Serdar Turgut: Virginia da kim?







Serdar TURGUT
Haberin Devamı

YAKINDA yeni bir iç düşman daha ilan edilebilir, benden söylemesi.

Bu konudaki işareti ‘‘Yeni Şafak’’ gazetesinde yayınlanan bir haberden aldım.

‘‘Meteoroloji: Tutturamadık’’ başlıklı haberde, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Daire Başkanı Seyfullah Çelik'in Ankara için verilen kar yağışı tahmininin tutmadığını söyledikten sonra, ‘‘ATMOSFER BİZİM İSTEDİĞİMİZ GİBİ DAVRANMADI’’ açıklamasını yaptığı belirtiliyordu.

Vatandaşlardan sonra atmosfer de yaramazlık ve hatta anarşistlik yapmaya başladı anladığım kadarıyla.

Eskiden olsaydı atmosferin ‘‘Ve hatta Maoist’’ olduğu da açıklanabilirdi bir ihtimal

Neyse kimse otoriteye karşı bu son karşı çıkışı bence kafaya takmasın,

Bu mesele değil, atmosferin bir daha böyle hatalar yapmamasını sağlamanın en kolay yolu konuyu MGK gündemine getirmek ve gerekirde bir andıç da yayınlanarak atmosferin Türk yetkililerin emirleri doğrultusunda nasıl davranması gerektiğini net kurallara bağlamaktır.

Bu yapıldığı takdirde atmosferin bugün içine girmiş olduğu yolun sonunun olmadığını kısa sürede görüp, pişmanlık duyacağı ve vatanını seven bir atmosfer olarak yetkililerin tahminlerini yanlış çıkarmayacak şekilde davranacağı yüzde 100 kesindir.

* * *

Yahu neden vaktiyle yapılan açıklamalarda ‘‘Marksist, Leninist VE HATTA MAOİST’’ diyorladı acaba?

Buna takmış durumdayım. Konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadılar da bu konu hakkında.

Neden ‘‘ve hatta’’?

Acaba 1980 döneminin askeri yönetimi Maoizmin köylülerle ilgili olmasından yola çıkıp, daha ineğini doğru dürüst sağmayı beceremeyen bir köylülüğün bir de üstüne üstlük devrim yapabileceğinin düşünülebilmesini absürd buluyordu da onun için mi ‘‘ve hatta Maoist’’ diyordu her açıklamasında?

Yani aslında bir espri mi vardı bu açıklamada?

Yoksa dönemin darbecileri (her dönemde varlar onlardan ne kadar güzel değil mi, insan hiç nostalji çekmiyor bu konuda) Maoizme bir taviz verildiği takdirde etrafın bugün olduğu gibi Çin lokantasıyla dolacağını, bunun da Türk mutfağına büyük darbe vuracağını, oysa Rus yemeklerinin pek de güzel olmadığını gördükleri için mi her açıklamayı hep ‘‘ve hatta Maoist’’ diyerek bitiriyorlardı. Büyük tehlikeye işaret etme amacı mı vardı acaba o dizelerde.

Her konuda fikri olan Kenan Amca bu meseleyi bir an önce açıklarsa çok sevinirim.

Çünkü bilindiği üzere her absürd olayla ilgili olarak onun kendi içinde tutarlı gibi gözüken açıklaması mutlaka var.

* * *

Geçen pazar evde oturuyorduk.

Rana bizim pazar ekini okuyordu.

Aniden bana dönüp ‘‘Virginia da kim?’’ diye sordu.

Böyle ani sorularda benim kafam karışır hep. Yapmış olduğum veya yapmadığım halde yapmayı düşündüğüm bir hata hakkında sorgulanıyorum korkusu var bende hep.

‘‘Virginia da kim?’’ sorusu üzerine beynim hemen otomatik pilota geçti ve 30 yıl öncesine giderek yaşamımı düşünmeye başladım.

(Evet 30 yıl öncesi dedim, çünkü Rana 1970 yılından itibaren benim herhangi bir ilişkimi kendisine ihanet olarak yorumlayabilir. Bunun felsefi olarak anlamı belki yoktur bilemem, çünkü bu konuyu bir felsefenin gerektirdiği sakin bir ortamda fazla tartışamadık.)

Virginia diye bir kişiyi tanımadığımı söyledim.

‘‘Peki öyleyse yazında neden ‘Virginia's Secret' lafı geçiyor?’’ dedi.

‘‘Victoria's Secret’’ yerine Virginia yazmamın beynimin gizli bölümlerinin bana oynadığı bir oyun olduğundan şüphelenmişti ve bu şüphesinin sonu bana elektrik şoku verilmesine kadar gidebileceğinden telaşlandım.

Allah’tan konunun üstüne fazla gitmedi. Anlaşılabilir bir yanlıştı yaptığım. Düşünsenize bir de ‘‘Victoria's Secret’’ yerine ‘‘Melahat's Secret’’ veya ‘‘Hayriye's Secret’’ diye yazmış olsaydım başıma gelebilecekleri?

Allah beni korumuş yemin ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları