Sessiz katil 'sepsis'

Güncelleme Tarihi:

Sessiz katil sepsis
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2017 13:23

Sessiz katil 'sepsis'

Haberin Devamı

 

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - 'ANTALYA'da, 13 Eylül Dünya Sepsiz Günü' dolayısıyla doktor ve hemşireler, 'sessiz katil' olarak adlandırılan 'sepsis' hastalığı hakkında bilgilendirildi.
Sağlık Bakanlığı'nın himayesinde, Türk Yoğun Bakım Derneği eğitmenlerince Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda sağlık çalışanlarına 'Sepsis Farkındalık, Tanı, İlk Tedavi ve İleri Tedavileri' konulu eğitim verildi.  
Prof. Dr. Sadık Özmen ve Dr. Hakan Parlak'ın konuşmacı olarak katıldığı eğitimde, dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olan sepsis hastalığının, insan vücudunun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıtla kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlaması sonucu ortaya çıktığı vurgulandı.
30 MİLYON İSANI ETKİLİYOR
'Sesiz katil' olarak adlandırılan ve kanserden daha tehlikeli olduğu ifade edilen 'sepsis'in en az araştırılan hastalık konumunda olduğuna değinen Prof. Dr. Sadık Özmen, "Sepsis, dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkiliyor, ölümlere yol açıyor. Görülme sıklığında her yıl artış gösteren sepsis, ülkemizin de önemli bir sağlık problemi olmuştur" dedi.
SAATTE 100 KİŞİ ÖLÜYOR
Prof. Dr. Sadık Özmen, dünyada saatte 1000, günde ise 24 bin kişinin 'sepsis' teşhisiyle yaşamını yitirdiğini belirtti. Prof. Dr. Özmen, sepsisin acil tedavi gerektiren 'en ölümcül' hastalıkların başında yer aldığına, erken teşhisin ise hastanın yaşama şansını artırdığına değindi.
YÜKSEK ATEŞ VE ÇARPINTI
Dr. Hakan Parlak ise 'sepsis'in kanserden daha tehlikeli bir hastalık olduğunu, yoğun bakım ünitelerindeki birçok hastanın buna bağlı yaşamını kaybettiğini söyledi. Dr. Parlak, hastaların, kanser başta olmak üzere birçok hastalığın zeminini oluşturan 'sepsis'ten öldüğünü ancak bunu hasta yakınlarına söyleyemediklerini ifade etti. Dr. Hakan Parklak, "Sepsis, halkımıza, sağlık çalışanlarına çok iyi anlatılmalı, bilinçlenmeleri sağlanmalı" dedi.
Hastalığın belirtilerini ise yüksek ateş, çarpıntı ve tansiyon düşüklüğü olarak sıralayan Dr. Parlak, "Sepsis, hayati risk taşıyan bir enfeksiyondur ve yoğun bakım ünitelerinde ölümlerin en önemli sebebidir. 'Sepsis' erken tanı konularak tedavi edilmemesi halinde insan vücudundaki birçok organda yetmezliğe, şoka ve yüksek oranda ölüme yol açıyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!