Serik'te esnafa seminer

Güncelleme Tarihi:

Serikte esnafa seminer
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 16:23

Serik'te esnafa seminer

Haberin Devamı

 

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA) - ANTALYA'nın Serik ilçesinde esnafa yönelik 'Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi ve İşyerlerinin Denetimleri' konulu seminer düzenlendi.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Serik Belediyesi toplantı salonunda 'Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi ve İşyerlerinin Denetimleri' konulu seminer düzenlendi. Seminere Kaymakam Haluk Şimşek, İlçe Sağlık Müdürü Ramazan Irmak, Esnaf Odası Başkanı Mehmet Cesur ve esnaf katıldı.

Kaymakam Haluk Şimşek, "Gönül isterdi ki daha kalabalık olsun, herkes bilgilensin. Uygularda son nokta kaymakamlık. Cezaları biz kesiyoruz. Ondan sonra işletmecilerle muhatap biz oluyoruz. Biz esnafla konuştuğumuz ve anlattığımız zaman cezanın verdiği kızgınlık ile bizi ya anlamak istemiyorlar ya anlayamıyorlar ya da bizim onları anlamadığımızı, kasıtlı yaptığımız gibi izlenime katılıyorlar. En azından biz bu cezaları yazarken o esnafın yerine kendimizi koyup öyle yazıyoruz. Ya şikayet üzerine ya da genel uygulamalarda bakılıyor bu işletmelere. Genel uygulamaları sadece Serik'in ekipleri değil ilden gelen ekipler de birlikte yapılıyor. Bunun çıkar yolu mevzuata uymak, kanun ve yönetmelikleri günlük takip etmektir" dedi.

Uygulamaların zaman içerisinde değiştiğini aktaran Kaymakam Şimşek, "2 yıl önce uygun olan mekanlar şu an uygun değil. Belki bir yıl sonra bu uygun olanlar da uygun olmayacak. Bu bir süreçtir. Süreçte sigara ve tütün içilmemesi yönünde bütün dünyada bir eğilim var. Kuzey ülkelerinde tütün içen insanları üçüncü, dördüncü sınıf insan olarak görüyorlar. Bizim gibi Akdeniz ülkelerinde hala çok yaygın. Bu bir zaman sürecidir. Zararlı olduğunu herkes biliyor. Herkesin bırakması lazım. Bilhassa kafe ve restoranlarda prosedüre uyulması lazım. Cezaları çok ağır" diye konuştu.

İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri uzmanı Arzu Kelceş de Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi ve işyerlerinin denetimleri hakkında bilgi verdi. 4207 sayılı kanun gereği 2017 yılının ilk 9 aylık döneminde 64 bin 159 işletmede 98 bin 618 denetim yapıldığını ve bu denetimlerde 641 işletme ve 561 kişiye ihlal nedeniyle cezai işlem uygulandığını aktaran Kelceş, işletmelere verilen cezaların 1 milyon 255 bin 667 TL, kişilere verilen cezaların ise 62 bin 98 TL olduğunu, aynı dönemde Dumansız Hava Sahası denetim sistemine düşen 1756 ihbarın ekipler tarafından değerlendirilerek bunlardan 6 işletmeye kapatma cezası uygulandığını kaydetti.

Kelceş, "İl genelinde sigara bırakma polikliniklerine 3 bin 903 kişinin müracaat etti, 4 bin 216 kişiye farmakolojik tedaviye başlandı, 1437 kişiye de sigara bırakma yöntemleriyle ilgili danışmanlık hizmeti verildi" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!