Serdar Turgut: Hatırladığım olaylar

Serdar TURGUT
Haberin Devamı

20'inci yüzyıl gerçekten tuhaf olaylarla doluydu.

Yeni bir yüzyıla girerken insan elinde olmayarak geçmişin muhasebesini yapıyor.

Örneğin bence 20'inci yüzyılın en tuhaf olaylarından bir tanesi insanların gerçekten yeni bir yüzyıla ancak 2001 yılında girileceğini bilmelerine rağmen buna aldırmayarak kutlamalara 365 gün erken başlamakta bir sakınca görmemeleridir.

Gerçek 21'inci yüzyıl 2001 yılına girilince başlayacaktır çünkü büyük 20'inci yüzyıl feylezofu Groucho Marx'ın dediği gibi ‘‘Baylar, sıfırıncı yıl yoktur, bilmem anlatabiliyor muyum?’’

***

Neler oldu 20'inci yüzyılda neler?

Tip olarak bizim Cilalı İbo'dan katiyen daha fazla yakışıklı olmayan bir kısa boylu vejeteryen, kendisini ari ırktan ilan edip korkunç bir savaş başlattı mesela.

Ertuğrul Özkök bir derginin yaptığı araştırmaya göre son 100 yılın en seksi erkekleri listesine 11'inci sıradan hem de Antonio Banderas'tan bile ön sırada girmeyi başardı. (Haydi, itiraf edin özlemiştiniz bu cümleyi değil mi?)

Daha da tuhafı Ertuğrul Özkök bu araştırma sonucunu ciddiye de aldı ve Antonio Banderas'ı küçümsemeye başladı.

Nicole Kidman kendisinden en az 15 santim kısa olan bir adamla evlendi.

Churchill minimum altı duble martini içtikten sonra bile son derece kusursuz söylevler vermeyi sürdürdü.

Dostoyevski bir ayak fetişistiydi, ancak yazarın bu ilginç yanını inceleyen tek bir araştırma bile yayınlanmadı.

20'inci yüzyılın sonuna gelindiğinde dünyada metrekare başına en fazla Troçkist'in Manhattan'ın zenginler bölgesi olarak bilinen Upper West Side'da (Kuzey Batı bölümü) yaşamakta olduğu ortaya çıktı. Bu da bence yüzyılımızın tuhaf olaylarından bir tanesiydi.

Woody Allen'ın üniversitede okurken kitap okumaktan katiyen hoşlanmadığı ve kendisinin üniversitenin en önde gelen sporcularından bir tanesi olduğu da şok bir haber olarak bu yüzyıl içinde ortaya çıktı.

New York'ta çalışmakta olan Dominatrix Arianna'nın asıl mesleğinin üniversite hocalığı olduğu, profesör Arianna'nın felsefe kürsüsünde çalıştığı da anlaşıldı. Bence bu da 100 yılın şok edici gelişmelerinden bir tanesi belki de ilk 10 arasında geleniydi.

Bir bilim adamı Einstein'ın laboratuvarda saklanmakta olan beyin parçalarından bir tanesini yanına alıp arabayla Amerika'yı bir baştan öbür uca kat etti. Ancak bilim adamı yolda bir hata yapıp William S.Burroughs'un da evine uğradı. Bu bir hataydı çünkü Burroughs adama ‘Elindeki kavanozda ne var diye’ sordu, adam da ‘Einstein’ın beyni' diye cevap verince Burroughs gayet sakin içeri girdi, tüfeğini aldı ve adama öldürmek amacıyla ateş etmeye başladı. Bilim adamı oradan canını zor kurtardı.

***

Anlayacağınız geride bırakacağımız bu yüzyıl gerçekten renkli tipler ve onların maceralarıyla doluydu.

Ben 21'inci yüzyılın ‘de ja vu yüzyılı’ olacağını da düşünüyorum.

Yani öyle gelişmeler olacak ki yaşlılar ‘Aaa biz bunları aynen 20’inci yüzyılda da yaşamıştık' diyecekler, gençler ise kitaplarda yazılan tarihin tekerrür olduğuna iyice inanacaklar.

Örneğin ben önümüzdeki yüzyılda Avrupa'da mutlaka ve yine büyük ihtimalle Avusturya kökenli bir faşizmin yaşanacağına inanıyorum.

Ayrıca hemen hemen bütün eski sosyalist blok ülkelerinde komünistlerin tekrar iktidara gelmelerini bekliyorum.

Başlarım Avrupa Birliği'ne, Türkiye'de de askeri darbe olacağına inanıyorum.

Ve tabii ki daha da önemlisi Ertuğrul Özkök bir derginin yapacağı araştırma sonucunda tekrar son 100 yılın en yakışıklıları arasına girecek, bunu da biliyorum.

Yani belki ben bu son gelişmeyi sıcağı sıcağına izleyemem çünkü büyük ihtimalle o tarihe kadar bir demirperde ülkesine iltica etmiş olacağım, bilmem anlatabiliyor muyum?

Yazarın Tüm Yazıları