SES’ten gazetecilik dersleri!

’SES TV Benim Görüşümü Yansıtmadı’ (20.7.2008) başlıklı Erman Özdamar isimli vatandaşımızın kurumumuza yönelik eleştirilerine yanıt verme ihtiyacı duyduk.

Erman Özdamar isimli okurun bahsetmiş olduğu röportajlar, gün boyunca defalarca yayınlanan ve değişik konularda Ankaralı’ların görüş ve önerilerini yansıtma imkanı bulduğu ’Sizce’ isimli 5 dakikalık sokak röportajı programıdır. Bu program içinde sokaktaki vatandaşlara mikrofon uzatılır ve her gün değişik bir konu ile ilgili görüşleri alınır. Yazıda bahsi geçen bölümde de özellikle Çankaya bölgesindeki vatandaşlara "Çankaya Belediye Başkanının adını biliyor musunuz?" sorusu yöneltilmiş ve cevaplar alınmıştır. Ancak sevgili okurun yazısında bahsettiği gibi verilen cevaplara karşılık yorumda bulunulmamıştır. Bilindiği üzere, hem yayıncılık teknikleri gereği hem de ülkemiz yasalarının öngördüğü şekilde, içeriğinde kişi ve kurumlara hakaret barındırmayan, akıcı, doğru ve temiz Türkçe kullanımına uygun röportajlar yayınlanmakta, yasalara aykırı sözler bulunan veya argo içeren röportajlar elenmektedir. Tüm bu kriterlere rağmen, okuyucu mektubunda bahsi geçen bölümdeki röportajların neredeyse tamamına yakını yayınlanmıştır. Ayrıca okuyucunuz, "akşam haber öncesi kendi açıklamalarının yayınlanmadığı"ndan bahsetmektedir. Zaten yapılan bu sokak röportajları aynı gün içinde değil, çekildikten sonraki gün yayınlanmaktadır.

Bununla birlikte, okuyucunuzun mektubunda "çok yakışıksız bulduğum bu girişime karşı çıkıp muhabir kızı ve kameramanı ayıpladım ve olaya müdahale ettim" şeklinde bahsedilen bir olay yaşanmamıştır. Hatta olayın daha da çarpıcı noktası, söz konusu ’Sizce’ programının yapımcı ve muhabiri bayan değil erkektir. Bu kadar ayırt edici bir noktada bile yanılan okuyucunuzun göndermiş olduğu mektup da bu bağlamda tarafımızdan pek de samimi ve inandırıcı bulunmamaktadır.

Okurlara, aynı sorunun "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek" için de sorulduğunu ve aynı kriterler ölçüsünde yayınlandığını da hatırlatırız.

Bedreddin HABİBOĞLU-

SES TV Genel Yayın Yönetmeni

(NOT:BAKALIM ERMAN

ÖZDAMAR NE DİYOR?)


Kızılırmak suyu korozyon yapıyormuş

ANKARA’ya verilmekte olan Kızılırmak suyu, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in dediği gibi temiz ve sağlıklı değil.

Şöyle ki; Küçükesat semtinde sular sarımtırak akıyor. ASKİ’yi aradım, beni ilgili birime yönlendirdiler. Kullanmakta olduğumuz şebeke suyunun incelenmesini istedim.

Bana verilen cevap; suyunuzu 3 dakika akıtıp öyle kullanın oldu. Peki nasıl tasarruf yapacağımızı sorduğumda, maalesef Kızılırmak suyu musluklarda kaldığı sürede korozyona (Kimyasal maddelerin etkisiyle aşınma) uğruyor, bizde tahlil için su almaya gelsek 3 dakika akıtıp öyle alacağız ve suda sorun gözükmeyecek dendi. Ayrıca suda hafif bir metal kokusu da mevcut. İnanın sabah kalkınca yüzümüzü yıkamaya korkuyoruz. Melih Gökçek, başka yerlerin suyu ile uğraşacağına Ankaralıların suyuna baksın. Halil ERSOY

Sokak düğünleri her yerde sorun

ÖNCEKİ gün İskitler sokak düğünleri ile ilgili yazınızı okudum. Eklemek istediklerimiz var. Sokak düğünleri Ankaramızın çoğu semtinde büyük sorun ve bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bu konu ile ilgili yıllar önce valilik ilk yasakla ilgili kararname çıkardığında sokak düğünleri devam edince, zamanın vali yardımcısına konuyu telefonla aktardığımızda, o da serzenişte bulunarak: "Köylerinden gelenler şehrin ortasında köy geleneğini devam ettiriyor. Dağıtmak için ekip gönderiyoruz fakat 10 dakika sonra tekrar başlıyorlar" demişti.

Valilik neden tüm muhtarlara yazı yazıp "sokak düğünleri yasaklanmıştır, bölgenizdeki halka anlatın aksi takdirde düğün dağıtılacaktır" demiyor. Israr edenleri neden karakola götürmüyor.

Fahri DEDE

Önemli bir öneri

ANKARA’da oturuyorum. Neredeyse her gün işe gidip gelirken sirenleri çalan ambulanslar ile karşılaşıyorum. Aceleleri var ama trafikten dolayı ilerleyemiyorlar. Sürücüler ambulansa yol vermek istiyorlar ama bunu nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. En azından ben böyle olduğuna inanıyorum. Sizden ricam "Trafikte ambulanslara nasıl yol verilmeli?" konusunda halkımızın aydınlatılmasına yardımcı olmanızdır.

Hatta televizyonda çok seyredilen dizilerin içerisinde bu konu bir şekilde işlenirse, bu problemin zaman içerisinde büyük ölçüde azalacağını umuyorum. Altuğ DÜMROL

KISA... KISA...

KONUTKENT 1 girişinde oturuyorum. Yaşamkent girişinden Konya köprüsün kadar orta refüjdeki direkler ocak ayında yenisi ile değiştirildi. Fakat ne hikmetse Mesa’dan Konutkent 1’e kadar olan bölüm bir aydır yanmıyor. Konutkent 1 ile Yaşamkent girişine kadar olan bölümde ise yarıdan çoğunun sokak lambaları yok. Fakat direklerleri mevcut. Özellikle Konutkent 1 kısmının lambalarının yanmasını istiyoruz.

Enver SALMANOĞLU

EĞİTİM
Devrimcisi İsmail Hakkı Tonguç’un ’Köyde Eğitim’ kitabı Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı yayınlarınan çıktı. (Mithatpaşa Cad. 62/21 Yenişehir Tel: -0312-419 36 34 koyenstituleri@gmail.com)

ÖĞÜT

Sana bir baba

Öğüt’ü oğlum,

"Yaşam her şeyi

Öğüt’ür !..."

(İbrahim ORMANCI)
Yazarın Tüm Yazıları