150 kişi arıyor.

Hürriyet’in, Çağdaş Eğitim Vakfı ve İstanbul Valiliği ile birlikte kurdukları "Acil Yardım Hattı" tam olarak açıklanmamışken sadece küçük bir ilan bile yetti.

Bu hattı, henüz açıklanmadan arayanların sayısı aslında 150 kişi ile sınırlı değil.

Yüzlerce sessiz telefon gelmiş "0212 656 96 96" numaralı hata.

Onlar henüz konuşma cesaretini bulamayanlar.

"Ben de aile içi şiddet mağduruyum. Bu şiddete karşı nasıl mücadele edebilirim" diye sorma gücünü kendilerinde bulamayanlar.

Cuma günü, acil yardım hattının açılışı ile ilgili toplantıda, Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, "Bazen aile içi şiddeti insan yakınlarına bile anlatamıyor. Ama bunları hasır altı yaparak yaşayamayız. Bu kolay çözümlenecek bir konu değil. Bunu biliyoruz ama gayretimiz sürecek" dedi.

Aile içi şiddete karşı mücadele, bana göre bugün dünyanın en önemli sorunlarından biri.

Kadın haklarında en ileri adımların atıldığı iddiasındaki ülkelerde bile aile içi şiddet oranı hiç de düşük değil.

Ne gelişmişlik, ne zenginlik ne de eğitim şiddetle sorun çözme dürtüsünü yok edemiyor.

* * *

AİLE
içi şiddeti, kendi dışında görmek küçümsemek, birkaç kadının yediği dayak, birkaç çocuğun uğradığı kötü muamele diye geçiştirmek eğilimi çok güçlü.

Gerçek ise bambaşka.

Irak’ta savaşan Amerikalı askerler ülkelerine döndükten sonra, sınırlı bir dönem psikolojik destek alıyorlar. Ama bu yetersiz kalıyor.

Şimdi şöyle çağrılar yapılıyor: "Eğer uyku bozukluğu çekiyorsanız, trafikte hırçınlaşıyorsanız, aile içi şiddet uygulamaya başladığınızı fark ediyorsanız savaş travmasının sürdüğünü bilmelisiniz ve derhal yardım almalısınız."

Yirmi yıldan beri ister düşük yoğunluk densin ister yüksek, ne derse densin bir savaş yaşıyoruz. Bunun psikolojik sonuçlarının değil ciddiye, dikkate bile alındığını sanmıyorum.

Bu yüzden de şiddete, hele de onu "kalıtımsallaştıran" aile içi şiddete karşı dikkat çeken, kurtulmanın yollarını düşünen, bir şeyler yapanların çabalarını önemsiyorum.

Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı sadece tek bir hat. Özel sektörün bu konularda daha fazla kafa yorması projeler üretmesi ya da katkıda bulunması ne kadar önemliyse, siyasetin de bu meseleyi dert etmesi, ciddiye alarak çözüm araması öncelikli bir konu olmalı.

YEŞİL IŞIK YAKAN YAKANA

SAVAŞ kaçınılmaz değil, sonuçları kaçınılmaz.

Ama savaşın gerçekleştiği andan sonra caydırıcılığını yitirmesi ile yaşanacaklar kaçınılmaz. ABD’nin Irak macerası bunu gösterdi. ABD, Saddam, Irak halkı, bölge insanları, bizler hepimiz bu savaşın kaçınılmaz sonuçlarının bedelini ödüyoruz.

Türkiye’nin sınır ötesi operasyonu ihtimalinin ortadan kalkması PKK’ya kalmış görünüyor. Arap, Kürt ve Amerikalılardan oluşan Irak İşgal Yönetimi’nin tavrı, Washington’dan gelen mesajlar da bu yönde.

Avrupa Birliği de, "Türkiye, askerlerini kurtarma hakkına sahiptir" dedi.

O çocuklar evlerine dönene kadar bize rahat yok. Biliyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları