Seri katil ve tezgahtarın sahne savaşı

Güncelleme Tarihi:

Seri katil ve tezgahtarın sahne savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 00:00

Biri Avusturyalı seri katil ve iflah olmaz kadın avcısı Jack Unterweger, diğeri ise Antalya’da turistlere mücevher satılan Topaz Jevellery Center’ın tezgahtarı.Şu sıralar sıkı bir rekabetin içindeler. İkisine de acayip bir ilgi var. Araya dostlar sokuluyor tanışmak için. Ama nafile. Elini çabuk tutanlar, olaya erken uyananlar kontenjanları çoktan doldurdu.

10 Mayıs’ta başlayacak 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenecek iki oyundan bahsediyorum aslında. Biletleri daha çıkar çıkmaz tükendi.
İlki, ünlü film yıldızı John Malkovich’in Jack Unterweger’ın gerçek hikâyesini sahneye taşıdığı Şeytani Komedya. Tabii ki seyircinin ilgisinin ana nadeni Malkovich’in efsaneye dönüşmüş ünü.
Diğeri ise genç kuşak Türk yazarların en çarpıcı isimlerinden Hakan Günday ile onun yaptığının bir benzerini tiyatro sahnesinde gerçekleştiren DOT’u biraraya getiren Malafa.
Hakan Günday’ın aynı adlı romanından oyunlaştırdığı Malafa, DOT tarafından sahneye taşındı ve festivalde prömiyeri gerçekleştirilecek. 28, 29 ve 30 Mayıs tarihlerinde sahnelenecek Malafa da Şeytani Komedya gibi festivalin en çok ilgi gören ve biletleri tükenen oyunlarından.

TEZGAHIN HANGİ TARAFI

Hayatı bir mücevher mağazasındaki tezgahtar ve müşteri ilişkisi üzerinden yorumlayan Malafa DOT’da önümüzdeki sezon seyirciyle buluşacak.
Murat Daltaban’ın sahneye koyacağı oyunda Berrak Kuş, Cemil Büyükdöğerli, Emel Çölgeçen, İbrahim Selim, Melike Güner, Mert Öner, Onur Öztay, Pınar Töre, Rıza Kocaoğlu, Tuğrul Tülek oynayacak.
Murat Daltaban ve Hakan Günday’ı ilk kez buluşturan aslında tiyatro değil bir sinema projesi olmuş. Günday’ın Zargana romanını film yapmak istemiş Murat Daltaban. Sonra Malafa’nın sahnelenmesi gündeme gelmiş.
Zargana’nın film çalışmaları devam etse de seyircinin karşısına önce Malafa çıkıyor.
Roman kariyerinde hızlı bir yükseliş içindeyken makas değiştirmesini, tiyatroya el atmasını soruyorum Günday’a.
“Tiyatroyu çok sevdim. Kendi eserini tiyatroya uyarlamak gibisi yok. Acayip rahat ettim, yazarı ne der, bu yorumuma karşı çıkar mı gibi bir derdim olmadı. Hiç kasmadan, istediğim gibi tekrar yorumladım konuyu. Şimdi bütün merakım roman okurunun eseri nasıl bulacağı” diyor.
Yaklaşık olarak, “hayat bir alışveriştir ve önemli olan tezgahın ne tarafında olduğunuzdur” deniyordu romanda.
Evet, şimdilik biletler tükendi, siz dışarda kaldınız ama, DOT’un yeni sezonunda salondaki yerinizi alabilirsiniz.
Şeytani Komedya için ise Malkovich’in turne programına bakmanız gerekecek.

Artık çok geç

Festivalde biletleri tükenen diğer oyunlar şunlar:
*Çağdaş dansın usta isimlerinden Sidi Larbi Cherkaoui’nin, Budist Shaolin rahiplerinin yetenekleri, güçleri ve ruhsallıklarından esinlenen yepyeni bir dans yapıtı sunduğu Sutra.
*Franz Kafka’nın ünlü romanından Kriegenburg’un yenilikçi yorumuyla sunduğu Dava.

Son şans

Bilet almak için acele etmeniz gerekenler:
*Piccolo Teatro di Milano’nun İtalyan oyun yazarı Carlo Goldoni’nin eserini yorumladığı Tatil Üçlemesi.
*Hollandalı yazar Jeroen Brouwers’in Türkçeye de çevrilen (İletişim Yayınları, 1998) aynı adlı otobiyografik romanından uyarlanan Damıtılmış Kırmızı.
*René Pollesch’in sıradışı projesi Ruhr Üçlemesi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!