Sesiniz var mı?..

SON üç yılın en önemli siyasi olayıdır bu.

YÖK Başkanı Prof. Teziç’in ‘Üniversitelerin medreseleştirilmek istendiğini’ söylemesi ve ‘Van Rektörü’ne sahip çıkmak cumhuriyete sahip çıkmaktır’ demesi gözüktüğünden çok daha fazla şey anlatıyor bize.

Birincisi; hukuk dahil kurumların bir bir çöktüğünü...

İkincisi; Türkiye’ye sinsi sinsi kimlik değiştirildiğini ve üniversitelerin dahi medreseleştirildiğini...

Üç:

Cumhuriyet’in tehlikede olduğunu ve ona sahip çıkma zamanının çoktan geldiğini...

*

Prof. Teziç seslendirse de, bunları söyleyen bu ülkenin üniversitelerinin rektörleridir.

Yakından bakıldığında daha çok şey var bu tepkinin içinde:

Ankara’da ‘AB’ye koşan iktidar’ tiyatrosu sahneye konulmuş bile olsa, Anadolu’nun kenar-bucak kentlerinde sinsi sinsi tersine yol alıyor dinci kardeşlerimiz.

Mesela Van...

Uyuşturucu kaçakçısı karakol basıp polisleri sırayla tokatladığında uyuyan devletin, bir anda uyanıp yaşlı ve bitkin Rektör’ü ite-kaka yakalaması(!) bir yana...

Van’da Nurcuların üniversiteyi üs seçtiklerini herkes biliyor. Orada ‘Medreset-üz Zehra’yı kurmak için de çalışmalara başladıklarını kamuoyuna dahi açıklamışlardı.

Bu girişimleri engelleyenleri ise Hizbullah örgütü tehdit ediyor.

Şu anda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin tüm laik, demokrat, Atatürkçü öğretim üyeleri, Hizbullah’ın tehdidi altında ve polis korumasındadır.

Aslında öbür kentlerden farksızdır Van.

*

Doğrusunu isterseniz bu bir kentin değil, cumhuriyetin kara öyküsüdür.

Eğer rektörlerin tepkisine aldırış etmiyorsanız, kaç kez bu köşede yayınlanan Nazi Almanyası’nı yaşamış düşünürün tarihe geçmiş sözlerini hatırlamalısınız:

‘Önce siyasetçiler için geldiler, siyasetçi olmadığım için sesimi çıkartmadım. Sonra sendikacılar için geldiler, sendikacı olmadığım için sesimi çıkartmadım. Sonra Çingeneler için geldiler, Çingene olmadığım için sesimi çıkartmadım. Peşinden Yahudiler için geldiler, Yahudi olmadığım için sesimi çıkartmadım. Arkasından benim için geldiler, benim için sesini çıkartacak kimse kalmamıştı...’

Varsa eğer sesinizi çıkartın.

Yoksa zaten yok...
Yazarın Tüm Yazıları