Sertifikalı Tohumla Kartol Bir Başka Olacak

Güncelleme Tarihi:

Sertifikalı Tohumla Kartol Bir Başka Olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2015 12:15

SERTİFİKALI TOHUM İLE KARTOL BİR BAŞKA OLACAK

Erzurum’da son dönemde hızla artış gösteren sertifikalı tohum kullanımının yanında sertifikalı tohumluk üretiminin de kendini göstermeye başladığı bildirildi.
Erzurum’da 7 adet firma ve kuruluş sertifikalı tohum üretimi gerçekleştirdiği belirtilirken, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat İşletme Müdürlüğü’nün de özel sektör dışında üretim yapan kuruluşlar olduğu ifade edildi. İlde genel olarak hububat ve patates sertifikalı tohum üretimi yapılırken, büyük parsel yapıları, sulama imkânları ve toprak yapısı genel olarak Pasinler ve Aziziye ilçelerinde üretimi cazip kıldığı kaydediliyor.
2015 yılında yaklaşık 6 bin dekar alanda hububat, 450 dekar alanda patates ekilişi ile sertifikalı üretimin tamamlanması hedefleniyor.
Sertifikalı tohum kullanımı ve üretimine ayrı önem veren Erzurum İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, konunun farkındalığını oluşturmak ve üreticilerin sorunlarını yerinde izleyebilmek adına Pasinler ilçesinde düzenlenen "Sertifikalı Patates Üretimi Tarla Günü" ardından Aziziye İlçesi Demirgeçit Mahallesinde üretimde bulunan Tüfekçioğlu Tohumculuk Gıda, Taş. İnş. Taah. Tar. ve Hay. San.ve Tic.Ltd.Şti üretim alanında ziyarette bulundu.
Şirket ortağı İbrahim Tüfekçioğlu ve Şirket Ziraat Mühendisi Danışmanı Mehmet Kenan’dan üretim ile ilgili bilgi alan ve sorunlarını dinleyen İl Müdürü Osman Akar, “Gerek coğrafi özellikleri, gerek iklim özellikleri itibariyle çok zengin bir tarımsal ürün çeşitliliğine sahip olan ülkemizde, kalite ve verimlilik son yıllarda daha çok ön plana çıkmaktadır. Kalite ve verimliliği de; kullanılan tohum, fide ve fidan etkilemektedir. Tohum, fide ve fidanda kalitenin güvencesi sertifikasıdır. "Tarlada izi olmayanın harmanda gözü olmaz " derler. Gelişen tarımda, tarlada iz yapmanın bir kuralıda kullanılan tohumun kalitesidir" dedi.
Akar, Erzurumlu bir firma olarak yıllardır il dışında üretim yapan firmanın tecrübelerini ilimizde yatırıma dönüştürmesi ve tüm alanda konuya profesyonelce yaklaşmasının kendilerini mutlu ettiğini, İngiltere, Hollanda, İsviçre, Almanya’dan getirilen 4 çeşit anaç ile üretilen 1. nesil tohumlukla üreticimizin buluşması, Erzurum’da patates üretimine verimlilik açısından önemli katkı sağlanacağını belirtti. Akar ilde sertifikalı tohum üretiminde bulunan firmaların güzel işler yapmaya başladığını, bazılarının tesisleşme yoluna gittiğini belirtti. Ayrıca son dönemde ülkemizde de tescilli sertifikalı tohum üretiminde de gelişmelerin olduğunu belirten Akar, artık kendi çeşitlerimizin ülkemizde yaygınlaşması gerektiğini bildirdi. Akar, bundan böyle, bölgenin özellikle kışlık favori yiyeceği olan patatesin (kartol) üretimine, sertifikalı üretimle artı bir değer katmayı umduklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!