Gündem Haberleri

    Şerbet için eksi 10 derecede kar topluyorlar

    AA
    18.01.2015 - 12:32 | Son Güncelleme:

    Buldan ilçesi Yayla Gölü çevresindeki ayak basılmamış alanlardan, kar şerbetinde kullanılmak üzere kar toplanıyor.

    Denizli ve çevresinde bahar ve yaz aylarının sıcak günlerinde çok tüketilen ve sevilen kar şerbeti, kış aylarında depolanan karın vişne, nar suyu ve pekmezle karıştırılmasından elde ediliyor.


    Kar şerbetinin hazırlanmasında kullanılan kar ise Yayla Gölü ve Süleymanlı Yaylası çevresindeki yüksek kesimlerden mevsimlik işçiler tarafından toplanıyor.


    Kış şartlarına uygun olarak giyinen ve zaman zaman eksi 10 dereceye soğuyan havada kar toplayan mevsimlik işçilerin kazançları günlük 50 - 60 lira arasında değişiyor.


    İşçilerin kürekle topladıkları kar, traktörlerle ağaçlık alana taşınıyor. Toplanan kar yığınlarının üzeri güneşi görmemesi için meşe ve çam ağaçlarının yapraklarıyla kapatılıyor.


    Bahar aylarına kadar saklanan kar, sıcakların başlamasıyla kıl çuvallara doldurularak satılıyor.


    Kilosu 1 - 2 lira arasında değişen fiyatlarla halka sunulan kar, vişne, nar suyu ve pekmezle karıştırılarak şerbete dönüştürülüyor.

    "Her yıl 750 ton kar"

    Buldan'da uzun yıllar kar toplayan Yusuf Karacaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eksi 10 dereceyi bulan soğuklarda mevsimlik işçilerle her yıl yaklaşık 750 ton kar gömdüklerini söyledi.

    Dedelerinin geçmiş yıllarda kar toplayıp, gömerek bunları yaz aylarında sattığını ifade eden Karacaoğlu, "Ailemiz 50 yıldır bu işi yapıyor. Her yönüyle doğal, ayak basılmamış karları yerlerden toplayıp gömüyoruz. Buzdolabı olmadığı dönemlerde bu işler vardı. Biz hala atalarımızdan gelen geleneği sürdürmeye çalışıyoruz" dedi.


    Karacaoğlu, Denizli ve Buldan'da yılda yaklaşık bin ton karın, yazın kar şerbeti yapmak isteyen esnafa satıldığını dile getirdi.


    Ayhan Us da bin 100 metre yükseklikteki alanda 50 mevsimlik işçinin kar topladığını belirterek, "Topladığımız karları, yazın vatandaşları serinletmek için kar şerbetinde kullanıyoruz. Amacımız, Vatandaşlarımızı yazın bunaltıcı sıcağında doğal karla buluşturarak kar şerbetiyle serinletmek" diye konuştu.


    Yaklaşık 25 yıldır mevsimlik işçi olarak kar topladığını aktaran 56 yaşındaki Erol Tan da aile bütçesine ek gelir sağlamak için bu işi yaptığını ifade etti.


    İşin zorluklarının yanında güzelliğinin de olduğunu aktaran Us, "Sağlıklı olduğum sürece bu işi yapacağım" şeklinde konuştu.


    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı