Şeref Bey ince bir sesle feda dedi

Güncelleme Tarihi:

Şeref Bey ince bir sesle feda dedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2012 00:36

“Beşiktaş seni öldürecek” diyenlere “Beşiktaş’a canım feda” karşılığını vermek isteyen Şeref Bey’in ağzından sadece “feda” sözcüğü döküldü. İşte bu sözü tişörtlerde yaşatanlar, kulübe gelir kapısı açtı.

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ tarihinde çok önemli bir yeri olan ve ömrünü siyah beyazlı renklere adayan Şeref Bey’in vefat etmeden önceki son sözü olan “Feda”, Beşiktaş camiasının değerlerine sahip çıkmasının ve zor dönemlerde kenetlenmesinin bir göstergesi olarak tişörte dönüştü.

Siyah beyazlı camiada büyük heyecan yaratan bu tişörtün fikri kime aitti, kim tasarladı, yöneticilerin nasıl haberi oldu, satış kararı nasıl alındı...

Fikir sahibi Ersin Kurnaz, tişörtü tasarlayan Gürkan Özbalkanlı, projeyi yönetim kuruluna sunan Levent Karakoç ve Beşiktaş İcra Kurulu Başkanı Cem Bilge bu soruların cevaplarını verdi...

Fikir babası St. Pauli’yi örnek aldı

ERSİN Kurnaz, Almanya’da yaşayan gurbetçi bir ailenin çocuğu ve 28 yaşında. Fikir babası o. Beşiktaş aşkıyla yanıp tutuşuyor. Marjinal taraftarlarıyla ünlü St.Pauli’ye de sempati duyan Ersin, tişört fikrinin aklına gelmesini şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

- St.Pauli bir dönem Beşiktaş gibi mali sorunlar yaşamıştı ve benzer bir tişört sayesinde ciddi birlik sağlanmıştı. Bu işin gelirinden çok o birliği sağlamalarından etkilendim. Fikrimi, tasarımlarını çok beğendiğim Gürkan Özbalkanlı ile paylaştım. Aklımıza Şeref Bey ve “Feda” sözü geldi. “Şerefiyle oynayıp, hakkıyla kazananların torunları olarak farklı bir şey olmalı” dedik ve hemen kolları sıvadık.

Banka hesabı açın yardım edelim

BUCA’da yaşayan Beşiktaş taraftarı Gürkan Özbalkanlı ise Ersin Kurnaz ile temasa geçtikten sonra yaşananları ve “Feda”nın öyküsünü şöyle özetledi:

- Kulübümüz zor günlerden geçiyor. İnsanlar “Banka hesabı açın yardım edelim” diye düşünüyor ve dile getiriyorlar. Bu süreçte biz “Tişörtün üzerine ne yazabiliriz?” diye çok kafa yorduk. Aklımıza, Beşiktaş için hiç düşünmeden hayatını feda eden ve bunu ölmeden önce son sözü olarak söyleyen Şeref Bey geldi. Onun izinden yürüyen biz Beşiktaşlılar hiç düşünmeden varımızı, yoğumuzu Beşiktaş için feda edebileceğimizi biliyorduk. Tişörtün üzerine yazılabilecek o sihirli kelimenin “Feda” olacağını düşündük.

‘Feda’nın devamı da gelecek

“FEDA” tişörtü fikri, sosyal platformda olumlu tepkiler aldı. Beşiktaşlılar tarafından benimsendi. Fikret Orman ve yönetimi işbaşı yapınca bu proje onlara www.forzabesiktas.com yazarı Levent Karakoç tarafından duyuruldu. İcra Kurulu Başkanı Cem Bilge ile yapılan görüşmelerin ardından da hayata geçirildi. Bilge o günleri şöyle dile getiriyor:

Haberin Devamı

- Beşiktaşlı kardeşlerim “Feda” projesiyle ilgili her şeyi yapmıştı. Biz sadece operasyonu ayağa kaldırdık. Bunun devamının geleceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Hayata geçirdiğimiz “Beşiktaş İçin Bir Fikrim Var” projesi de bu anlamda doğru bir platform olacaktır.

/images/100/0x0/55eadc7af018fbb8f89b62a0

Şeref Bey kimdir?

AHMED Şerafettin Bey (1894-1933) ya da bilinen ismiyle Şeref Bey, Beşiktaş futbol şubesinin kurucusu, ilk kaptanı ve teknik direktörüdür. Beşiktaşlılar, ömrünü adadığı ama bittiğini göremediği stada, onun anısına Şeref Stadı adını verdi. Bugünkü Çırağan Kempinski Oteli’nin yerinde bulunan statta 1947’de İnönü açılana kadar pek çok maç oynandı.

Haberin Devamı

Seba da tişörtü giymişti

”FEDA” tişörtleri, siyah beyazlı camiada uzun süredir aranan birlik ve beraberliği tam anlamıyla sağladı. Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba da geçtiğimiz günlerde bu tişörtü giyerek projeye destek vermişti.

O gün maç yaptıkları stadı Beşiktaş’a kazandırdı

“Yağmur altında, kasıklarına kadar kül ve çamur içinde futbol oynamaya çalışırken izlediği çocuklar için bir şeyler yapmalıydı Ahmet Şerafettin. Mesela oynayabilecekleri ve Beşiktaş’a ait bir stat. Ahmet Şerafettin tüm yasaklamalara ve ağır hastalığına rağmen İzmir deplasmanına gitti. Yolda yine fenalaştı ama belli etmedi. O gün verdiği sözü tuttu ve yine o gün maç yaptıkları stadı Beşiktaş adına alıp, yaptırttı (Şeref Stadı).” 

Haberin Devamı

Taraftarlar 30 TL’den satılan tişörtleri kapıştı

BEŞİKTAŞ taraftarının yoğun ilgi gösterdiği ve 30 TL’den satışa çıkarılan ilk parti “Feda” tişörtlerinin tamamı G.Saray Medical Park ile Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanan basketbol maçında adeta kapışıldı. Yaklaşık 30 bin tişört satılırken, alamayan siyah beyazlı taraftarlar için yeni parti ürünler yaptırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!