Serinlemek için girdiğiniz havuzlardan hastalıkla çıkmayın

Ortak kullanım alanları olan havuzlar maalesef hastalık kaynağı da olabiliyor. Havuzlardan hastalık kapmamanın ilk kuralı yeterince temiz olması. Ancak bu konuda herkesin üzerine düşen görevler var.

Haberin Devamı

Enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, havuzların ciddi birer mikrop olabileceğini hatırlatıyor. Kirli havuz suyu göz, kulak ve cildin yanı sıra sindirim ve solunum sistemleri ile idrar yollarında enfeksiyona yol açabiliyor.

KLORLAMA YETMEZ

Dışkı ile kirlenmiş suların yutulması kusma ve ishallere yol açabiliyor. İshali olan kişilerin hastalıkları düzelene kadar havuza girmeleri uygun değil. Dışkı kontrolü olmayan bireylerin, örneğin küçük çocukların havuza girmeleri kesinlikle yanlış. Klorlama dahil pek çok yöntemle havuzlar dezenfekte edilmeye çalışılsa da tek kişinin dışkı veya diğer bir vücut salgısıyla milyonlarca mikrobu suya yayması mümkün.
Dr. Gözüküçük, ideal havuz temizliği için, suyu kirleten bir olayın saptanması, örneğin suda bir dışkı parçası görülmesi halinde, havuzdaki herkesin çıkarılması, dezenfeksiyon başlatılması ve bulaşabilecek olası etkenlere göre saatlerce veya günlerce havuzun kapalı tutulması gerektiğini söylüyor. Peki siz bunu yapan bir yer biliyor musunuz?

Haberin Devamı

HAVUZ VE DENİZDE SU YUTMAYIN

Maalesef klorlama gibi işlemler her mikroba karşı etkili değil. Dahası etkili hale gelmesi zaman alabiliyor. Bu yüzden havuz kullanıcılarının çok daha bilinçli davranıp hem kendi hem de başkalarının sağlığını korumaya çalışması gerekiyor.
Bu arada, durgun ve kirli hiçbir suda yüzülmemeli. Havuz ve deniz suları yutulmamalı. Deniz veya havuz suyuna sık dalışlar sinüzit riskini artıracağından atlarken burun tutulmalı veya tıkaç kullanılmalı.

TEMİZ OLMAYAN HAVUZ MANTAR KAYNAĞI

Temiz olmayan yüzme havuzları ve plajlar özellikle kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Ayrıca ıslak mayoyla uzun süre beklenmesi kadınların genital bölgelerinde mantar iltihapları olasılığını artırır. Bu nedenle önlem alınmalı.

NE YAPMALI

* Terlemenin bol olduğu yaz aylarında pamuklu iç çamaşırı giyin.
* Havuz ve deniz sonrasında ıslak mayonuzu hemen değiştirin.
* Havuzdan önce ve sonra mutlaka duş alın.
* Kişisel eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın.
* Ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayın.
* Mantar riski taşımamak için duş sonrasında cildinizi (özellikle ayak parmak araları, kasıklar gibi kapalı kalmaya ve mikrop üretmeye elverişle bölgeleri) iyice kurulayın.

Yazarın Tüm Yazıları