Serinlemek isterken hasta olmayın

Güncelleme Tarihi:

Serinlemek isterken hasta olmayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2017 09:18

Serinlemek isterken hasta olmayın

Haberin Devamı

MANİSA Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Özgür Sekreter, yaz aylarında yüzerek serinlemek isteyen vatandaşları uyararak, mikrobiyolojik ve kimyasal özelliği uygun olmayan havuzların ciddi bulaşıcı hastalıklara neden olabileceğini belirtti.

Yaz aylarında sıkça kullanılan yüzme havuzlarının önemli hastalıklara neden olabileceğini belirten Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Özgür Sekreter, kentte ayda bir kez yüzme havuzlarından mikrobiyolojik ve kimyasal örnekler alıp, ölçüm yaptıklarını söyledi. Özellikle çocukların yüzme havuzlarını sıklıkla kullandığını kaydeden Sekreter, ölçümlerde ciddi sorunlara rastlamadıklarını belirtti. Uyarılarda bulunan Sekreter, "Yüzme havuzu sularının mikrobiyolojik ve kimyasal özelliklerinin uygun olmaması özelikle çocuklarımızda dezenfeksiyon ve hijyen yetersizliğine bağlı ciddi bulaşıcı hastalıkları beraberinde getirecektir. Havuz çevresinde yeşil ve yaprak dökmeyen bitkiler tercih edilmelidir. Eğer bu bitkiler tercih edilirse havuzdaki kimyasal kullanım oranı da düşecektir. Havuz çevresinde bulunan aydınlatma ve elektrikli aksesuarlar bakımlı ve emniyetli olmalı. Eğer yapılan denetimlerde havuzda mikrop tespit edilirse havuz suyu temiz hale gelene kadar havuzu kapatıyoruz" diye konuştu.

ÖNCE VE SONRA DUŞ ÖNERDİ

Havuzu kullanan kişilerin de önlem alması gerektiğini kaydeden Sekreter, "Öncesinde ve sonrasında duş alınmalıdır. Mümkün olduğu kadar herkes bone ve gözlükle yüzmelidir. Ayrıca kişi kendini iyi hissetmiyorsa, açık yarası varsa, bulaşıcı bir hastalık tanısı varsa tamamen iyileşene kadar havuzu kullanmamalı. Bulaşıcı hastalıklar diğer kişilere de yayılabilir. Yüzmeyi bilmeyen kişiler de havuza girmemelidir" dedi. Kentte 36 havuz olduğunu dile getiren Sekreter, "Havuzlar şu anda aktif olarak kullanılmaya başladı, sıcaklık nedeniyle yoğunluk oldu. Bu yüzden su ve besinle bulaşan birçok hasatlık havuzlardan kapılabilir. Aşırı kimyasal kullanılması da deride ve gözde tahrişlere neden olabilir. Bunun için kimyasalların derecesini de önemsiyoruz" dedi.

SÜS HAVUZLARINA DİKKAT

Çocukların özellikle süs havuzlarına girdiğine dikkat çeken Sekreter, ailelere uyarılarda bulundu. Süs havuzlarının denetiminin yapılmadığını, ilaçlanmadığını ve her türlü bakterinin bulunabileceğini dile getiren Sekreter, bu havuzlarda elektrik çarpması gibi sorunlar da yaşanabileceğini belirtti. Sekreter, "Adı üzerinde süs havuzu. Başka bir amaçla kullanılmamalı. Elektrik düzenekleri oluyor. Bu açıdan üzücü olaylar yaşanmaması için süs havuzlarına girilmemeli. Bu sular güneşin altında bekliyor, mikrobik açıdan da çok tehlikeli" diye konuştu.

Nermin UÇTU/MANİSA,(DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!