Servis araçları-1

İki gün önce iki servis aracının peşpeşe yaydıkları egzos dumanı Seyrabağları’nda caddeyi kara bir bulut gibi kapladı. Nefes almamızı zorlaştıracak derecede çevre kirliliği yaratan servis araçlarından biri bilin bakalım kimin servis aracıydı?

Haberin Devamı

TRAFİĞE çıkan araç sayısını paralel, motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazı emisyonlarının neden olduğu kirlilik, bütün kentlerde olduğu gibi Ankara’da da sıkıntı yaratıyor. Bu konuda, eski belediye otobüslerinden, kamyonlardan, eski otomobillerden daha önemlisi de kamunun kullandığı servis araçlarından “çevreyi kirletiyorlar” diye şikayet yağıyor.
İki gün önce gazetemizin servis aracını 08.30 civarında Seyranbağları Sembol Sokak’ın köşesinde beklerken, biri kamu kuruluşunun servis aracı diğer ne servisi olduğu belli olmayan tabelasız bir aracın egzozundan çıkan yoğun duman caddeye kara bir bulut gibi çöktü. Nefes almamızı zorlaştıracak derecede çevre kirliliği yaratan servis aracı bilin bakalım kimin servis aracıydı?
İnanması güç ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın servisiydi.

Haberin Devamı

Denetimden sorumlu bakanlık

Bu bakanlık egzos gazı denetiminden ve idari para cezası kesmekten sorumlu. Önce mevzuatı da anımsatalım. Çevre Kanunu’na bağlı olarak çıkarılan 4 Nisan 2009 tarihli “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği” ayrıntılı düzenleme getiriyor. Yeni araçların üç yılda bir diğer araçlarının her yıl yetkilendirilen servislerde yaklaşık 25 TL karşılığı egzos gazı emisyon ölçümü yaptırması gerekiyor. Bakın yönetmeliğe göre uygulama nasıl?

Sınır değere uygun çıkmayan bakımla yükümlü

“Egzoz gazı emisyon ölçümü sonucu sınır değerlere uygun çıkmayan taşıt sahibi, taşıtının gerekli bakımını yaptırmak ve bu yönetmelikle belirlenen standartları sağlamakla yükümlüdür.

Ölçüm pulu zorunlu

Taşıt sahibi egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ilgili bölüme yapıştırıldığı motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatını taşıtında bulundurmak ve istenildiğinde ölçüm sonucunu belgeleyen çıktıyla birlikte denetim yetkilisine ibraz etmek zorunda.

Denetimde ibraz zorunlu

Egzoz gazı emisyon ölçümlerinin devamının takibi amacıyla ruhsatın, üzerinde egzoz gazı emisyon ölçüm pulu yapıştırma yeri dolana kadar tahrifat olmaksızın saklanması ve denetimlerde ibraz edilmesi zorunlu.

Ölçüm yapmayana ceza

Egzoz Gazı Emisyon ölçümü yaptırmadığı tespit edilen motorlu kara taşıt sahibine, Çevre Kanunu’nun 20. maddesinin 1/a bendinde belirtilen 782 TL idari para cezası uygulanıyor.”
Mevzuata göre uygulama böyle. Şimdi benim sorularım şöyle:
1-Çevre Bakanlığı başta kamu kuruluşlarının servisleri, eski belediye otobüsleri ve kamyonlar egzos ölçümü yaptırmıyorlar mı?
2- Egzos ölçümleri yapılmış ve standartlara uygunsa bu araçlar nasıl bütün gün caddeleri kapkara yapacak şekilde egzos kirliliği yaratıyorlar.
3- Çoğu eski görünümlü bu araçlar standartlara uygun mu?
4- Çevreyi kirleten araca bakım yaptırılması yükümlülüğüne rağmen kamu servisleri neden bu bakımı yaptırmıyor
5- Bu servislere idari para cezaları kesiliyor mu? Yoksa kamu idari para cezasından muaf mı?
Çevre Bakanlığı’na bu soruları ilettim. Yanıtları da ulaşırsa haftaya.

Yazarın Tüm Yazıları