Serseri babaya rağmen yaşamak

Güncelleme Tarihi:

Serseri babaya rağmen yaşamak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2011 17:06

Çölde Kutup Ayısı, küçük bir Belçika kasabasında serseri babası, üç amcası ve babaannesiyle birlikte yaşayan 13 yaşındaki Gunther’in sancılı ergenliğe geçiş hikâyesi.

Haberin Devamı

ÇÖLDE KUTUP AYISI FİLMİNİN FRAGMANI - WEB TV

Baba evinde fazlaca alkol, kadın, kumar, uygunsuz durum, aylaklık ve dayak var. Gunther ileride, çocukluk yıllarından kendisini nasıl etkilendiğini tekrardan gözden geçirerek kendini bulma hikâyesini yazıyor. Otobiyografik bir romandan uyarlanan Çölde Kutup Ayısı, 29. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde Altın Lale almıştı. Alkolik bir baba ve aile içi şiddetin hissettirdiği öfkeye, filmdeki absürd serseriliklerin izleyende yarattığı nahoş gülümsemeler eşlik ediyor.

Serseri, ayyaş bir baba, işe yaramaz amcalar, berbat bir hayat.
13 yaşındaki bir erkek çocuğu ve çekilmez ailesinin hikâyesini anlatan bu Belçika yapımı film, şiddet, alkolizm ve sefil hayatlar üzerine kurulu.

Serseri babaya rağmen yaşamak

Haberin Devamı

AİLE İÇİ ŞİDDETE KARŞI ÖFKE UYANIYOR

29. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale alan Çölde Kutup Ayısı, ezik yaşamların komik yönlerine yer verirken, absürdlük sınırına dayandığı zamanlarda güldürmeyi de başarıyor.
Ama bu gülüşler bile filmdeki şiddet olgusunun izleyicide yarattığı gerilim duygusunun önüne geçecek gibi değil.
Aynı adlı otobiyografik özellikler taşıyan romandan uyarlanan Çölde Kutup Ayısı, Gunther adlı bir yazar adayının kendi hayatını kaleme alma sürecinde yaşadıkları üzerine kurulu.

KARISI VE ANNESİNDEN NEFRET EDİYOR

/images/100/0x0/55eac732f018fbb8f8961c77
Gunther, roman yazma aşamasında çocukluk yıllarına gidince, ortaya geçmiş ve şimdi arasında gidip gelen bir film çıkmış.
Gunther’in “hayatta nefret ettiğim iki kadın var, biri beni doğuran, diğeri ise spermlerimi taşıyan” demeye vardıracak travmalarını izlerken çoğu zaman üzülüyor, arada da yaşanan rezilliklere, absürdlüklere dayanamayıp gülüyoruz.
Çırılçıplak bisiklete binmeler, bira içme yarışmaları, kadın kılığına girip partilemeler alışık olduğumuz hayatlardan örnekler teşkil etmiyor elbette.
Eğlenceli sahnelerin başında gelen çıplak bisiklete binme sahnesi tanıtımda önemli rol oynamıştı. Filmin Cannes’daki ilk gösterimi sırasında yönetmen ve oyuncular deniz kenarında çıplak bisiklete binmiş ve bu tanıtım kampanyası Çölde Kutup Ayısı’nın hayli konuşulmasına neden olmuştu. Bu sahne, filmde önemsiz ama ilginç bir detay olarak kalıyor.

Haberin Devamı

HAYATA TUTUNMAK BÖYLE BİR ŞEY

Gunther’in alkolik babası tarafından şiddet gördüğü sahneler filmin en çarpıcı ve sarsıcı sahneleri.
Birisi babası, diğerleri amcaları olmak üzere 4 erkek ve yaşlı bir babaanneyle birlikte büyüyen Gunther, o yıllara dönerek hem geçmişiyle yüzleşiyor hem de karakterinin oluşumuna etki eden geçmiş tecrübelerini birer birer irdeliyor.
Filmin en olumlu özelliği sırtını alkole ve sefilliğe dayamış babanın boşvermişliği ve teslim olmuşluğu karşısında Gunther’in hayata tutunuşu.
Çölde Kutup Ayısı’nın hikâyesi bu sayede dişli bir çatışmanın üzerine inşa oluyor.
Yin yang ikilemini izlerken Gunther’in boyun eğmişliğinin başkaldırıya dönüşünü keyifle izliyoruz.

Haberin Devamı

MELODRAMA İZİN YOK

Gunther’in babasına duyduğu öfkeyle karışık acıma duygusu hikayenin geneline hakim. Ama film böylesi hayatlara rağmen kendini melodrama vurmuyor.
Alkolik bir baba ve aile içi şiddetin hissettirdiği öfkeye, filmdeki absürd serseriliklerin izleyende yarattığı nahoş gülümsemeler eşlik ediyor.
Çölde Kutup Ayısı, sarhoşluk, dayak ve rezilliklerle dolu olup, izleyeni huzursuz eden ama hafızaya yıllar sonra akıldan çıkmayacak karakterler ve sahneler kazıyan özel bir film.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!