Serdar Turgut: Analitik zeká şaheseri






Serdar TURGUT
Haberin Devamı

ÖNCEKİ pazar günü Hasan Cemal hakkında bir ‘‘büyük ifşaatta’’ bulunduğum bir yazı yazmıştım.

Önce yazıyı özetle hatırlatayım; Hasan baba, bir süre önce bana fırsat bulduğu zamanlar artık Bodrum'a cumadan değil perşembeden gideceğini söylemişti.

Kendisini yakın takibat altına almış olduğum için ilerde kullanmak amacıyla tabii ki bu lafını da kafamın bir yerine not ettim.

Bu konuşmamızdan bir süre geçtikten sonra THY fiyat farklılaştırması politikasına başlayacağını ve Bodrum'a hafta sonu uçuşlarını pahalılaştıracağını açıkladı.

Ben de fırsatı bulmuşum kaçırır mıyım, hemen iki olayı birbirine bağlayarak, Hasan Cemal'in büyük gazeteci olduğunu, benim gibi olmadığını, araştırmacı gazeteciliği sayesinde bu olayı önceden yakalayıp gerekli tedbirini aldığını anlatan bir pazar yazısı yazdım.

***

Ortalama zekáya sahip herhangi bir insan yazının tümünü okuduğunda bunun bir mizah yazısı olduğunu kesinlikle anlardı.

Ben yine de tedbirimi almıştım ne olur ne olmaz diyerek.

Cuma günkü yazımın sonunda bir anons vererek Hasan Cemal hakkında büyük ifşaatı pazar günü yapacağımı söylemiştim. Hani insanları gülümsetmeye hafif hazırlayayım diye bir küçük oyundu bu tabii ki.

Bizim coğrafyada esprili yazı kolay algılanmaz. Ancak bu yazının altındaki gerçek amacı anlamayan tek bir okuyucu bile yoktur zannediyorum.

İşi pazar gününe de alarak ilave bir tedbir aldım, en algılama kıtlığında olan bile meseleyi kavrasın diye.

Okuyucum biliyor ki ben sadece sevdiğim insanlarla ilgili mizahi yazı yazarım, onlarla kafa bulurum.

Ve evet Hasan Cemal gerçekten de bazen perşembe gününden gidecek Bodrum'a çünkü yeni bir kitap üzerinde çalışıyor, İstanbul'dan uzakta bitirmek istiyor bunu.

Bilet fiyatlarını sorsanız iddiaya girerim bilmiyordur ne kadar olduğunu bile.

***

Bunları niye yazdığıma gelince...

Deniz Gökçe 26 Mayıs Cumartesi günü ‘‘Daha Ciddi Analiz Lütfen’’ başlıklı bir yazı yazdı. Bakın yazıda neler diyor:

‘‘Geçen hafta THY bilet fiyatlarına zam yaptı. Gazeteci Hasan Cemal bir ekonomi uzmanı değildir. Ama son derece ekonomi içerikli bir yorum getirmiş, ‘Cuma uçuşları pahalı olursa ben perşembeden uçarım' demiş. Tamamen doğru ve ekonomik bir argüman... Basit mantık bunu gerektirir, ama bizde basit mantık kıtlığı var. (Common sense is the most uncommon commodity.) Serdar Turgut Bey hemen Hasan Cemal ile dalga geçmeye başlamış. Mantık yasak, ideoloji ve ‘fosmodern' yaklaşım moda ya!’’

***

Gördünüz değil mi! İnsan bazen üzülüyor böyle şeyleri okuyunca.

Bu arkadaşı daha önce de ikaz ettim, bana karşı kinin çok arttı, mantıki düşünme yeteneğini bu nedenle tamamen kaybediyorsun, kendine dikkat et dedim, senin için endişeliyim dedim.

Bir süre beni dinledi ama tutamıyor kendisini. Lafı dönüp dolaştırıp bana getirecek illa da.

Aklı sıra bir yıl süren ekonomi politika tartışmamızda uğradığı muazzam entelektüel hezimetin intikamını da böyle alacak.

Şimdi ne yapalım, biz onu nasıl yorumlayalım.

‘‘Gözü kararmış olduğu için mizah anlayışı tamamen ölmüş, yazık oldu adama’’ mı diyelim. (His sense of humor is dead, poor guy.)

Kendisi hakkında yapılacak en iyi, onun için en hayırlı olan yorum bu aslında.

Çünkü alternatif bir yorum daha var. O da kendisinin okuduğunu anlamaması ve anlamadıği şeyden de yorum çıkarmaya yeltenmek gibi bir ádeti bulunması.

Bu ikinci yaklaşım inşallah doğru değildir çünkü bu kardeşimiz ekonomi analizi yaparak hayatını kazanıyor (bu da şaşırtıcı ama olsun burası Türkiye, burada her şey olabilir) ve ben de kimsenin ekmek parasıyla oynamak istemem.

Bu yazıyı bile anlayamıyorsan be kardeşim biz sana ekonomi yorumunda nasıl güvenelim deyiverir sonra patronları ona da, aman ha hiç girmeyelim öyle şeylere.

Onun için diyorum ki sevgili okurlar, Deniz Gökçe sadece geçici bir mizah anlayışı kıtlığından mustarip o kadar.

Onu mazur görün, sizden samimi ricam bu!

Yazarın Tüm Yazıları