Seri indirim

Güncelleme Tarihi:

Seri indirim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2016 22:09

Cumhurbaşkanı başdanışmanları Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin sürmesi gerektiğini açıkladı. Başdanışman Bülent Gedikli göstermelik değil seri faiz indirimi isterken Cemil Ertem, Merkez’in elinin güçlü olduğunu ve indirim marjının bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI Başdanışmanı Bülent Gedikli, Merkez Bankası’nın daha seri faiz indirimleri yapması gerektiğini savunarak, “Artık enflasyon diye bir tehdit yok. Faiz indirimi yastık altındaki yatırımları ortaya çıkarır. Merkez Bankası ile uyumlu bir süreç işleyeceğine inanıyorum. Daha proaktif yaklaşımda olacaklardır” dedi. Ekonomi Muhabirleri Derneği’nde (EMD) Merkez Bankası’nın faiz kararları ve başkanlık sistemiyle ilgili önemli mesajlar veren Gedikli Merkez Bankası’nın koyduğu hedeflere uygun politika uygulaması yeterli olduğunu belirtti.

 

Gedikli şöyle devam etti: “Geçmişte sorun Merkez Bankası’yla uyumlu çalışmamaktan kaynaklanmıştı. Sıcak para, borsa bakışıyla yola devam edemeyiz. Faiz indiriminde para akışında sıkıntı olmaz, kurlar dalgalanır ancak istikrar kazanır. Daha seri faiz indirimleri yapmalı, göstermelik 25’likler değil. İhracat stratejisinden dolayı kurun aşağı inmesi doğru değil. Faizde indirim istemek ‘ülke pasifini artıracak tedbirleri devreye sokun’ demektir. İslami finans da bunlardan biridir. Faiz indirimi yastık altındaki yatırımları ortaya çıkarır. Cumhurbaşkanı Erdoğan da uzun zamandan beri faizin düşmesi gerektiğini söylüyor. Bunun temel nedeni küresel ekonominin deflasyona gittiğini görmesi. Erdoğan’ın faizlerin düşmesini istemesinin bir nedeni de faizi düşürün demek ülkenize güvenin demek.”

Haberin Devamı



YASTIK ALTINI ÇIKARIR

Bankaların altınla ilgili mevcut yaptıkları sınırlı olduğunu kaydeden Gedikli ikincil piyasalarda işlem görebilecek altına dayalı enstrümanlar gerektiğini vurguladı. “Daha önce yapılan araştırmalar 100 milyar dolarlık altının yastık altında olduğunu gösteriyor. Bunu piyasaya çekecektir” diyen Gedikli “Artık enflasyon diye bir tehdit yok. Mevcut durumda ‘enflasyon sorunu var’ diyen faizin yüksek kalmasını istiyor demektir. Yüzde 4 büyüme yeterli değil. Eski klasik bakışlarla bugünkü ekonomik sorunları çözemeyiz. Amerika’nın 2008 krizinde başarlı mücadele vermesinde başkanlık sisteminin büyük rolü var” dedi.

Haberin Devamı


BAŞARI BİR BAKANA MAL EDİLEMEZ


BÜLENT Gedikli, ne ekonominin ne diğer başarıların bir bakana mal edilemeyeceğini de söyledi. Gedikli, “AK Parti Kongresi ile kadroların tabii ki değişmesi lazım. Belli insanlar olacak diye bir şey yok. Bir de AK Parti’de her zaman gidenin yerini dolduracak çapta insanlar vardır. Bugüne kadar böyle oldu. Ne ekonomi ne diğer şeylerin başarısı bir bakana mal edilemez. Bu liderin başarısıdır, istikrarın başarısıdır, siyasi iradenin, kadronun başarısıdır. Şu şahıs gelmiş, bu şahıs gitmiş, biz bunları aştık” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!