"Seramik sektörü büyüdükçe cari açık azalır'

Güncelleme Tarihi:

Seramik sektörü büyüdükçe cari açık azalır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 17:04

Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ile ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlanan ve 17 sanayi sektörünün değerlendirildiği "Türkiye İhracat Katkı Endeksi" açıklandı. İnşaat seramikleri 18.27’lik oranla üçüncü çeyrekte katkı oranı en yüksek sektörü olurken onu, giyim eşyası, mobilya ve gıda ürünleri takip etti. Toplantıda konuşan TSF Başkanı Erdem Çenesiz, "Seramik ve benzeri kapasite fazlası olan sektörlerde yatırım teşvikleri mutlaka ihracat taahhüdüne bağlanmalıdır. Bu endeks ile de ortaya konmuştur ki; seramik sektörü desteklenirse 10 yıl sonra şu anki durumundan çok daha fazla mutlak katkı sağlar hale gelecektir" dedi.

Haberin Devamı

 

Toplantıya; TSF Başkanı Erdem Çenesiz, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, Seramik Sağlık Gereçleri Üreticileri Derneği (SERSA) Başkanı Mehmet Mercan, Seramik Kaplama Malzemeleri Üreticileri Derneği (SERKAP) Yönetim Kurulu Üyesi Göksen Yedigüller, Federasyon Genel Sekreteri Germiyan Saatçioğlu ile federasyon üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Sektörlerin Türkiye dış ticaretine katkı değerlerinin ölçümlenmesi amacıyla bu çalışmayı hayata geçirdiklerini açıklayan Çenesiz, "Seramik sektörünün ihracata katkısını analiz edebilmek için ortaya net bir tablo koymak istedik. Ekonomistlerce 2012 yılından itibaren beş yıllık verilerin tarafsızca incelenerek hazırlandığı bu endekste, seramik sektörü en üst sırada yer alarak, Türkiye için ne kadar önemli bir sektör olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

Haberin Devamı

İhracat hedeflemeden yapılan yatırımların milli servet kaybına sebep olabileceğini söyleyen Çenesiz, "Seramik ve benzeri kapasite fazlası olan sektörlerde yatırım teşvikleri mutlaka ihracat taahhüdüne bağlanmalıdır. Bu endeks ile de ortaya konmuştur ki; seramik sektörü desteklenirse 10 yıl sonra şu anki durumundan çok daha fazla mutlak katkı sağlar hale gelecektir. Türkiye İhracat Katkı Endeksi"ne göre; 18.27 puanlık katkı oranı ile inşaat seramikleri birinci sırada yer aldı. İnşaat seramiklerini 5.77 katkı oranı ile giyim eşyası ve 3.81 katkı oranı ile mobilya sektörü takip etti. İnşaat seramikleri 2016 yılı son çeyreğinden bu yana sürekli artan değerlere sahip tek sektör oldu" diye konuştu. 

"HEM ÜRETİYOR, HEM İHRAÇ EDİYORUZ"

Çenesiz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye seramik sanayisi dünyada kaplama malzemelerinde sekizinci, sağlık gereçlerinde dördüncü en büyük üretici ülke konumunda. Seramik karolarda ve sağlık gereçlerinde dünyanın dördüncü büyük ihracatçısı olurken, karolarda Avrupa üçüncüsü, sağlık gereçlerinde ise Avrupanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı konumundayız. Vitrifiye üretimindeki Avrupa liderliğimiz sağlamlaşarak devam ediyor.ÿÖzetle hem üretiyor, hem de ihraç ediyoruz. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde de bu başarılı yükselişimizi devam ettireceğiz. 2016 yılı verilerine göre; seramik kaplama malzemelerinde 330 milyon metrekareÿüretim gerçekleşirken, seramik sağlık gereçlerinde bu miktar 310 bin ton olarak gerçekleşti. Seramik kaplamada üretim içinde ihracatın payı yüzde 24.5, seramik sağlık gereçlerinde ise yüzde 40.5 oldu.

Haberin Devamı

"SERAMİK SEKTÖRÜNDE 2017 YILI BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜZDE DOKUZ"

2017 yılının tamamında büyümelerin son çeyrekteki performansının olumlu katkısı ile ilk 9 aylık oranların her birinin, 1.2'şer puan daha artarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Böylece yıl genelinde ihracatın desteğiyle sektör genelinde yüzde sekiz - dokuz arasında bir büyüme olacağını beklemekteyiz. Sektördeki bu büyüme beklentimiz 2017 yılındaki yüzde altı - yedilik inşaat sektörü büyümesi ile de uyumludur."

ŞARI HİKAYESİ YAZMANIN YOLU SANAYİDEN GEÇİYOR"

Toplantıda kıssa bir sektör değerlendirmesi yapan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, "Sektörün yararına olacak her çalışmaya firma olarak destek vermeyi görev edindik. Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak adına ciddi bir arayış içindeyiz. Yeni bir başarı hikayesi yazmanın yolu güçlü bir sanayiden geçiyor. Sanayide ithalata bağımlılık yüzde 8 ile 78 arasında değişiyor. Seramik sektörü ise dış ticaret fazlası veren ve konveksiyonel bir sektör. Ülkenin katma değerini artırmak için çabalıyoruz. Bu noktada verimsiz yatırımlardan kaçınmamız gerekiyor. Seramik ürünleri artık sadece bir ihtiyaç değil, estetik yönü de var. Bu nedenle markalaşma noktasında tasarım ve teknolojinin ağırlığını artırmalıyız" dedi. ÿ

Haberin Devamı

Federasyon Genel Sekreteri Germiyan Saatçioğlu’nun seramik sektörünü genel rakamlarla değerlendirilmesiyle devam eden program Dr. Can Fuat Gürlesel’in ihracat katkı endeksi verilerini açıklamasıyla sona erdi.

(

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!