GeriSeyahat Serik’te uçan şelaleleri keşfe çıktık
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Serik’te uçan şelaleleri keşfe çıktık

Serik’te uçan şelaleleri keşfe çıktık

Atlas Dergisi okurlarının katıldığı doğa yürüyüşü, 17 Nisan’da Antalya’da yapıldı. Yaklaşık 160 kişilik grupla, Serik İlçesi’ne bağlı Kozan ve Akçapınar köyleri arasındaki Kızılçam ormanlarından geçtik; çiçeklerin süslediği çayırları, baharın coşturduğu Uçan 1 ve Uçan 2 şelalelerini keşfettik.

Antalya’nın şelaleri deyince aklımıza üç isim gelir: Kurşunlu, Manavgat ve Düden. Ama Antalya’da gür ormanların derinliklerinde saklanan başka şelaleler de var: Uçan 1 ve Uçan 2. Doğanın bu harikalarını keşfetmek için önceki cumartesi Atlas dergisinin okuyucularıyla birlikte yollara düştük. Toplam 12 kilometrelik doğa yürüyüşünde baharın yemyeşil boyadığı ormanlardan, papatyaların süslediği çayırlardan geçtik, gür suların sesini dinledik.

Atlas dergisi ve outdoor giyim firması Columbia’nın düzenlediği doğa yürüyüşüne yaklaşık 160 kişi katıldı. Yürüyüşçüler Serik ilçesinde, Kozan ve Akçapınar köyleri arasında bulunan Uçan 1 ve Uçan 2 şelalelerini keşfetti. Atlas’ın deneyimli fotoğrafçısı Yıldırım Güngör’ün organize ettiği yürüyüşün rehberliğini ise Toroslar Doğa Sporları Kulübü (TODOSK) üyeleri İsmail Ülker ve Serap Akyol yaptı.
Uçan 1 ve Uçan 2 şelaleleri, Antalya’nın öne çıkan yürüyüş parkurlarından. Eğer arkeolojiye ilginiz varsa yürüyüşe Kozan Köyü yakınlarındaki Pednelissos Antik Kenti’ni de dahil edebilirsiniz. Yine bu köydeki Pednelissos Restoran’da yemek yiyebilir, dinlenebilirsiniz. Biz de yürüyüşe Antalya merkeze yaklaşık 65 kilometre uzaklıktaki Kozan’dan başladık. Rotamız kızılağaçların ağırlıkta olduğu, kekik kokularının sardığı ormanların içinden geçiyordu. Bahar doğaya can vermişti, tüm güzelliğiyle bize göz kırpıyordu. Diğer yandan hava sıcaktı ama Antalya’nın ünlü sıcağı henüz bastırmamıştı. Bu parkurlarda yürümek için en uygun zaman ilkbahardı, bu dönemde dereler, şelaleler de coşuyor, suları artıyordu.

SOĞUK SULARDA YÜZME KEYFİ

Yürüyüş sırasında geçtiğimiz bakir ormanlar, kartpostal içindeymişiz izlenimi yaratıyordu. Uzaklara baktığımızda ise makiliklerin kapladığı ihtişamlı dağları görüyorduk. Ormanlardan çayırlara çıktığımız zamanlarda hiçbirimiz şaşkınlığımızı gizleyemedik, çünkü önümüzde geniş sarı papatya tarlaları uzanıyordu. Çocuklar gibi sevinip kendimizi yere attık hemen.
Sağda sandal ağacı, solda meşe... Yaban zeytini, değişik türde mantarlar... Son derece zengin bir parkurda ilerliyorduk. Kimimiz kokusuna karşı koyamıyor ve kekik topluyorduk, bu arada kulaklarımızı küçük derelerin sesleri okşuyordu. Ve nihayet Uçan 1 Şelalesi’ne vardık. Yaklaşık 85 metreden dökülen bir doğa harikasıydı bu. Önünde de yeşillikler içinde muhteşem bir gölcük oluşmuştu. Şelalenin her iki yanındaki patikalardan bu su birikintisine kadar inilebiliyor. Ancak küçük taşlara, kaygan yerlere karşı dikkatli olmak gerek.
/images/100/0x0/55ea28c8f018fbb8f86edad3

Uçan 1’den Uçan 2 Şelalesi’ne orman içinden yaklaşık üç kilometrelik bir yürüyüşle ulaşılabiliyor. Biz de bu kısımda biraz yorulduk ve acıktık, hedefe varıp kumanyalarımızı yemek için sabırsızlanmaya başladık. Uçan 2 Şelalesi’ne vardığımızda doğa güzelliğiyle bizi bir kez daha şaşırttı. Yaklaşık 60 metre yükseklikten dökülen bir şelale ve dibindeki geniş su birikintisi... Havaya saçılan su damlalarını parıldatan güneş... Bazıları bu güzelliğe karşı koyamadı ve yemekten sonra gözünü karartıp soğuk suya atladı. Gerçekten de burada küçük bir yüzme keyfi insana bütün yorgunluğunu unutturuyor. Ama bunun için soğuğa karşı biraz dayanıklı olmak gerekiyor.
Artık son etaptaydık, patikalarda yükseliyorduk. Derken sıcak gitti, üzerimize bulutların gölgesi düşmeye başladı, ince ince yağan yağmur hepimizi ferahlattı. Yürüyüşümüz başladığı noktada, Kozan köyündeki Pednelisos Restoran’da son buldu. Yine yeşillikler arasında sucuk şarap partisiyle yorgunluk atarken yüzlerimizde tebessüm vardı, iyi bir haber almış gibi memnunduk halimizden.

Yürüyüşte yanınızda bulunması gerekenler

* Sırt Çantası: İki kolunuza geçecek bir çanta olmalı. Omuzdan geçirilen çantalar yorar, kazaya neden olur. Elinizde bir şey taşımamalısınız. * Pantolon: Yürüyüş pantolonu ya da eşofman giymelisiniz. * Yağmurluk / Rüzgârlık: Hava koşulları değişebiliyor. Bu yüzden yanınızda iyi bir yağmurluk veya rüzgârlık olmalı. * Ayakkabı: Bileği iyi saran bir dağ yürüyüşü ayakkabısı giymelisiniz. * Polar: Molalarda üşümenizi engeller. * Yedek Giysi: Yağmura ve terlemeye önlem olarak yedek kıyafet ve iç çamaşırı bulundurun. * Su: Yürüyüş boyunca en az 1.5 litre su tüketmeniz gerekecek. Hava sıcaksa bu tüketim daha da artacak. Su içmeden yürürseniz çabuk yorulur, zorlanırsınız. * Yiyecek: Yürüyüş sırasında yanınıza mutlaka kumanya almalısınız. Çantanızda meyve olmalı. Fındık, kuru incir ve kayısı ara molalarda atıştırmak için ideal besinler. Bir iki adet çikolatayı da unutmayın. * Güneş Gözlüğü: Yürüyüşün olmazsa olmazlarından. * Güneş kremi: En az 20 faktör bir krem bulundurmanızda fayda var. * Mayo: Eğer hava şartları müsait olursa gölet ve şelalelerde yüzebilirsiniz. Küçük bir havlu da alın.
False